"Asgari ücret kadar ödesin"

İşitme cihazlarının piyasa fiyatı 10 ile 50 bin lira arasında değişiyor. SGK, bu tutarlardaki işitme cihazları için bin 514 lira ödeme yapıyor. Bu durum bir çok kişinin işitme cihazına ulaşamamasına neden oluyor. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, devletin en azından asgari ücret tutarında ödeme yapması gerektiğini söyledi.

01 Aralık 2022 - 13:45

Doğuştan ya da sonradan işitme kaybı yaşayan bireylerin kullanması gereken kulak arkası işitme cihazlarının fiyatları cep yakıyor. Piyasada ortalama işitme cihazları 10 bin TL’den başlıyor, 50 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemesi ise bu cihazlar için ortalama bin 514 TL. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, bu ödemenin yetersiz olduğunu dile getirdi.

“EMEKLİLERİN MAAŞINDAN KESİLİYOR”

İşitme cihazlarının fiyatlarının 10 bin TL ile 50 bin TL arasında değişiklik gösterdiğini dile getiren Atik, “SGK işitme cihazı için bin 514 TL ödeme yapıyor. Bu rakam emeklilerin maaşından kesiliyor. SGK’nın ödediği rakam 2008 yılında 800 TL idi. O tarihteki asgari ücret göz önüne alındığında ve bugünle mukayese edildiğinde SGK’nın en az asgari ücret tutarında bir ödeme yapması gerekiyor” dedi.

İnsanların işitme cihazlarına erişmekte güçlük çektiklerini söyleyen Atik, geri ödemelerde ivedilikle iyileştirme yapılması şart olduğunu dile getirdi.

3 ARALIK MESAJI

Atik, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için şu mesajı verdi: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü özelinde de şunları dile getirdi: Sadece işitme engellilerin değil tüm engel gruplarının daha erişilebilir, dışlanmadan, ayrımcılığa maruz kalmadan, sosyal hayatın içine tam dahil olup kullandıkları her türlü protez ve cihaza erişebildiği bir dünya diliyorum.”

Derneğin 2004 yılında kurulduğunu kaydeden Atik, “İşitme engellilere daha iyi bir gelecek misyonu ile hareket edip hak temelli çalışmalar ve işitme engellilerin sosyal hayata katılımları için sosyal faaliyetler düzenleyen, biyonik kulak (Koklear implant), işitme cihazı ve işaret dili kullanan sağır dediğimiz kişilerin tamamını kapsayan çalışmalar gerçekleştiren bir derneğiz” dedi.


ARŞİV