‘Artık ölmek istemiyoruz'

Her gün ortalama 5 kadının öldürüldüğü ülkemizde, buna sessiz kalmayan kadınlar, Haydarpaşa’dan Kartal’a ‘İsyan Treni’nde buluştu. Ellerinde tefler, ağızlarında düdükler ve dillerinde sloganlarıyla yolculardan destek isteyen kadınlar, 22 Ağustos’a kadar 1 milyon imza toplamayı hedefliyor.

02 Ağustos 2011 - 10:27

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Sosyalist Kadın Meclisleri üyeleri, “Ses ver insanlık utansın, ses ver kadınlar öldürülmesin” sloganıyla başlattıkları kampanyalarına, Haydarpaşa-Gebze banliyö treninde imza toplayarak devam etti. 30 Temmuz Cumartesi günü saat 12.30’da Haydarpaşa Tren Garı’nda buluşan kadınlar, tarihi merdivenlerde bir basın açıklaması yaparak kadın cinayetlerinin son bulması, mezar değil dayanışma evlerinin açılması, haksız tahrik indiriminin kaldırılması ve katillere ağır cezalar uygulanması talebiyle başlattıkları kampanyalarına halktan destek istedi. Gözünde morluk ve ağzında kan izi bulunan beyaz gelinlikli genç kadın ile üzerinde “Artık ölmek istemiyoruz” yazılı kefen giymiş kadın eylemciler dikkat çekti.

‘DEVLET SEYİRCİ KALIYOR’

ESP Sosyalist Kadın Meclisleri İstanbul sözcüsü Tuğba Gümüş tarafından okunan basın açıklamasında “Kadın cinayetlerine karşı 1 milyon imza” kampanyası hakkında bilgi verildi. Gümüş, kadınların yaşam haklarının ellerinden alındığını, ancak bu durum karşısında devletin seyirci kaldığını belirtti. Her gün 5 kadının çeşitli gerekçelerle öldürüldüğüne dikkat çeken Gümüş, “Her gün farklı şehirlerde yaşanan cinayetlere karşı suskun değil, öfkeliyiz. Kadınlara koruma vermesi gerektiği halde vermeyen, koruma kararı verdiği halde korumayan, Kadın Bakanlığı’nı kaldırarak yerine Aile Bakanlığı getiren devlete karşı öfkeli ama yalnız değiliz, örgütlüyüz” dedi.
İstanbul SKM Sözcüsü Gümüş, yasaları kadın lehine düzenlemeyen Meclis’in de kadın cinayetlerinden sorumlu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kadın ve Aile Bakanlığı’nı kaldırarak yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı getiren hükümet, kadın cinayetlerinden sorumludur. Hatay’da aile meclisi kararıyla öldürülen Ceylan Soysal cinayeti kadınların aile içinde katledilmesi gerçeğinin en son örneği oldu. Buna rağmen halen kadını değil, aileyi koruma altına alan yaklaşım sürdürülmesine son verilmelidir.”

KADINLAR 27 KASIM’DA ANKARA’DA BULUŞUYOR

İstanbul SKM adına yapılan açıklamada kampanyayla ilgili de bilgi verildi:
“Sosyalist Kadın Meclisleri olarak birçok kentte başlatmış olduğumuz ‘Mezar Değil Dayanışma Evi İstiyoruz’ çalışmamız 22 Ağustos’ta Belediye önlerinde topladığımız imzalarla bitirilecek. Ağustos ayı itibariyle ise ‘SES VER Kadınlar Öldürülmesin’ diyerek 1 milyon kadınla buluşma ve imza hedefiyle 27 Kasım’da Ankara’da yüzlerce kadınla, ‘Kadına yönelik şiddete SES VER’eceğiz SES VER’in diyeceğiz. Şiddete karşı olan, bitsin diyen bütün kadınları da Ankara’da tek ses olmaya çağırıyoruz.”

TRENDE KADIN DAYANIŞMASI

Birleşik Taşımacılık Sendikası üyesi işçilerin ve Haydarpaşa’dan geçen yolcuların da destek verdiği basın açıklamasının ardından kadınlar 12.50 trenine bindi. “Kadınların isyan treni kalkıyor” diyerek binilen vagondaki yolcular da alkışlarla eylemi destekledi. Sosyalist Kadın Meclisi üyeleri, kampanyaları hakkında bilgi vererek, tren yolcularından kadın cinayetlerine karşı imza istedi. SKM’liler her durakta farklı bir vagona binerek eylemlerini gerçekleştirdi. Her vagonda imza toplanırken, bir taraftan da şarkılar türküler söylendi.

KARTAL’DA İMZA ÇADIRI

SKM’li kadınlar, Kartal istasyonunda inerek meydandaki imza çadırına kadar alkış ve sloganlarla yürüdüler. Çadırın önünde tekrar basın açıklaması yapan kadınlar daha sonra cafe ve çay bahçelerinde oturanlarla sohbet edip imza toplamaya devam ettiler.
Kartal’ın ardından farklı ilçelerde de çadırlar kurularak imza toplanacak, toplu taşıma araçlarında halktan destek istenecek. Kampanya, 22 Ağustos’ta ilçe belediyeleri önünde toplanan imzalarla bitirilecek.

Semra ÇELEBİ


ARŞİV