Atatürk'ün Otomobili İstanbul'da

İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serkan Okay, Atatürk’ün otomobilinin İstanbul’a getiriliş hikayesini Gazete Kadıköy okurları için kaleme aldı.

26 Haziran 2014 - 16:17
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serkan Okay, Atatürk’ün otomobilinin İstanbula getiriliş hikayesini Gazete Kadıköy okurları için kaleme aldı.
 
Ata’mızın 1935-1938 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı döneminde tören otomobili olarak ve yabancı konukları karşılamada kullandığıüç araçtan biri olan 1934 model Lincoln V-12 Convertible marka araç, İstanbul Klasik Otomobilciler Derneğinin de üyesi olduğu Antika Otomobil Federasyonu ve Genelkurmay Başkanlığı Anıtkabir Komutanlığı arasında gerçekleşen protokol çerçevesinde restorasyonunun gerçekleşmesi amacıyla geçtiğimiz hafta teslim alınarak İstanbula getirildi. Aracın vinçle tıra yüklenerek getirilişinden önce resmi bir tören düzenlendi. Önce otomobil 58 yıldır Barış Kulesinde sergilendiği yerden alınarak Anıtkabirin bahçesine çıkarıldı. Daha sonra Antika Otomobil Federasyonuna bağlı klasik otomobil kulüpleri yöneticileri, Atatürk’ün manevi huzuruna çıkarak mozolesine çelenk koydular. Sonrasında aracın başında yapılan törende konuşan Anıtkabir Komutanı Muzaffer Taytak, "Anıtkabir Komutanlığının Yüce Önderin manevi mirasının yanı sıra maddi mirasını da sonsuza dek korumak görevi vardır. Onun aziz hatırasını taşıyan eşyalarıçağdaş müzecilik anlayışıyla yaşatmak,ilgili kanun ve yönetmelikle Anıtkabir Komutanlığı’na verilmiş görevler arasındadır dedi. Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Cengiz Arsay da şunları söyledi: "Atatürk’ün otomobillerinin restorasyonu projesi onların kullanıldıkları dönemdeki otantik yapılarına döndürülmesi projesidir. Hedeflediğimiz süre her araç için bir yıl civarında olacaktır. Ancak bu tip projelerde zaman zaman antika parçaların tedariğinde gerçekleşecek bazı sarkmalar olabilir. Ancak hedef olarak koyduğumuz bir yıllık süre içerisinde kalabileceğimizi ümit ediyoruz.
 
”Cumhuriyet’İn kuruluşuna tanıklık eden araç
Konuşmalar sonrasında taraflar protokol metnini imzaladılar ve birbirlerine sundular. Ardından vinç yardımıyla 1934 model Lincoln tıra yüklendi ve İstanbula doğru yola çıktı. İkitellide bulunan Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesinde yapılacak restorasyondan sonra diğer iki araç da sırayla İstanbula getirilecek ve fabrikasyon normlarına geri getirilmeleri için mücadele edilecek. İlk olarak getirilen araç 80 yaşında üstü açılabilir nitelikte bir makam otomobili. Anıtkabirde bulunan diğer iki araç ise yine 1934 model sedan tipinde bir Lincoln ve İş Bankası tarafından Atamıza armağan edilen 1936 model Cadillac. Restore edilecek olan 1934 model Convertible Lincoln,Atatürk’ün vefatından sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları tarafından tören otomobili olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Atamız bahsi geçen araçla İran Şahı Rıza Pehlevi, İngiltere Kralı VIII.Edward gibi isimleri resmi törenle karşılamıştır. Üstü açılabilir Lincoln marka otomobil, 17 Eylül 1963 tarihinde çalışır durumda Anıtkabir Atatürk Müzesi Müdürlüğü’ne getirilmiş ve 1644 demirbaş numarası ile envantere kaydedilmiştir.
Atamızın aramızdan ayrılışının, lakin içimizde daima varoluşunun 76.yılı içinde Antika Otomobil Federasyonumuzun girişimleriyle gerçekleşecek olan restorasyon yaklaşık 1 yıl sürecek. Türkiye Cumhuriyetinin tam bağımsızlığını kazanmasına ve olanaksızlıklar içinde sadece vatan sevgisiyle yürütülen kurtuluş mücadelesinin bir dönemine şahitlik eden bu aracın kaderine terk edilmişlikten ve atıl durumundan kurtarılıp eski günlerindeki işlevselliğine ve manevi gücüne dönüştürülecek olması büyük heyecan verici. Öyle ki Mustafa Kemal Atatürk, bazı ilke ve devrimlerini bu aracın gölgesinde gerçekleştirmiş. Bu gurur verici süreci Antika Otomobil Federasyonu adına yürütecek olan Başkan Cengiz Arsaya,tüm federasyon yönetime,araçüzerinde çalışacak değerli ustalarımıza ve emeği geçecek herkese sonsuz başarılar dileriz.

ARŞİV