Anne-Babalara uzman dersi

Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta uzmanlar, çocuk yetiştirme konusunda anne-babalara rehberlik etti.

02 Ekim 2013 - 13:17

Sümeyye YAMAN

Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 25 Eylül Çarşamba günü, İletişim Uzmanı Prof. Dr. Eda Balkas Erdoğan ile çocuk psikoloğu Bedia Deliduman tarafından bir konferans verildi.
Amacı, çocukları ve ebeveynleri ortak bir noktada buluşturmak, ebeveynlere daha etkili ve daha mutlu olmaları için yardımcı olmak olarak belirlenen programda uzmanlar, yeni psikolojik anlayışa, birer ebeveyn olarak kendi deneyimlerine ve ebeveynlerden öğrendiklerine dayanarak çocuk yetiştirme konusunda ailelere destek amaçlı eğitim verdi.
‘Anne Baba Akademisi’ konulu programda çocuklarla iletişim bozukluklarının temelindeki sorunlara değinen İletişim Uzmanı Prof. Dr. Eda Balkas Erdoğan, “Çocuklarda yaşanan en büyük sorun iletişim bozukluğu. 0-6 yaş döneminde üzerinde durulması gerekir ve sorunların çözümü için anneler ve babalara düşen bir görev de eğitim almaktır. Bu şekilde ileri dönemde iletişimde yaşanacak problemlerin de önüne geçilmiş oluyor” dedi.
‘Çocuklara en iyi yaklaşım nasıl olmalıdır?’ sorusundan yola çıkarak bilgi veren Çocuk Psikoloğu Bedia Deliduman şu sözlere yer verdi:
“Ebeveynlerin öncelikle yapması gereken, çocukları dinlemek. Tepki vermeden, peşi sıra sorular sormadan sadece dinlemek… Çocuklar kızgın veya mutsuz olabilir ama unutmayın ki bu durum geçicidir. Teselli etmeye ya da başka şeyler önererek durumu değiştirmeye çalışmayın. Örneğin, ailenin genellikle çocuğun eşyası kaybolduğunda dile getirdiği, ‘Üzülme yenisini alırız’ sözü bir çeşit onun üzüntüsünü bastırmaya, geçiştirme durumudur. Hâlbuki üstüne konuşulup durum halledildiğinde sonradan bu davranışın tekrarını engellemiş olacaksınız. Bu durumda anneler ve babalar, problemi ortadan kaldırmamalı ve nedenini sormalıdır. Çocuklarla bu şekilde iyi iletişim gerçekleştirmeyi sağlayacaklardır”.
Uzmanlar ve seyircilerin katılımıyla canlandırmalar yapılarak anne, baba ve çocuk arasında oluşan sorunlar ve çözümleri anlatıldı. Seyircilerin görüşlerine yer verildi.

ARŞİV