'Atatürk ve Cumhuriyet'

Erenköy Gönüllüleri Kültür Sanat ve Eğitim Komitesi’nin Kozyatağı Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlediği “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu etkinliğin konuşmacı konuğu Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç’ti

24 Kasım 2016 - 16:04
Kadıköy Belediyesi Erenköy Gönüllüleri Kültür Sanat ve Eğitim Komitesi’nin Kozyatağı Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlediği “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu etkinliğin konuşmacı konuğu Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç’ti.
Cumhuriyetin kuruluş yılı öncesi Mustafa Kemal Paşa’nın gerek meclis içi, gerekse meclis dışında pek çok muhalefetle karşılaştığını ve söz konusu sürecin Mustafa Kemal gibi bir dahinin üstesinden gelebileceği engellerle dolu bir yolculuk olduğunu belirten Orhan Çekiç, bu uzun ve zorlu dönemi görsel sunum eşliğinde anlattı. Bilinenden çok bilinmeyen bir Atatürk portresi çizerek yakın çağ tarihini, Cumhuriyet kazanımlarını, Kurtuluş savaşını ve Atatürk devrimlerini anlatan tarih araştırmacısı ve yazarı Orhan Çekiç şunları söyledi: “Atatürk, emperyalizme karşı mücadele verip zafere ulaşan ilk komutan ve devlet kurucusudur. Bu devletin kuruluş koşulları hiçbir devletin kuruluş koşullarıyla kıyaslanamaz. Kurduğu devlet, halk egemenliğine dayanan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti niteliğinde, çağdaş bir cumhuriyettir.” dedi. Söyleşi hep birlikte söylenen 10.Yıl Marşı ile sona erdi.

ARŞİV