“Asgari ücret, feminist bir meseledir”

Aralık Feminist Kolektif, asgari ücretin yalnızca ekonomik bir gösterge değil, kadın emeğinin değersizleştiren bir mesele olduğunu vurguladı

12 Aralık 2025 - 15:24

Aralık Feminist Kolektif, bir süredir sürdürdükleri emek yuvarlak masa toplantılarında asgari ücret meselesinin feminist açıdan eksik ele alındığını fark ettiklerini belirterek kapsamlı bir değerlendirme metni hazırladı.

Kolektif, asgari ücretin yalnızca ekonomik bir gösterge değil, kadın emeğinin değersizleştirilmesini derinleştiren bir mesele olduğunu vurguladı.

Kolektif, kadınların büyük bölümünün asgari ücret bandında ya da altında çalıştığını hatırlatarak şunları belirtti: “Asgari ücret temel ihtiyaçları bile karşılamıyor. Bu nedenle kadınlardan hem güvencesiz işlerle haneye gelir katkısı sağlaması, hem de artmayan ücretlere rağmen artan bakım ve ev içi sorumlulukları karşılıksız sürdürmesi bekleniyor. Asgari ücret tartışmalarında ‘işçi’ hâlâ çoğu zaman ‘erkek işçi’ olarak tahayyül ediliyor.”

Kolektifin hazırladığı metne göre belediye kreşlerinin kapatılması, sosyal politika mekanizmalarının aileci bir çizgiye çekilmesi ve bakım hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılması sonucu, kadınların hem ücretli hayata girişi hem de insanca bir ücrete erişimi sistematik olarak engellendi.

Kolektif, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarında yalnızca iki kadın işçinin bulunduğuna da dikkat çekti.

“ASGARİ ÜCRET DEĞİL YAŞAM ÜCRETİ”

Aralık Feminist Kolektif taleplerini şöyle sıraladı: 

1. Asgari ücret değil, yaşam ücreti

2. Toplumsal cinsiyet perspektifi olan bir komisyon

3. Kadınların yalnız yaşayabileceği adil bir ücret

4. Kadın istihdamındaki güvencesizliğin giderilmesi

5. Sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılması

6. Yaşa ve bölgeye göre farklı asgari ücret uygulamalarına karşı tek bir yaşam ücreti.


ARŞİV