Anadolu Tramvayı geliyor

Fizibilite ve projelendirme çalışmalarını tamamlanan Üsküdar, Kadıköy ve Maltepe’yi birbirine bağlayan ‘Anadolu Tramvayı’nın etüt raporu İBB Meclisi’nde oybirliği ile onaylandı

12 Haziran 2024 - 13:46

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Anadolu yakasında trafik yoğunluğunun büyük bir kısmını oluşturan Üsküdar, Kadıköy ve Maltepe arasında hizmet verecek Anadolu Tramvayı için fizibilite ve projelendirme çalışmalarını tamamladı.  Üsküdar ve Maltepe arasında kesintisiz ulaşım sağlayacak hat, İBB Meclisi’nin haziran ayı oturumlarının ikinci birleşiminde gündeme geldi. Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’na bağlı Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü’nün fizibilite ve proje çalışmalarının tamamlandığı Üsküdar-Kadıköy- Maltepe Tramvay Hattının ulaşım etüt raporu, konuşmaların ardından oylamaya sunuldu. Rapor Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhur İttifakı ve mecliste yer alan tüm üyelerin oybirliği ile onaylandı.

CUMHURBAŞLIĞINA GÖNDERİLECEK

Proje, görüşmelerin sürdürüldüğü Ulaştırma ve Altyapı Yatırımları Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü onayının ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım Programında yer alabilmesi için onaya gönderilecek.

340 BİN YOLCU TAŞIYACAK

Üsküdar-Kadıköy-Maltepe Tramvay Hattı Anadolu Yakası’nın trafik yoğunluğunu büyük ölçüde rahatlatacak ve İstanbullulara rahat bir nefes aldıracak. Yaklaşık 21,3 kilometre uzunluğundaki Anadolu Yakası Tramvay Hattı 33 istasyondan oluşacak. Tek yönde yolculuk süresi 65 dakika sürecek. Günlük yaklaşık 340 bin yolcu taşıyacak.

HATLARLA ENTEGRASYON SAĞLAYACAK

Yaklaşık 21,3 kilometre uzunluğundaki Anadolu Tramvayı 33 istasyondan oluşacak ve diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyon sağlayacak. Üsküdar ve Kadıköy meydanda yolcuları denizle buluşturacak. Rıhtım durağından geçerek Üsküdar ve Maltepe’ye kesintisiz ulaşım sağlayacak. Söğütlüçeşme durağında Marmaray ve Yenidoğan-Söğütlüçeşme metro hattına aktarma olacak. Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde Sahrayıcedit durağından Ümraniye-Ataşehir-Göztepe hattıyla bir aktarma sağlanabilecek. Şemsettin Günaltay Caddesi üzerinde Ayşekadın ve Şenesenevler duraklarından da Dudullu-Bostancı metrosuna geçiş imkanı sağlayacak.

Entegre olduğu hatlar şöyle:

Üsküdar Meydan Durağı:  Marmaray

Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı Deniz Hatları 

Rıhtım Durağı: Kadıköy-Sabiha Gökçen Metro Hattı Deniz Hatları

Söğütlüçeşme Durağı: Yüksek Hızlı Tren Marmaray  Yenidoğan-Söğütlüçeşme Metro Hattı

Marmara Ü. Hastane: Yenidoğan-Söğütlüçeşme Metro Hattı

Sahrayıcedit Durağı: Göztepe-Ümraniye Metro Hattı

Ayşekadın-Şenesenevler Durakları: Dudullu-Bostancı Metro Hattı

Küçükyalı Durağı: Marmaray

Maltepe Durağı:   Marmaray


ARŞİV