Asansörlerinizi kontrol ettirdiniz mi?

Özellikle çok katlı binaların olmazsa olmazı asansörler nasıl kontrol ediliyor? Gazete Kadıköy olarak sizin için araştırdık

05 Şubat 2016 - 09:26
Mustafa SÜRMELİ
Asansör şakaya gelmiyor. Asansörlerin periyodik kontrol ve denetimleri hayati önem taşıyor.  Kadıköy Belediyesi verilerine göre ilçe sınırları içerisinde 10 binden fazla asansör bulunuyor.  Bu yönüyle Kadıköy, Türkiye’de en fazla asansör bulunan ilçeler arasında gösteriliyor.
2011 yılında Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik doğrultusunda Kadıköy sınırları içerisindeki tüm asansörlerin denetim yetkisi TMMOB Makine Mühendisleri Odasına devredildi.  Diğer taraftan asansör kontrollerinin binada kat malikleri ya da bina yönetimi tarafından yaptırılması hem yasal açıdan hem de güvenlik nedeniyle zorunlu tutuluyor. Binasında asansör bulunanlar Kadıköy Belediyesi’ne gelmeden muayene kuruluşu olan Makine Mühendisleri Odasına Muayene için başvurabiliyor.

HER YIL MUAYENE
Asansörlerin, yönetmeliklere uygun bir şekilde montajının yapılması için Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik kontrol yönetmeliği esaslarına göre periyodik kontrolü yaptırılarak uygunluk etiketi  alması gerekiyor.
Mevcut asansörlerin de her yıl en az bir defa ilgili kuruluşa periyodik kontrollerinin yaptırılması, uygunluk etiketi alması gerekiyor. Periyodik kontroller kadar asansörlerin bakım ve onarım işlemleri de önemli. Bina sorumluları asansörlerinin bakım ve onarım işlemleri için TSE tarafından HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) almış yetkili servisler ile sözleşme imzalayarak asansörlerinin ayda en az bir defa bakımını yaptırmak zorunda. Yetkili servisin TSE tarafından belgeli olması ve yapılan bakımların yönetmelik ve standartlara uygun bir şekilde uygulanması ise bir başka önemli nokta.

YEŞİL ETİKET ŞARTI
Uygunluk etiketi (Yeşil Etiket) almayan asansörlerin kesinlikle kullanılmaması ve kullandırılmaması gerektiği de vurgulanırken, aylık bakımı ve yıllık periyodik kontrolleri düzenli yapılmayan asansörlerin tehlike saçtığı da belirtiliyor.

YILLARA GÖRE DURUM
TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın son 3 yılda Kadıköy’e ilişkin denetimlerde durum şöyle:
2013’te 5085 asansör kontrol edildi
Kırmızı Etiket: 3588
Sarı Etiket: 312
Yeşil Etiket: 1185
2014’te 4558 asansör kontrol edildi
Kırmızı Etiket: 2625
Sarı Etiket: 341
Yeşil Etiket: 1592
2015’te 3364 adet asansör kontrol edildi
Kırmızı Etiket: 1690
Sarı Etiket: 294
Yeşil Etiket: 1294

ARŞİV