Antikacılar Sokağı'nda Özel Bir İfar

Tarihi Çarşı esnafı düzenlediği iftarda Kadıköylüleri buluşturdu. Katılımın beklenenden yüksek olduğu iftar yemeğindeki manevi ortam görülmeye değerdi.

01 Ağustos 2013 - 12:04

Mustafa SÜRMELİ
İstanbul’un en eski çarşılarından birinde Kadıköy Tarihi Çarşısı’nda tarihi bir buluşma yaşandı. Dört adet camisi, ayrı inançlara sahip 3 tarihi kilisesi ile farklı dinlere ev sahipliği yapan Kadıköy Tarihi Çarşı, önümüzdeki yıllara “gelenek” olarak aktarılacak bir uygulamayı başlattı. Tarihi Çarşı esnafı, Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile katılımın yüksek olduğu sokak iftarı gerçekleştirdi.
Kadıköy Belediyesi ve Kadıköylüler ile ortaklaşa verdiği mücadele sonucunda Kuşdili’ne AVM yapma kararını durduran Kadıköy Çarşısı’nda, bu yıl Ramazan ayı ve bayram coşkusu bir başka yaşanıyor. Esnafın arasındaki birlik her geçen gün güçleniyor. Balıkçıları, rengârenk manavları, antikacı dükkânları, lokanta ve şirin kafeleriyle Kadıköy’ün nabzının attığı mekânların başında gelen Kadıköy Tarihi Çarşısı’nda esnaf, son olarak birlik ve beraberlik vurgusu için sokak iftarı düzenledi.
Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür ve Dayanışma Derneği’nin organizasyonuyla yapılan sokak iftarında bölgede bulunan Caferağa, Osmanağa, Sultan Mustafa İskele Camii ile Kethüda Camii imamları, Ayai Efimia Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Takavor Ermeni Kilisesi ve İngiliz Protestan Kiliselerinin yetkilileri, çarşı esnafı ile semt sakinleri aynı masada buluştu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Tarihi Çarşı Derneği Başkanı Ali Geçgel’in ev sahipliğini üstlendiği iftar programı Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.
Antikacılar sokağı olarak bilinen Tellalzade sokağındaki iftarda, her görüşten ve inançtan Kadıköylü biraraya gelerek, iftariyelik, çorba, etli pilav, tatlı ve içeceklerden oluşan iftar yemeğini paylaştı.
Tasavvuf eserlerinin yanı sıra antikacıların, gramofonlardan çaldıkları müziklerle renklenen iftardan sonra sokaktaki kafeteryalarda oturan bir grup genç, Kadıköy Tarihi Çarşı’nın Kuşdili Çayırına AVM yapılmasına karşı verdiği mücadeleyi hatırlatarak “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıp, kısa bir süre tencere-tava eylemi yaptılar.

