‘Ata'ya Saygı Zinciri' 10 Kasım'da…

10 Kasım’da Atatürk’ü Saygı Zinciri’yle anmaya hazırlanan Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, farklı bir etkinliğe imza atacak.

07 Kasım 2014 - 09:38
Kadıköy Belediyesi Gönülülleri, Atatürk’ü, 76. ölüm yıldönümünde Ata’ya Saygı Zinciri oluşturarak saygıyla anıyor. “9’u 5 Geçe” Atatürk’e Saygı Zinciri”, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Fenerbahçe Orduevi’nin önünden Bostancı’ya kadar uzanan 6,5 kilometrelik yürüyüş alanında kurulacak. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen, binlerce Kadıköylü’nün katıldığı “Ata’ya Saygı Zinciri” Maltepe Sahil’ne kadar uzamış, 2’li, hatta 3’lü sıralar oluşturulmuştu. Saygı Zinciri’ne denizden de yelkenciler ve balıkçılar destek vermişti.Bu yıl daha büyük bir katılımın beklendiği, 10 Kasım Pazartesi günü saat 08.00’den itibaren oluşturulacak olan “Ata’ya Saygı Zinciri”ne tüm Kadıköylüler davetli…
ATATÜRK’ÜN KADIKÖY ZİYARETLERİ
Kadıköylüler Atalarını anmaya hazırlanırken, biz de Atatürk’ün ilçemize yaptığı ziyaretleri sizler için derledik. Resmi verilere göre, Atatürk’ün Kadıköy’ü 11 kez ziyaret ettiği belirtiliyor. Kadıköy Kaymakamlığı’nın resmi sitesinde de bu rakam veriliyor.
1927-1937 yılları arasında Kadıköy’e çeşitli ziyaretler gerçekleştirilen Atatürk, Moda ve Fenerbahçe’ye de gelmişti. 9 Temmuz 1935 yılında açılışına geldiği Moda Deniz Kulübü’nü, daha sonra da Moda Burnu’nda düzenlenen yelken ve yüzme yarışlarını izlemek için de ziyaret etmişti. Fenerbahçe’yi de ziyaret eden Atatürk, Yıldırım Orduları Başkomutanı olduğu dönemde, 3 Mayıs 1918’de Fenerbahçe Kulübü’ne gelmişti. Atatürk, yıllar sonra 1937 yılında yaz başlarında Kalamış ve Fenerbahçe Burnu’nu gezerek, bakımsız durumdaki mendireğin onarılarak, Fenerbahçe’nin gençlerin deniz sporları yapabilmesi için merkez yapılmasını istemişti
 
FENERBAHÇE’YE ÜLKÜ’SÜYLE GELMİŞTİ
Atatürk, Fenerbahçe’ye 1937 yılında yaptığı ziyarete, devlet erkanının yanı sıra manevi kızı Ülkü Adatepe ile birlikte gelmişti.
Ağustos 2012 tarihinde bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz Ülkü Adatepe, Atatürk’ü ve Fenerbahçe gezisini Gazete Kadıköy’e anlatmıştı. Gazetemizin 18-24 Şubat 2000 tarihli ….. sayısında yayınlanan röportajında, Adatepe, Atatürk ile birlikte gezdiği Fenerbahçe Burnu’nu, yıllar sonra dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’le gezmişti.
Ülkü Adatepe, Kadıköy’de bulunan Türk Parlamenterler Birliği İstanbul Şubesi’ni de ziyaret etmiş, buradan Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk ve eşi Öke Adatepe ile birlikte Fenerbahçe Parkı’na gitmişti. Yıllar önce çocukken Atatürk ile gezdiği yerlerde yürüyen Adatepe, Fenerbahçe Parkı’nı eski yıllara oranla çok değişmiş gördüğünü söylemiş, “Bir zamanlar burada Atatürk ile birlikte dolaşmıştım. Yeniden dolaşmak beni çok duygulandırdı” diye konuşmuştu.
Adatepe, daha sonra o dönem Gazete Kadıköy’ün Feneryolu’ndaki tarihi binasını ziyaret ederek,
gazetenin hazırlanışı ve haber konusunda bilgi almıştı.
 
 

ARŞİV