Çarşı'da festival vardı

Duydunuz mu Kadıköy Çarşı Şenliği’nin ilki 23-29 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

27 Nisan 2011 - 14:40

Duydunuz mu Kadıköy Çarşı Şenliği’nin ilki 23-29 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Kadıköy Çarşı Şenliği 23-29 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlendi. Haftasonu, Kilise Meydanı’nda düzenlenen pantomim gösterileri ve palyaço oyunlarıyla çocuklar doyasıya eğlenirken şenliğin resmi açılışı 25 Nisan Pazartesi günü Kadıköy Şehremaneti binasında gerçekleştirildi.
Kadıköy Tarihi Çarşısı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Geçgel’in açış konuşmasıyla başlayan törende Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, 4–5 yıl önce esnafla birlikte belediye olarak başlattıkları çalışmanın meyvelerini verdiğini, Tarihi Kadıköy Çarşısı’nın dokusunun korunması için önemli yol kat edildiğini söyledi. Konuşmasında Tarihi Kadıköy Çarşısı’nın yakın tarihini nostaljik bir şekilde betimleyen Başkan Öztürk, günümüzde yaşanan gelişme ve değişimlerin olumlu ve olumsuz yönleriyle Tarihi Çarşı’ya yansıdığını ifade ederek, “Çarşı geçmişte de günümüzde de önemli bir uğrak yeri. Zamanla çarşı önemli ölçüde değer yitirmeye başlamıştı. 4-5 yıl önce Kadıköy Belediyesi olarak esnafla bir araya geldik ve olumsuz gidişe engel olmak için çalışmalara başladık. Binalar onarıldı, alt yapı düzenlendi, bölgenin cazip hale gelmesi için gerekenler yapıldı” dedi.


ESKİ SALI PAZARI AVM OLMAYACAK
Kent içinde büyük alışveriş merkezlerinin açılması Çarşı’ya olumsuz yansırken, diğer taraftan modern raylı sistemin gelmesinin bölgeye katkılarının olacağını belirten Öztürk önemli bir açıklamada bulunarak, “Herkes bilsin eski Salı Pazarı alanı hiçbir zaman alışveriş merkezi olmayacak” diye konuştu.
Çarşı’nın düzeni için Kaymakamlık, Belediye ve Emniyet olmak üzere tüm yerel yöneticiler olarak ellerinden gelen çabayı sarfettiklerini belirten Öztürk, esnafa da seslenerek, “Tarihi Çarşı’nın köklü bir geçmişi var. Esnafıyla Kadıköy’ün tarihinde önemli bir yeri var. Ancak esnafımız da kurallara riayet etmeli. Esnaf Çarşı’ya sahip çıkmalı. Müşteriye iyi davranmalı. Temiz ve saygılı olmalı. Kurallara uymalı. Esnaf böyle olunur. Yeni gelen esnaflar da Kadıköy Çarşısı’nda tıpkı eski esnaflar gibi kurallara uymalı. Çarşı esnafı örnek olmalı. Bunu isteme hakkımız var” şeklinde konuştu.
Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan ise yaptığı konuşmada; Kadıköy Tarihi Çarşısı’nın düzeni, sağlığı, güveni, daha iyi şartlara kavuşması için gereken neyse yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Ardından Şehremaneti binasından çıkılarak toplu halde bir Çarşı turu yapıldı. Fazıl Bey’in Türk Kahvesi’ne uğrayarak birer kahve içen yöneticilere, esnaf ve vatandaşlar yakın ilgi gösterdi. Çarşı turu sırasında Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak esnaf ve vatandaşlarla ayaküstü sohbet ettiler ve iyi dileklerde bulundular. Festival kapsamında Tarihi Çarşı Meydanı’nda da küçük bir tören düzenlendi. Mavi beyaz balonların uçurulduğu törende animatörlerin yaptığı gösterilerle çocuklar doyasıya eğlendi.


MUSTAFA SÜRMELİ


ARŞİV