Asbeste karşı önlem

Kadıköy Belediyesi kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğü ilçede gürültü, toz, toprak kirliliği, yıkım emniyeti, inşaatlarda tehlikesiz atıkların geri dönüşümü ve tehlikeli atıkların bertarafı konusunda ciddi tedbirler alıyor

21 Nisan 2016 - 13:49

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile birlikte Kadıköy İlçesinde başta Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesi olmak üzere tüm mahallerde hemen her sokakta bina yenileme çalışmaları sürerken, yıkım, hafriyat ya da inşaat süreçleri devam ediyor. Ancak kentsel dönüşüm, istenmeyen çevresel olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.
Kadıköy Belediyesi; gürültü, toz, toprak kirliliği, yıkım emniyeti, inşaatlarda tehlikesiz atıkların geri dönüşümü ve tehlikeli atıkların bertarafı gibi çevresel sorunları önlemek için çalışmalarını sürdürüyor.

TEKNİK ELEMANLAR DENETİMDE
Meclis kararı ile belirlenen kriterlerin alanda kontrolünü sağlamak için 24 Ağustos 2015 tarihinde Belediye teknik elemanlarından oluşan bir ekip düzenli saha kontrollerine başladı. Yıkımı yapılacak binalarda çevreye zarar vermeyecek şekilde bertarafı gereken tehlikeli atıklar ile geri dönüştürülebilir atıkların ayrı toplanarak ekonomiye geri kazandırılması aşamalarından oluşan “inşaat sahalarında asbest kirliliğinin önlenmesi ve geri dönüştürülebilir atıkların kazanımı” çalışmalarına başlandı.

GEREKLİ RAPORLAR İSTENİYOR
Belediye; Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilen kontrol ve denetim çalışmalarında Yapı Kontrol ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüklerinden yıkım ruhsatı alınması aşamasında; Asbest envanter raporu, Atık yönetim planı, Risk analiz raporlarının hazırlanıp, Belediyeye sunulması isteniyor.
Yıkım ruhsatı başvurusunda bulunan binalar ile ilgili, belediye ekipleri inşaat sahasında denetim yaparken, gerekirse ihtiyaç duyulan noktalardan alınan numuneleri kayıt altına alıyor. Tüm tespitler, inşaat sahası kontrol tutanağı ile saha yetkilisine tebliğ ediliyor.

UZMAN EKİP NASIL ÇALIŞIYOR?
Yıkımı yapılan binalarda tespit edilen asbestli malzemelerin ilgili yönetmelikte belirtilen kriterlere uygun şekilde söküm ve bertaraf işlemlerinin yapılması gerekiyor. Yıkılacak binalarda, uzman bir ekip özel giysileriyle binaya girerek, numuneler alıyor ve yapılan analizler sonucunda asbestli malzemeleri tespit ediyor. Temizlenecek bölgeyi karantinaya alan uzman ekip, binada bulunan ve asbest içeren parçaların çevreye zarar vermeyecek şekilde sökümünü yapıyor. Sökülen tehlikeli maddeler özel tekniklerle paketlenerek, bertaraf edilecekleri yetkili merkeze hazırlanan ulusal atık taşıma formu ile gönderiliyor. Uzman ekip daha sonra yıkılacak binanın asbest bakımından temizlendiğine dair rapor hazırlayıp, belediyeye sunuyor.
Risk analiz raporu teknik ekipler tarafından inceleniyor ve şartlara uygun çalışmalarını tamamlayan inşaat firmaları için “çevresel ve atık yönetimine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmiştir” yazısı veriliyor. İlgili yazıyı alan firmalar, diğer gerekli şartları da sağladıklarında yıkım ruhsatlarını alabiliyor.
Kadıköy Belediyesi’nin, sertifikalı bir asbest söküm elemanı da bulunuyor. Kadıköy Belediyesi çalışmalar kapsamında bugüne kadar 583 şantiye alanı denetledi. 170 binada asbestli malzemeye rastlanırken, toplam 128 ton asbest atığının bertarafı sağlandı.
Etiketler; asbest

ARŞİV