Anadolu kültürü Kadıköy'de yaşıyor

Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği AKA-DER,dört yıldır Kadıköy’de,Anadolu halklarının dilini,müziğini,kültürünü yaşatma uğraşında.

01 Kasım 2012 - 08:37

Semra ÇELEBİ
 
2008 yılından bu yana Kadıköy’de faaliyetlerini sürdüren AKA-DER bu yıl da halklar, kültür-sanat ve kadın üst başlıklarında üretimlerine devam ediyor. Yapılan tüm faaliyetlerde katılımcıların kendilerini ve toplumu özgürleştirmesini önde tutan AKA-DER, kültür-sanat alanında oluşturulan yapay estetik ve tüketim anlayışlarına karşı çıkıyor. Toplumda birbirinden uzaklaştırılmış ve yalnızlaştırılmış bireyler olmak yerine, kendi renklerimizi ve özgünlüklerimizi bu verimli faaliyet alanlarına katarak ortak kültür ve sanat anlayışını geliştirmeyi hedefliyor.
Ekim ayıyla birlikte birçok kültür sanat merkezi gibi yeni sezonunu yeni kurs ve atölye çalışmalarıyla açan AKA-DER’de dil kurslarından, enstrüman kurslarına, kadın sorunu üzerine atölyelerden belgesel film atölyesine kadar bir dizi etkinliğe katılmak mümkün.
 
LAZURİ & KURMANCİ& ZAZAKİ MEKTEBİ
AKA-DER’de yabancı dil kursları yerine bu topraklarda konuşulan dillerin eğitimleri veriliyor. Birçok merkezde eğitimi yaygınlaşan Kürtçe derslerinin yanında, pek sık rastlanmayan Lazca ve Zazaca dillerinde eğitimlerin verildiği “mektep” ilgi çekiyor.
Laz aktivisti Selma Koçiva’nın ön ayak olmasıyla kurulan Lazuri Mektebi, 2010 yılından bu yana Laz aktivistlerini biraraya getirerek, Laz dilinin öğretilmesi, konuşulması ve yazılı hale getirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Lazca’yı öğrenmek istiyorsanız Ali İhsan Aksamaz eğitmenliğinde başlatılan dil kursuna katılabilir; Laz müziğini ve kültürünü yaşatmak isteyenlerdenseniz Lazuri Mektebi çalışma grubuna eklenerek Lazuri mektebinin faaliyetlerine ve üretimlerine renginizi katabilirsiniz. Kürtçe ve Zazaca dil eğitimleri ise Kürt Enstitüsü’nün desteğiyle yapılıyor.
 
KADINLAR İÇİN KADINLARDAN: KIRIK OKLAVA
AKA-DER’de faaliyet yürüten kadınlar, “bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir” diyerek bir bülten çıkarıyor, Kırık Oklava Kadın Bülteni’yle düşüncelerini paylaşıyor. Bunun yanında her hafta Perşembe akşamları ‘Kadın Yönetmenler Gözüyle Film’ gösterimleri düzenleniyor.
Kadın etkinlikleri kapsamında bir de sergi açıldı. Ressam Sema Yayla’nın eserlerinden oluşan “Din Kıskacında Kadın” isimli resim sergisi ziyaretçilerini bekliyor.
AKA-DER’de görsel ve sahne sanatları atölyeleri de devam ediyor. Uygulamalı Fotoğraf Atölyesi, Belgesel Sinema Atölyesi ve Haldun Açıksözlü eğitmenliğindeki Tiyatro Atölyesi, Kadıköylüleri bekliyor.
Enstrüman Atölyelerinde ise keman, yan flüt, erbane, tulum, kemençe, akordeon, bağlama ve gitar eğitimleri veriliyor.
 
 

ARŞİV