Asgari ücretle ömür geçmez

Kadıköy’de taşeron işçi temsilcileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında taşeron uygulamasını kaldıracakları sözünü verdi.

31 Aralık 2014 - 11:46
 Kadıköy’de taşeron işçi temsilcileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında taşeron uygulamasını kaldıracakları sözünü verdi  
 
 
Mustafa SÜRMELİ
 
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kadıköy’de taşeron işçi temsilcileriyle bir araya geldi. Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (TESAK)’nde 26 Aralık Cuma günü düzenlenen toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ile Yakup Akkay, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı.
Taşeron işçi uygulamasının görüşülüp, sorun ve çözüm yollarının konuşulduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, özlük hakları ve çalışma koşullarıyla ilgili olarak taşeron işçilerinin yaşadığı sıkıntıları ana hatlarıyla anlattı.
İŞ GÜVENCELERİ YOK
Taşeron işçilerin sayısının, sendikalı işçilerin sayısını aştığını, İstanbul gibi pahalı bir kentte bir işçinin asgari ücretle yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, taşeron işçilerin, işlerinden olma korkusuyla sendikalılaşamadığını söyledi.
Taşeron işçilerin iş güvencesi kaygısı taşıdıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “İş güvencesi olmayan bir kişinin gelecek güvencesi de yoktur. Her sabah evden ayrılırken ‘akşam evime işim var mı yok mu?’ diye bir kaygı içinde dönecekse o işçi ne yapacak. Huzur içinde çalışabilecek mi? İş güvencesi bir evrensel kuraldır ama taşeron işçisine gelince onun iş güvencesi yoktur” şeklinde konuştu.
Taşeron işçi temsilcilerinden, parlamentoda bir komisyon kurulması ve konuyla ilgili sorunların burada gündeme getirilmesi talebinin geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Taşeron işçilerin kıdem tazminatı hakları da yok. Çünkü sözleşmeleri birer yıllık, hangi şirketlerde çalıştıklarını bilmiyorlar. Bildikleri kendilerine bir belediyede, kamu kuruluşunda veya TBMM’de bir görev verildiği. Hangi işverene bağlılar bilmiyorlar” dedi.
Toplantıya katılan bir temsilcinin, bağlı olduğu işverenden aldığı kartvizitleri kendisine verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, çok sayıdaki kartviziti basın mensuplarına gösterdi. Kılıçdaroğlu kartları verenin kendisine, “Aynı yerde çalışıyorum, her yıl işverenim değişiyor. Benim asıl işverenim olan kamu kurumu ile ben değişmiyorum” dediğini aktararak, “Neden bu değişiklik, çünkü bu kişinin kıdem tazminatı hakkı elinden alınıyor. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti. Anayasa’nın değişmez maddelerinden birisi. Sosyal devlet yanında çalıştırdığı işçinin hakkını yer mi? O işçiye hakkını vermesi lazım. Evrensel hukukun gereğidir bu. Eğer siz böyle bir tabloyu çiziyorsanız gerçekten de son derece dramatik bir süreç yaşanıyor” şeklinde konuştu.
KILIÇDAROĞLU’NDAN SÖZ
“Medyanın önünde sizlere sözüm söz, onu söyledim. Taşeron işçilik kavramı 21. yüzyılın Türkiyesi’ne yakışmıyor. 21. yüzyılın Türkiyesi’nde işçiler ömür boyu asgari ücrete mahkum edilemez” diye sözlerine devam eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, herkesin örgütlenme hakkı olduğunu vurguladı.
“Bu konuda bazı arkadaşlarım umutsuzluklarını dile getirdiler. Çözülemez diye bakıyorlar bu soruna.  Bu sorun Almanya’da, Fransa’da, İngiltere’de, Japonya’da yoksa bizde de olmamalı. Ne fakımız var onlardan? Bizde hukuk işlemiyor onlarda hukuk işliyor. Bizde alın terine önem verilmiyor, onlarda alın terine önem veriliyor” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Sizin örgütlenme hakkınızı niye sizin elinizden alıyorlar? Bu, sizin anayasal hakkınız. En temel insanlık hakkıdır. Parlamentoda takipçisi olacağız. Burada gündeme gelen konular hakkında bir kanun teklifi hazırlayacağız. Kanun teklifini buraya katılan bütün taşeron işçi derneklerine göndereceğiz, yöneticilerine göndereceğiz. Siz de bir bakın. Sendikalarımıza da göndereceğiz. Görüş birliği sağlandıktan sonra bunu kanun teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na vereceğiz. Parlamentoda da takipçisi olacağız. Kuşkusuz sadece bizim takipçisi olmamız yetmiyor. Sizin de bu işin takipçisi olmanız gerekiyor.”
 

ARŞİV