Çamlıca camii projesine mimarlardan sert tepki

Çamlıca Tepesi’ne yapılması planlanan caminin projesini çizen mimar Hacı Mehmet Güner’in açıklamalarına meslektaşları sert tepki gösterdi.

12 Temmuz 2012 - 15:04

Derleyen: Semra ÇELEBİ
Kahramanmaraş’ta yaptığı caminin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından beğenilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşaviri olarak İstanbul’a atanan ve ekibiyle birlikte projeyi çizmeye başlayan mimar Hacı Mehmet Güner, caminin büyüklüğüne ilişkin iddialı açıklamalarda bulundu.
Güner, yapılacak caminin en az 6 minareli olacağını, minare sayısında bir sürprizin de gerçekleşebileceğini, kubbe genişliği bakımından da caminin ‘ecdadın’ yaptığından da geniş olacağını söyledi. Cami minarelerinin de dünyadaki en uzun minareler olacağını açıklayan Güner’in projesine mimarlar tepki gösterdi.

‘SÜLEYMANİYE’Yİ BÜYÜK YAPAN MİNARESİ DEĞİL’
Mimarlık tarihi uzmanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli: “Şaka gibi. Caminin boyutları üzerinden bir inatlaşmanın kutsallığa saldırı olduğunu bile söyleyebilirim. Herkes istediği biçimde cami yapar ama Osmanlı camileriyle yarışma beklentisinin gülünç olduğunu söyleyebilirim. Osmanlı camilerinin tarihi yarımadada tepenin üzerinde konumlandığını biliyoruz.
İstanbul’da kalan en yüksek tepenin üzerine cami yapma halinin Osmanlı camileriyle yarışma isteğine işaret ettiğini söyleyebilirim. Bu gülünç. Caminin kalitesi boyutuyla tanımlı değildir.”

‘BÜYÜKLÜK MARİFET DEĞİL’
Kocatepe ve Şakirin camilerinin mimarı Hüsrev Tayla:“Selimiye’yi yapan Sinan’ın haddi mi yoktu? Ya da Kanuni’nin parası mı yoktu? Kocatepe’yi yaptım ama Selimiye’nin yarısı kadar bile değil. Haddini bilmek lazım. Gidip Sinan’la yarışacak mıyım? Selimiye’den büyüğünü yapmaya ne haddimiz var. Büyüklükle güzellik olmaz. Büyüklük marifet değildir. Zarafeti gider bir defa. Göremeyeceğim parayı verseler yine yapmam. Ayıptır utanmak lazım. İnşallah rezil olmazlar. 150 metre genişliğinde bir kubbenin altında namaz kılabilir misiniz? Korkarsın.”
 
‘BENİM İÇİME SİNMİYOR’
Kadıköylü Sanat Tarihçisi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Tarihi Öğretim Görevlisi Haldun Hürel: “En az 6 minareyse Sultanahmet’e rakip olacak. Sultanahmet 6 minare olarak dünyada tektir. Yapıldığı dönemde Mekke’de bir cami oldu. Oraya gidilip oraya bir minare eklenmiş ve oradaki minare sayısı 7’ye çıkarılarak 6 minareli tek cami olması sağlanmış. Sultanahmet’e bir rakip çıkartmak için Çamlıca gibi bir yerde yapılması İstanbul silüeti açısından çok da insanın içine sinen bir durum değil. Açıkçası benim içime sinmiyor.”

MİMARLAR ODASI DAVA AÇIYOR
Cami yapılacak alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan planlarına dava açacaklarını belirten Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu da, “Bu planın yüzde 100 yargı tarafından engelleneceğini düşünüyoruz. Oldubittilerin yaşanmaması için iktidarın yargı sürecini beklemesi gerekir” dedi.
 
TWITTER’DE BÜYÜK CAMİ TARTIŞMASI
Mimar Hacı Mehmet Güner’in Çamlıca’ya camii projesi twitter’da da tartışmalara neden oldu. İşte yorumlardan bazıları:
Mehmet Ali Birand : Dün Çamlıca tepesini dolaştım. Cami projesi daha da garibime gitti. Cami ve o çirkin antenler birlikte tam bir garabet görüntüsü yaratacak. Hiç değilse antenleri yok edelim. Camiye çıkabilmek ise hemen hemen imkânsız. Projeyi aklım almıyor doğrusu.
G. Bartu : Çamlıca'ya camii yaptırınca ülke gelişecek mi, kalkınacak mı, işsizlik azalacak mı, eğitim seviyesi yükselecek mi?
Cüneyt Özdemir: Çamlıca'da caminin minare sayısı sürprizmiş. 2 ayda çizimi bitirirlermiş. İzne gerek yokmuş. Daha neler neler. Bildiğiniz TOKİ camisi geliyor!
Talha Burak Ünlü : İhsan Eliaçık'ın Çamlıca'ya yapılacak olan camii konusunda yorumu: “Türkiye'nin camiye ihtiyacı yok onu yapacağınıza açları doyurun”.
Burhan Özbilici : Çamlıca’ya “devasa” cami değil; cami ahlak ve adabına sahip, “ayakkabı çalmayan” kalitede insan yetiştirmek ideal.


ARŞİV