İFTAR ÇARŞIYA BİR BAŞKA RENK GETİRDİ
-Yusuf Sezgin Karahasan: Yaz tatillerinde Tarihi Çarşı’da çalışan bir öğrenciyim. Çarşı esnafının ve sakinlerin bir arada iftarda buluşması çok güzel.
-Tuncay Kudun: 40 senedir Kadıköylüyüm ilk defa böyle bir şey yaşandı Tarihi Çarşı’da. Ramazan’daki bu buluşma mutlu etti bizleri. Sağolsunlar.
-Zeynep Ayman(Caferağa Mahallesi Muhtarı): Kendi mahallemde düzenlenen bir sokak iftarındayım. Çok keyifli. Çünkü Tarihi Çarşı’nın Moda ve Caferağa Mahallesi için ayrı bir önemi var. Çok eski bir yerleşim ve aynı zamanda esnafla Modalılar arasında güzel bir bağ vardır. Bu tür buluşmaları bu bağları kuvvetlendiriyor. AVM olmaması da ayrı bir keyif. Biz klasik anlamda bakkallarımızı istiyoruz. Mahalle kültürü esnafla var.
-Mehmet Ecevit: 46 yıllık dükkânımızda bilfiil 42 yıldır çalışıyorum. Bildiğim kadarıyla bu ilk iftar oldu Kadıköy Tarihi Çarşı’da. Güzeldi. Derneğimiz öncülük etti, Kadıköy Belediyemiz de yardımcı oldu. İyi bir ortamdı. İnşallah devam ettiririz.
-Yiğit-Mert Aydın kardeşler: Bu gece muhteşem oldu. Uzun zamandır yan yana gelemediğimiz ağabeylerimizle kardeşlerimizle esnaf dostlarımızla omuz omuza yemek yedik. İftar açtık. Her inançtan herkes masadaydı. Çok güzeldi. Hoşsohbetler ettik. Vesile olan herkese teşekkür ediyoruz. Harika bir akşamdı.
-Kadıköy Tarihi Çarşısı Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Geçgel: Bir ilki gerçekleştirdik ve gururluyuz. Mahallemizdeki cami imamlarımız, yine mahallemizde bulunan kiliselerden yöneticiler katıldı. Manzarayı görüyorsunuz. Birlik, beraberlik içinde bir iftar açtık. Amacımız İstanbul’un 1400 yıllık geçmişiyle en eski çarşısı olan Kadıköy Tarihi Çarşısı’nı ibadethaneleriyle, esnaflarıyla, sakinleriyle tüm bileşenleriyle buluşturmaktı. Katılımın açıkçası bu kadar çok olacağını beklemiyorduk. 600 masa yerleştirdik sokağa. Geri dönmek zorunda kalanlar bile oldu. Belediye Başkanımız ve yardımcıları da bizi yalnız bırakmadı. Seneye kısmet olursa ikincisini düzenleyeceğiz. Tarihi Çarşı Festivali’ni de başlatmış ve bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirmiştik. Bu çarşıyı hak ettiği değere ulaştırmak amacımız. Çarşı esnafı olarak oturur sohbet ederiz, yardımlaşırız, dayanışma yaparız. Bu, AVM kültüründe yok.

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ BU ÇARŞIDAN
1462 esnafı barındıran Tarihi Çarşı’da 7 cadde ve 9 sokak bulunuyor. Her sokağında ayrı bir dünya var sanki. Antikacısından beyaz eşya ve elektronikçisine, balıkçı, şarküteri, fırın, yiyecek içecek mekânları, teksti, kitabevleriyle çok farklı esnaf yelpazesine sahip. Günde 1-1,5 milyon kişi Tarihi Çarşıya uğradığı, ortalama kişi başı 40-60 Lira arasında alışveriş yaptığı ve metronun gelmesiyle müşteri sirkülasyonunun daha da arttırdığı belirtiliyor. Gece 03.00-04.00’lere kadar Çarşıda canlılık sürüyor.
Yalçındağ Kasabı 1938, Moda Ciğercisi 1929, Özcan Turşucusu 1935, Fehmi’nin Lokantası 1919, Rıfat Saygın Eczanesi 1924, Adapazarı Islama Köftecisi 1965, Beyaz Fırın 1900, Hacı Bekir Şekercisi 1937, Mısır Çarşısı 1916, Baylan Pastanesi 1961, İngiliz Kooperatifi 1892 tarihlerinden bu yana Kadıköylülere hizmet veren kuruluşlar arasında.
Çarşı’da kapanan dükkânlar ise şunlar:
Şekerci Andıç, Kasap Mikail, Şekerci Toto, Şöhret Şekercisi, Hüseyin Efendi Meyhanesi, Süleyman Sırrı Bey Meyhanesi, Berber Andon, Sarraf Kastelli, Kütüphaneci Kız, Yafet Ecza Deposu, Ezmeci Cemilzade Kardeşler, Saatçi Agâh Bey, Kars Pastanesi, Sokak Fotoğrafçısı.


ARŞİV