Asbestli binalara sıkı denetim

Kadıköy Belediyesi, ağustos ayından bu yana eski binaların yıkımında asbet kontrolü yapıyor, asbestli binalara yıkım ruhsatı vermiyor

26 Kasım 2015 - 13:37

Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü eski binaların yıkımı aşamasında yıkımı yapılacak binanın asbest ve tehlikeli maddelerden arındırıldığına dair rapor şartı getirmişti, uygulamalar da başladı.
Asbest ve tehlikeli atıkların şantiyeden uzaklaştırılması amacıyla 21 Ağustos 2015 tarihinde uygulanmaya başlanan yeni çalışma kapsamında yıkım öncesi yapılması gereken bazı prosedürler söz konusu. Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, eski binanın yıkımını gerçekleştirmek için yıkım raporu talebiyle gelen firmayı Çevre Müdürlüğü’ne yönlendiriyor.
Çevre Müdürlüğü de yıkımın çevre kirliliği ve sağlık açısından risk oluşturmayacak şekilde yapılması gerektiği konusunda yıkım için gelen firmayı bilgilendiriyor.

SÖKÜMÜ UZMAN EKİP YAPIYOR
Çalışma kapsamında ilk aşamada yıkımı yapılacak binaya, Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nün asbest ve tehlikeli maddeler konusunda uzman ekibi giderek, yıkılacak binada inşaat sahası kontrolü gerçekleştiriyor. Bina yıkılmadan önce olabilecek asbest ve tehlikeli atık maddeler tespit edilerek, uzman ekip tarafından sökülüyor.
Şantiye alanı tehlikeli atıklardan temizlendiğinde ve sonuç raporu temiz çıktığında Yapı Kontrol Müdürlüğü binanın yıkılabileceği yönünde ruhsat veriyor.
Yıkılabilir raporu ise Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılacak inceleme sonucunda hazırlanıyor. Belediyenin uzman ekibinin yanı sıra bu konuda iş yapan özel firmalar da tespit ve raporlama yapabiliyor.

113 BİNA TEMİZ ÇIKTI
Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğünden yapılan açıklamada, uygulama başladığından bu yana Kadıköy’de toplamda 113 eski bina için Asbest Raporu temiz çıktıktan sona yıkım ruhsatı verildiği belirtildi.
Ayrıca Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada, İstanbul’daki bazı ilçe belediyelerinin de asbest uygulaması hakkında Kadıköy Belediyesi’nden bilgi aldığı, kendi ilçe belediyelerinde uygulamak için çalışmalara başladığı ifade edildi.


 

ARŞİV