Kadıköy Belediyesi düzenlediği panelde, inşaat faaliyetlerinin yoğun şekilde sürdüğü ilçede yıkım ve hafriyat aşamasında, tehlikeli atıkların toplanması ve depolanması konusunu gündeme getirdi
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen “Kadıköy’de Kentsel Dönüşüm ve Asbest Gerçeği” konulu panelde konuşan uzmanlar, yıkım ve hafriyat aşamasında asbestli maddelerin gerekli kurallara uyularak toplanıp depolanması gerektiği konusuna dikkat çekti.
Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda 21 Nisan Perşembe günü düzenlenen panelde konuşan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Uygur Çakmak, hemen her sokağında bina yenileme çalışmalarının devam ettiği ilçede belediye yönetimi olarak, inşaat faaliyetlerinden dolayı meydana gelebilecek sorunlara müdahale etmek, çevre konusundaki sıkıntıları en aza indirmek gibi sorumluluklarının bulunduğunu söyledi. “Bazı durumlarda mevcut yasa ve yönetmelikler alınması gereken önlemler konusunda yetersiz kalmakta ve bize ilave önlemler almayı mecbur kılmaktadır” diyen Çakmak, pazar günleri için getirilen her türlü inşaat faaliyeti yasağı, cumartesi günü için getirilen hafriyat yasağı, yol kapamaların izine tabi olması, inşaatlarda yıkım öncesi geriye dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılması ile asbest gibi tehlikeli atıkların yıkım öncesi temizlenerek, çevreye zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılması gibi kararların bu süreçlerde belediye encümeni ve belediye meclis kararlarıyla yürürlüğe konduğunu hatırlattı. Başkan Yardımcısı Uygur Çakmak’ın konuşmasının ardından belediyenin çevre ve inşaat faaliyetleri konusunda yaptığı çalışmaları anlatan kısa bir film sunuldu.
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer de inşaat sürecindeki geri dönüşebilir atıkların ekonomiye kazandırılması, asbest gibi tehlikeli atıkların çevreye zarar vermeden sökülmesi ve uzaklaştırılması gerekliliğine dikkat çekti. Sümer, düzenlenen panel ile farkındalık oluştururken, “yaptıkları çalışmalarla varılan noktada bir model oluşturulabilir mi, bu konuda bir standart çalışma gerçekleştirilebilir mi?” sorularına cevap aradıklarını ifade etti.
ASBEST SÖKÜM UZMANLARI YETİŞİYOR
Panelin moderatörlüğünü yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ahmet Serdar Sevinç ise Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları yakından izlediklerini belirterek, yapılan örnek uygulamalardan duydukları memnuniyeti ifade etti. Yaklaşık iki yıldır sertifikalı asbest söküm uzmanı eğitimleri düzenlediklerini söyleyen Ahmet Serdar Sevinç, “Şimdiye kadar 255 tane iş güvenlik uzmanı bu kapsamda eğitimlerini aldılar ve asbest söküm uzmanı olarak çalışmalarda bulunuyorlar. Çalışma Bakanlığı olarak neden bu eğitimleri veriyoruz? Çünkü biz asbestle çalışmalarda öncelikle çalışan sağlığıyla ilgimiz olduğu için buradan işe başlıyoruz. Çalışan sağlığını koruduğumuz anda asbestli çalışmalarda otomatik olarak halk sağlığı ve çevre sağlığını da korumuş oluyorsunuz” dedi.
7 MİLYON BİNA DÖNÜŞECEK
Asbest Söküm ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Recep Tunaboylu, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik ile Asbestin Kullanım Alanları ve Asbest Atıklarının Bertarafı konularında bilgi verdi. Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de 7 milyon binanın elden geçeceğini belirten Tunaboylu, yıkımlar sonunda ortaya çıkan atıkların kaldırılması ve depolanmasının çok önemli bir konu olduğunu ve büyük riskleri barındırdığını söyledi. Asbestin dünyada özellikle 1980’li yıllardan önce yapılmış binalarda kullanıldığını, insan sağlığına zararları fark edilince de yeni bina yapımında kullanılmasının yasaklandığını söyleyen Tunaboylu, asbeste maruz kalma süresini en aza indirmek gibi genel korunma yöntemlerinin yanı sıra alınması gerekli teknik önlemlerden bahsetti.
Gemi İnşaatı ve Makineleri Mühendisi Mehtap Karahallı Özdemir de Kentsel Dönüşümde Asbest ve Diğer Zararlı Madde Riskleri için Türk Loydu Rehberi ve Uluslararası Standartlara Uygun Denetim Mekanizması hakkında sunum yaptı.
SOLUNUM YOLU İLE VÜCUDA GİRİYOR
Asbest Maruziyetinden Korunma Yolları ile Asbestin Halk Sağlığına Zararları ve Yol Açtığı Hastalıklarla ilgili açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Figen Çiloğlu, asbestin solunum yolu ile vücuda girdikten sonra solunum yolları ve akciğerleri etkileyerek, asbestozis, akciğer kanseri, mezotelyoma, kalsifiye veya kalsifiye olmayan plevral plak, yuvarlak atelektazi, diffüz plevral fibröz, benign asbest plörezisi, dermatozlar, pericardial plaklar ve farklı tümörlere neden olduğunu anlattı.