Çarşı ruhu Kadıköy'ü sardı

Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür ve Dayanışma Derneği’nin birlikte düzenlediği “Tarihi Çarşı Festivali” sokak etkinlikleri ve açık hava konserleriyle üç gün boyunca yoğun ilgi gördü.

04 Temmuz 2013 - 13:20
Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür ve Dayanışma Derneği’nin birlikte düzenlediği “Tarihi Çarşı Festivali” sokak etkinlikleri ve açık hava konserleriyle üç gün boyunca yoğun ilgi gördü.
 
Ertuğ AKGÜN
Kadıköy’ü rengârenk bir festival alanına dönüştüren “Kadıköy Tarihi Çarşı Festivali”, üçüncü kez gerçekleşti. Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen festival 28 Haziran Cuma günü Surp Takavor Kilisesi önündeki meydanda yapılan törenle başladı. Açılış törenine Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak ve Tarihi Çarşı Derneği Başkanı Ali Geçgel katıldı.
Dernek Başkanı Ali Geçgel yaptığı konuşmada, “Kadıköy Tarihi Çarşı Festivali”ni üç yıl önce hangi ihtiyaçlardan yapmaya karar verdiklerini anlattı ve desteklerinden dolayı Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti. Üçüncü kez düzenlenen festivalin gelenekselleşme yoluna girdiğine dikkat çeken Geçgel, üç gün boyunca tüm Kadıköylüler ve Tarihi Çarşı’yı gezmeye gelenlerin, sokak etkinlikleri ve açık hava konserleriyle keyifli vakit geçireceklerini belirtti. Festivallerin, insanları kaynaştırdığını ve paylaşımı arttırdığını söyleyen Geçgel, Gezi Parkı direnişinden önce Kadıköy Çarşı esnafının bir araya gelerek Kuşdili’ne yapılması planlanan AVM projesine karşı mücadele ettiğine dikkat çekti.
 
“AVM DEĞİL YEŞİL ALAN İSTİYORUZ”
Ali Geçgel, Çarşı esnafıyla birlikte yaptıkları “Çarşımızdan Vazgeçmeyiz AVM’ler İstemeyiz” şarkısını hatırlatarak “Arkadaşlarımızla birlikte söylediğimiz bu şarkı ve hazırladığımız klip sosyal medyada çok ilgi gördü. Sokaklara çıktık, Çarşı esnafı olarak AVM istemediğimizi yeşil alan istediğimizi eylemlerle dile getirdik. Sonunda da biz kazandık.” dedi. Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal ve Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak da yaptıkları konuşmalarda Kadıköy çarşısının tarihi önemine dikkat çekerek, gelenekselleşmeye başlayan festivalin halkla esnafı buluşturarak birlikteliği sağladığını ifade ettiler.  Açılış töreninde sık sık, eski Salı Pazarı’na yapılması planlanan AVM projesine karşı Çarşı esnafının seslendirdiği şarkı çalındı. Konuşmaların ardından şarkıyı söyleyen ve klipte yer alan Çarşı esnafına teşekkür plaketleri verildi. Daha sonra grup, bandonun çaldığı şarkılar ve marşlar eşliğinde Çarşı’yı gezdi.
29-30 Haziran Cumartesi ve Pazar günleri de devam eden Kadıköy Tarihi Çarşı Festivali, gündüz dans, tiyatro gösterileri, sokak eğlenceleri ve bol hediyeli yarışmalara ev sahipliği yaptı, geceleri ise Luxus, Sekerse Tehlike, Eski Bando, Göksenin ve Pinhani gibi alternatif müzik gruplarını ücretsiz konserlerle halkla buluşturdu.
 

ARŞİV