Çarşı'ya ‘masa' ayarı

Tarihi Kadıköy Çarşısı’nın kimi dar sokaklarında masa-sandalyelerin yerini belirleyen sarı çizgiler yeniden çizilecek

03 Nisan 2015 - 09:55

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN

Kadıköy Belediyesi, Tarihi Çarşı’daki sokaklarda ‘masa düzenlemesi’ yapma hazırlığında. Belediye, Çarşı’da kafe ve lokantaların ağırlıklı olarak bulunduğu sokaklarda, hem yayaların rahatça yürüyebilmesi hem de çöp arabaları ile itfaiye araçları ve ambulansların girebilmesi amacıyla, kimi işletmelerin neredeyse sokağı kapatır durumda olan masa-sandalyelerine sınırlama getirecek.
Konunun taraflarca detaylı olarak tartışılması ve fikir alışverişi amacıyla Çarşı esnafıyla yapılan toplantılar sürüyor. Bu kapsamda 27 Mart günü belediye binasına davet edilen esnaf ile belediye yöneticileri yeni bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Geçgel ile çarşı esnafından 50’ye yakın işletmeci katıldı. Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Tarihi Çarşı’daki sorunların çözümüne ilişkin projeyi yaklaşık 9 aydır sürdürdüklerini anımsatarak, “Bu çalışmayı siz esnafımızla birlikte yürütüyoruz, birlikte yapıyoruz. Çarşımızın tarihi kimliğini koruyarak geleceğe taşınması çok önemli. Çünkü çarşı artık sadece Kadıköy için değil İstanbul için önemli bir değer. Katılımcı bir yönetim anlayışıyla, sizlerin fikir ve önerileri doğrultusuna ilerleyeceğiz” dedi.


MOTOSİKLET PARKI KURULACAK
Sözlerine “Kadıköy’ün özeli Çarşı bizim de özelimiz” diye başlayan Kadıköy Belediyesi’nin Zabıtadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Çetinkaya, Çarşı’nın durumuna dair esnafla yapılan toplantıların sürdüğünü anımsattı. Çetinkaya, “Sizlerden aldığımız öneri, şikâyet ve isteklerle yeni bir aşamaya geldik. Sizlerle mutabakata vardığımız konular; çarşıda çığırtkanlık olmaması, dilenci-çalgıcı konusunun çözüme kavuşturulması ve temizlik... Müşteriyi çekmek için yüksek sesle çığırtkanlık yapan garsonları denetim altına almak siz esnafın görevi. Biz belediye olarak temizlik konusunu büyük oranda hallettik. Çalgıcılara da saat sınırlaması getirdik” dedi. Uzun vadede ise çarşıdaki aydınlatma sorunun çözüleceğini anlatan Çetinkaya, bir motosiklet parkı ve taksi durağı kurulmasını planladıklarını da açıkladı. Mustafa Çetinkaya daha önceki toplantılar ışığında alınan ortak kararları da şöyle anlattı; “Çarşı’daki gürültü sorununu esnaf çözecek. Zira mekânlardan kaynaklı sesi siz izole edebilirsiniz. Mesela bundan sonra mekânınızın önündeki televizyon yayınının sesi kısık olacak. Ayrıca manav, balıkçı gibi esnafın tezgâhları da belli bir nizam içinde olacak. Sahaflar hariç bu işletmelerden de işgaliye alınacak.”


“ÇARŞI’YA DÜZEN GEREK”
Toplantıda daha sonra Çarşı’da yapılması planlanan yeni düzenlemelere dair detaylı bir görsel sunum yapılarak öneriler toplandı. Önerilerin değerlendirilerek yeni düzenleme yapılacağını belirten Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çetinkaya, şunları söyledi;  “Mümkün mertebe fazla dokunmamaya, bunlar makbul sınıra çekmeye çalıştık. Çarşı’da insanların yiyip içmesi güzel ama o sokaklardan insan ve araç da rahatça geçebilmeli. Esnafın da müşterinin de Kadıköy halkının da memnuniyeti bizim için önemli. İsteriz ki bundan sonra zabıtamız size herhangi bir konuda uyarı yapmak zorunda kalmasın. Size sadece hayırlı işler dilesin”

ARŞİV