Amatör denizcilerimiz Kadıköy'de yaşayacak

Kadıköy Belediyesi ile amatör denizciler el ele verdi, dünyayı dolaşan ilk amatör denizcimiz olma unvanını kazanan Sadun Boro ve onun izinden giden tüm amatör denizcilerimizi ölümsüzleştirecek...

31 Mayıs 2011 - 10:15

Amatör denizcilerimizin isimleri Kadıköy’de yaşayacak


Kadıköy Belediyesi ile amatör denizciler el ele verdi, dünyayı dolaşan ilk amatör denizcimiz olma unvanını kazanan Sadun Boro ve onun izinden giden tüm amatör denizcilerimizi ölümsüzleştirecek bir anıtı Kadıköy’e kazandırdı. Anlamı çok büyük olan “Sadun-Oda Boro Amatör Denizciler Anıtı” muhteşem bir törenle açıldı. Sanatçı Ersal Yavi’nin gözyaşlarını tutamadığı törende amatör denizciliğin mihenk taşı olan Sadun Boro ve eşi Oda Boro’ya sevgi seli vardı.
Kadıköy tarihi günlerinden birini daha yaşadı geçtiğimiz günlerde. Öyle böyle değil, dünya denizcilik tarihine adını yazdırmış ender kişiler vardı Türkiye’nin, İstanbul’un gözbebeği Kadıköy’de. Hava sulu sepken yağmurlu olsa da zemin bir anıt açılışı için ideal olmasa da! yüzlerde gülücükler, vefa dolu bakışlar vardı. 60’lı yıllarda pusulası, eşi, daha sonra mürettebata katılacak Miço ve Deniz ile okyanus dalgalarına meydan okuyarak dünyayı dolaşmış, sadece amatör denizcilerin değil; Türkiye’nin gururu olmuş, 21. yüzyıl Barbaros’u Sadun Boro ve sevgili eşi Oda Boro Kadıköy’deydi.
Kendi yaptırdığı teknesi Kısmet ile dünyanın çevresini dolaşan ilk Türk Denizcisi Sadun Boro’nun heykeli, Kadıköy Kalamış’a dikildi. Kadıköy Belediyesi, Sadun Boro, seyahatinde yanında bulunan eşi Oda Boro ve Kanarya Adaları’ndan yanlarına aldıkları kedileri Miço’yu Amatör Denizciler Anıtı ile Kadıköy’de ölümsüzleştirdi.
Sanatçı Ersal Yavi ve arkadaşlarının yaptığı Sadun-Oda Boro Amatör Denizciler Anıtı’nın Kalamış Marina’daki açılış törenine, Sadun Boro, eşi Oda, Kızı Deniz ile Anıt Proje ekibinde bulunan gazeteci Turgay Noyan, Necati Zincirkıran, Mustafa Aksoy, anıtı yapan sanatçı Ersal Yavi, heykeltıraşlar Ali Yaldır, Derya Ersoy, Zafer Dağdeviren ile Ekrem Uzunoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve denizciliğe gönül veren amatör denizciler ve Kadıköylüler katıldı.


BORO MİLADI GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ
Türkiye’de kendi teşebbüs ve teknesi ile yelkenle dünya seyahati yapan Türk denizcilerin de rölyeflerinin bulunduğu anıtın açılış töreninde, Sadun Boro’nun seyahati boyunca kara bölümünü organize edip yöneten, genel yayın yönetmeni olduğu Hürriyet Gazetesi’nde yolculuğu bir basın kampanyası olarak başarıyla yürüten Boro çiftinin yakın dostu Necati Zincirkıran Boro’nun eşiyle gerçekleştirdiği dünya seyahatinin Türk denizciliği için bir milat olduğunu belirttiği konuşmasında, “Sadun Boro’nun dünya seyahati bir başlangıç oldu. O zaman Türkiye’de bugünkü gibi ne televizyon, ne bilgisayar ne uydu kolaylıkları vardı. Sadun Boro sadece manyetik bir pusula ile yola çıktı. Bu seyahatin tanıtım sponsoru Hürriyet gazetesiydi. Biz Sadun Boro’nun gönderdiği görsellerle haber yaptık ve o zamanlar Hürriyet gazetesinin okuyucuları tarafından büyük merakla izlendi. 2 yıl 9 ay ve 3 hafta sonra yurda dönüldüğünde Kısmet ve Borolar muhteşem bir tören ve kalabalıkla karşılandı” dedi.
Aktif Gazetecilik yaşamını Sabah Gazetesi’ndeki “Amatör ve Deniz” köşesiyle sürdüren, Naviga adlı yelken, tekne ve deniz kültürü dergisinin kurucusu ve yazarı amatör denizci Turgay Noyan ise “ 50 yıla varan denizciliğim var. Biz amatör denizciliği bir ahilik gibi öğrendik. Ustaya saygı, sevgi göstermek… Ama ustadan da esirgemeden sunduğu engin deneyimlerini öğrenmek, ondan feyiz almak. Sadun Boro gerçek bir ustadır. Dünya turu yapmakla kalmamış başkalarına birikimlerini anlatmak için çabalayıp durmuştur” diye konuştu.
Sadun-Oda Boro ve Amatör Denizciler Anıtı’nın proje sorumlusu İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi mezunu Ersal Yavi “Sadun Boro sadece denizci değil aynı zamanda doğa aşığı bir insan” diyerek duygularını belirtti.


BAŞKAN ÖZTÜRK: “ONUR DUYUYORUM”
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise şunları söyledi “Sadun Boro, Türk denizciliğinin simgesi olmuş bir kişi. Üstelik Kadıköylü… Burada yetişmiş, bu sahillerin çocuğu… Caddebostan’dan yola çıkmış, o zamanın kıt imkânlarıyla dünyayı dolaşıp yine Caddebostan’a gelmiş. Sadece gezgin de değil deneyimlerini başkalarına anlatan, aktaran, makaleler, kitaplar yazan bir denizci. Çevre için savaş veren, yol gösteren bir önder. Türk Denizciliğinin önemli simgesi olan heykelin Kadıköy Kalamış’ta olması, beni bu kentin Belediye Başkanı olarak çok onurlandırıyor. Eskiden deniz tam heykelin bulunduğu yere kadar gelirdi. O bakımdan bugün bir yerde bu heykel deniz kenarında ve denize dönmüş durumda. Sadece bu heykel Sadun ve Oda Boro çiftinin değil aynı zamanda denizci arkadaşlarının vefasını, sevgisini, denize olan aşklarını da yansıtıyor. Bu heykel örneği ilk geldiğinde müthiş derecede heyecanlandım. Bu heykel aynı zaman da çok çevreci bir heykel en güzel tarafı tümüyle denizciler tarafından karşılandı” dedi.
Konuşmaların ardından açılış gerçekleştirildi.

MUSTAFA SÜRMELİ


ARŞİV