Ata için saat 9’u 5 geçe hayat durdu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yılında Kadıköy’de çeşitli etkinliklerle anıldı. 10 Kasım sabahı 9’u 5 geçe Atatürk anıtında düzenlenen törenin ardından Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde de anma etkinliği yapılı

12 Kasım 2018 - 10:52

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kadıköy’de çeşitli etkinliklerle anıldı. Fenerbahçe Ordu Evi - Bostancı yürüyüş yolu arasında 6 buçuk kilometrelik ‘Ata’ya saygı zinciri’ etkinliğinin yanı sıra, 10 Kasım sabahı Atatürk anıtında tören düzenlendi. Düzenlenen törene Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, Garnizon adına Tuğgeneral Mehmet Salih Akay, Kadıköy Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Keriman Nalbant, CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

SAAT 9’U 5 GEÇE HAYAT DURDU

Saat 9’u 5 geçe sirenlerin çalmasıyla başlayan Ata’yı anma töreni, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kurumların çelenk koymasıyla devam etti. Saat 9’u 5 geçe çalınan sirenlere, çevrede bulunan arabalardan çalınan kornalar ve itfaiye sirenleri eşlik etti. Kaymakamlık, belediye, garnizonun koyduğu çelenklerin yanında siyasi partilerin çelenkleri de yer aldı. Partilerin yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği, Kadıköy muhtarları, Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, DİSK 1 Nolu Şube Başkanlığı, Kadıköy Kent Konseyi, Türk Kızılayı, Lions Dernekleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Fenerbahçe Spor Kulübü, Cumhuriyet Kadınları Derneği de törende yer aldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 80. yılında Kadıköy anıtında başlayan etkinlikler, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ndeki programla devam etti. Lise öğrencilerinin hazırladığı resim sergisinin açılışıyla başlayan programa Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, Tuğgeneral Mehmet Salih Akay, İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mesut Erdinç Bayhan,  Kadıköy Belediyesi Başkan Vekili Keriman Nalbant, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan ve diğer kurum müdürleri katıldı.


 
“İKİ MUSTAFA KEMAL VARDIR…”

Programın açılış konuşmasını Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Pınar Bakar yaptı ve Bakar konuşmasında “Onun fikirleri, hayal ve özlemleri, ilke ve gayreti, hedef ve arzuları yaşamakta; sonsuzluğa yürümeye devam etmektedir. Cumhuriyet ve bağımsızlık onun bu vatana en büyük hediyesidir. Bu yüzden Atatürk asla ölmeyecek, kalplerde yaşamaya devam edecektir. Yaktığı özgürlük ve bağımsızlık meşalesi, tüm mazlum milletlere umuttur. O sadece bir milletin değil, tüm insanlığın evladı; karanlığın karşısına dev gibi çıkan bir ümit ışığıdır. İki Mustafa Kemal vardır: biri ben. Et ve kemik. Geçici Mustafa Kemal. İkinci Mustafa Kemal; onu ben kelimesiyle ifade edemem. O, ben değil bizdir. Memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur.” ifadelerini kullandı.

LİSE ÖĞRENCİLERİ ATA’YI ANDI

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından, etkinlik Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Bir Soru Mucizeyi Başlatır” sahne gösterisiyle ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle devam etti.

Program, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği “10 Kasım Atatürk’ ü Anma” konulu resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında ve Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen kros müsabakalarında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Ödül töreni sırasında kısa bir konuşma yapan Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, “Atatürk’ün de ifade ettiği gibi aslolan Cumhuriyet’imizi ve devletimizi ilelebet payidar olacak şekilde korumak; Atatürk’ün fikirlerini sahiplenmek ve bu fikirleri sahada, alanda tatbik ederek, çağdaş uygarlığı yakalamak, geçerek medeniyete katkılar vermektir. Asıl hedefimiz, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerini tatbik etmektir. Ben bu öğrencilerimizin, öğretmenlerimiz tarafından bu doğrultuda yetiştirildiğine şahit oldum, minnettarım.” diye konuştu.


 


ARŞİV