Atık su tüneli devreye girdi

Kurbağalıdere’deki atık su tüneli devreye girdi. Yıllardır dereye akan kanalizasyon, artık atık su tünelinden Moda’daki arıtma tesislerine akacak. Peki, Kurbağalıdere’de son durum ne?

14 Temmuz 2016 - 15:51
Erhan DEMİRTAŞ
Haziran ayı ortasında bitmesi planlanan Kurbağalıdere atık su tüneli yoğun yağış ve sel sebebiyle zarar görmüştü. Onarım çalışmaları tamamlanan Kurbağılıdere’deki atık su tüneli haziran ayı sonunda devreye sokuldu.
Kurbağalıdere ıslah çalışmasını yürüten Özka-İnşaat Proje Müdürü Selçuk Togay, atık su tünelinin devreye girmesiyle birlikte kötü kokuya neden olan kanalizasyon atıklarının artık dereye akmayacağı bilgisini verdi. Kurbağalıdere’den çevreye yayılan pis kokunun ve kötü görüntünün kısmi oranda azaldığını ifade eden Togay, önümüzdeki 15 gün içinde derede gözle görülür bir değişim yaşanacağını söyledi. Dere yatağında su akışı olmadığını bu nedenle kokunun bir anda azalmayacağını söyleyen Togay, temiz su pompalama yöntemiyle deredeki su akışının hızlandırıldığı bilgisini paylaştı.

TEMİZ SU POMPALANIYOR
Peki, yıllardır hem İstanbulluların hem de Kadıköylülerin kâbusu olan Kurbağalıdere’de şu an için durum ne? Bu sorunun cevabını bulmak için bir kez daha soluğu Kurbağalıdere’de aldık. Deredeki kokunun bitirilmesi için Kalamış’tan alınan temiz deniz suyu, Kurbağalıdere’ye pompalanıyor. Geçen yıl yapılan çamur çıkarma işlemi de devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait deniz yüzeyi temizleme aracı da, dere üstündeki atıkların temizleme işlemini yürütüyor.
Koku, Yoğurtçu Parkı civarında kısmen azalmış olsa da, Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi civarında halen hissediliyor. Yaklaşık bir ay öncesinde dere yüzeyinde gördüğümüz katı atıklar da kısmen temizlenmiş görünüyor. Dere yüzeyindeki kabarcıklar azalırken, derenin rengi ise hala siyah.

“KOKU AZALDI”
Kadıköy Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Çolakoğlu ile Kurbağlıdere’nin balıkçılar için yarattığı sorunları ve son dönemdeki gelişmeleri konuştuk. Balıkçıların dereyi dükkânı gibi gördüğünü ifade eden Çolakoğlu, “Tekneler derenin içinde olduğundan en çok etkilenenler bizler oluyoruz. Bu konudan oldukça mağdurduk. Lakin Kurbağlıdere’nin bu şekilde olması daha önceki yıllarda yapılmayan ıslah çalışmalarının sonucu. Ancak dereye akan kanalizasyon artık yeni yapılan kanala bağlandı. Bir haftadır kanalizasyonun kokusu geçmişe oranla daha az geliyor. Bu durumdan oldukça mutluyuz” dedi.

“BALIKLAR GELECEK”
Kurbağalıdere’nin Kadıköy’ün adına yakışır bir hale gelmesini beklediklerini söyleyen Çolakoğlu, “Denizden, derenin içine dipten akan deniz suyu var. Üstte kalan suya eğer pis su akışı olmazsa çok kısa sürede tertemiz olur. Böyle olunca balıklar buraya yeniden gelmeye başlar. Bizim beklediğimiz de bir hafta ya da on gün içinde derenin, denizden gelen su ile temizlenmesi” diye konuştu.  İsmet Çolakoğlu, “Gelecek yaz sezonunda dereye girip teknelerin altındaki yosunları temizlemeyi umuyoruz” dileğinde bulunarak, “Diğer bir yandan şöyle bir durum var; iki yıldır dereden denize akan pislik kaybolup gitmedi. İleride lodos fırtınasıyla birlikte bu pislikler geri dönebilir” uyarısında bulundu.

ARŞİV