Çarşının içinde rahat bir nefes: NİSAN BALIK

Kadıköy’ün tarihi çarşısı bir başka âlem… Gerçekten çarşıya giren kendini kaybediyor. Gıdayla ilgili her şeyin dükkânı bulunuyor.

31 Temmuz 2015 - 11:47
Esma BAYRAKTAR

Kadıköy’ün tarihi çarşısı bir başka âlem… Gerçekten çarşıya giren kendini kaybediyor. Gıdayla ilgili her şeyin dükkânı bulunuyor. Hem de en iştah kabartıcı tavırlarını takınmışlar. Her şeyin en tazesini, en iyisini ve en uygun fiyatlısını almak isteyen mutlaka Kadıköy çarşısını şöyle bir turlar. Meyveler en iştah açıcı biçimde sergilenmiş, kahvaltılıklara bakınca aklınız orda kalıyor, evde olan şeyleri bile alıveriyorsunuz. Zeytinler, turşular, peynirler, etler ekmekler yeşillikler… Bunların bu kadar çeşitleri olabileceğini düşünemez insan buraya gelmeden!
Brezilya Kahvecisi’nde dünya markaları nasıl da çekici bakıyorlar. Hele balıklar! Her dükkânda en azından 30 çeşit balık var. Her an, her yer tıklım tıklım. İşinden çıkanlar eve gitmeden evinin ihtiyacını mutlaka buradan alırlar. Ev hanımları güzel bir sofra için mutlaka buraya uğrarlar.
İş çıkışı iki tek atmak isteyen yorgun insanlar sıra sıra sıralanmış birbirinden çekici meyhanelerde otururlar. Oradan mutlaka bir dostu geçecektir, hemen buyur eder,  iki laf edip çarşının tadını çıkarırlar. İşte bu çarşının tam göbeğindedir Nisan Balık.
İki katlı şirin mi şirin bir balıkçı meyhanesidir. İlk katı sokakla iç içedir. İnsanlar hemen orayı tercih ederler ki gelip geçenlerle de hasbıhal edebilsinler. İkinci katı daha bir havadar ve manzaralıdır. Çarşıya tepeden bakarsın, çarşının sesleri pek gelmez bu kata. Kafa dinleyerek demlenmek isteyenlerin yeridir burası.
Sahibi de Nisan’la bütünleşen bir isim; Sinan Bey. Burayı kendi evi gibi düşünüp gelen herkesi evinde ağırlıyormuş gibi davranır. İlla girip yemek yemeniz de şart değildir hani. Sinan Bey “illa otur bir çay iç dinlen öyle devam et yoluna” deyip bir sandalyeye oturtuverir tanıdıklarını.
Çarşıda ne kadar çeşit balık varsa hepsi Nisan’da en leziz şekilde hazırlanır sunulur. Mezeleri tazecik ve bol çeşitlidir. Bütün deniz ürünü mezeleri bulabildiğiniz gibi, patlıcan közlemeden gâvur dağına kadar diğer her şeyi de hazırlar buradaki ustalar. Kimseyi kırmazlar. Bilirler ki gelenler hayat yorgunudur, iş yorgunudur, kafaları bir çok şeyle doludur ve buraya rahatlamak için gelmişlerdir. Ona göre davranırlar insanlara.
Bir de Cuma Cumartesi akşamları hafif müzik vardır. Bir gitar, bir ud, ya da bir kanun gibi… Söyleyen de tam meyhane adabına uygun şeyler söyler, gelen herkes keyif alır, dinlenir ve evine öyle gider Nisan’dan.
Fiyatlar da öyle uçuk değildir. Fazla kar gözetilmez burada. “Herkes mutlu olsun, herkes mutlu ayrılsın diyor” Sinan bey. Sakın ola arabayla gitmeyiniz çarşının içinde gezinerek gitmek çok keyifli. Zaten otoparkı vardı da biz mi yazmadık?!
Güzel yer şu Kadıköy… Güzel insanların diyarı vesselam. Afiyet olsun
Adres: Osmanağa Mah. Yasa Cad. Kadıköy Balık Pazarı No. 54 / 0216 349 96 26


ARŞİV