Arazisi satılan Meteoroloji, parktan yer istedi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kadıköy’de Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurmak için Kadıköy Belediyesi’nden yer istedi

29 Eylül 2016 - 15:20
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 12 yıl önce ihaleye çıkıp satılan eski arazisinin yanı başında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı’na Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulması için Kadıköy Belediyesi’nden görüş istedi. Göztepe’de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün 44 bin 783 metrekarelik arazisi 2004 yılında kat karşılığında ihaleye çıkmıştı. Kadıköy Belediyesi ve Kadıköylülerin itirazlarına rağmen açılan ihaleyi kazanan Taş Yapı firması bu arsaya 45’er katlı 4 kule inşa etmişti. Kadıköy Belediyesi ve Mimarlar Odası tarafından yargıya taşınan proje için 2008 yılında yürütmeyi durdurma kararı çıkmış, yürütmeyi durdurma kararının iptalinin ardından inşaatların yapımı devam etmişti. 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu anda 4 kulenin yükseldiği alanın hemen yanında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı içerisine Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) yapılması için Kadıköy Belediye Başkanlığı’ndan yer istedi. Kurulacak istasyonla rüzgâr hızı ve yönü, hava sıcaklığı, nem, güneşlenme, yağış ve basınç gibi verilerin ölçüleceği belirtildi.

 “UYGUN ALAN VAR”
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Kadıköy Belediyesi’ne gönderdiği yazıda, Kadıköy’de rıhtımda(arıtma tesisi içinde) ve Göztepe’deki Marmara Üniversitesi kampüsünde 2 adet ölçüm istasyonu bulunduğu ifade edildi. Yine aynı yazıda, Kadıköy Göztepe istasyonunun bulunduğu yerde inşaat çalışması yapılacağından üniversite yönetimi tarafından istasyonun yerinin değiştirilmesinin talep edildiği aktarıldı. Kampüs içerisinde istasyon kurulumu için gerekli şartları sağlayan uygun bir yer tespit edilemediği ifade edilirken, “Göztepe Özgürlük Parkı içerisine kısmen kurulum için uygun alan koşulları olduğu” vurgulandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yazısında, kurulacak istasyonla yapılacak ölçümler hakkında da bilgi verildi. Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu’nda verilerin ölçülmesi ve aktarılması esnasında, insan sağlığı üzerine olumsuz etkisi olduğu tartışılan yüksek frekans üreten anten, telsiz, uydu haberleşmesi gibi cihazların kullanılmayacağı,  ayrıca proje kapsamında bina, kule gibi statik yapıların oluşturulmayacağı vurgulandı. İstasyon için 3x3 metre ebatlarında, 1.20-1.50 metre yüksekliğinde bir alan kullanılacağı da ifade edildi.

“KAMU İÇİN KULLANILMALI”
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  “Özgürlük Parkı’nın yaklaşık 600 metre uzaklığında Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne ait 44 dönüm arazi vardı. Burası özelleştirme kapsamına alındı ve Kadıköylülerin tüm itirazlarına rağmen kuleler yapıldı. Meteoroloji tarafından satılan alanın yanında istasyon için yer istenmesi ibretlik bir durumdur. 12 yıl önce kamunun geleceği düşünülmeden satılan bu alana şimdi ihtiyaç var” dedi.

 “İBRETLİK BİR DURUM”
 Kamu arazilerinin kamu yararı için kullanılması gerektiğine vurgu yapan Nuhoğlu “Kamu arazilerinin özellikle de metropollerde kesinlikle kamu ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması gerekiyor. İstanbul’da 15 milyon insanın ihtiyacını ve geleceğini düşünerek hareket etmek zorundayız. Yapılan binalarla koca bir kütle, bir mahallenin rüzgârını kesiyor. Yarım derece bile ısı farkı olsa o bölge etkileniyor” diye konuştu.
Meteroloji Bölge Müdürlüğü’ne Kadıköy Belediyesi tarafından yer tahsis edileceğini söyleyen Nuhoğlu: “Bizden istedikleri çok büyük bir alan değil. Ama bu durum kamunun ihtiyacı olan arazilerin, kamunun ihtiyaçları ve gelecek düşünülmeden satıldığında neler yaşandığının ispatıdır. Umarım bu durum hepimize ders olur” dedi.   
İstanbul’daki kamu arazilerinin kamunun ihtiyacını karşılamadığını ifade eden Nuhoğlu,  “Özelleştirilmeye çalışılan askeri alanların kamunun yararına kullanılması bir zorunluluk. Kamu anlayışının da oluşması ve kalıcılaşması için de kamuya ait mülklerin artması gerekiyor. Esas olarak kamunun gücünün azaltılmasının önüne geçmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu. 

ARŞİV