Kadıköy Belediyesi, cam ve ambalaj atıklarını geri dönüşüme kazandırmak için Erenköy Mahallesi’ne yeni geri dönüşüm kumbaraları yerleştirecek
Kadıköy Belediyesi, cam ve ambalaj atıklarını geri dönüşüme kazandırmak için Erenköy Mahallesi’ne yeni geri dönüşüm kumbaraları yerleştirecek. Proje öncesinde yapılan toplantı ile Erenköy halkının öneri ve talepleri dinlendi
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Akademi Kadıköy ve Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) işbirliği ile ilçe sınırlarında bulunan mahallelerde atıkların geri dönüşümü çalışmalarına yeni bir motivasyon kazandırma amacıyla projeler üretiliyor. Kadıköy Belediyesi bu kapsamda; cam ve ambalaj atıklarının etkin biçimde geri dönüşüme kazandırılması için Erenköy Mahallesi’nde kumbaralarla toplama sistemini hayata geçirecek. Bu amaçla Erenköy Mahallesi cadde ve sokaklarına ilk aşamada 21 adet ambalaj atık ve 39 tane cam atıkları toplama kumbarası konumlandırılacak.
Kadıköy Belediyesi projenin detaylarını açıklamak ve Erenköy sakinlerinin önerilerini dinlemek için 16 Aralık Çarşamba günü Zihni Paşa İlköğretim Okulu’nda bir toplantı düzenledi. Atık yönetim çalışmalarının ve kumbara projesinin detaylarının konuşulduğu toplantıya, Erenköy Mahalle Muhtarı Necla Alp Üstün, Zihni Paşa İlkokulu Müdürü Sezai Berberoğlu, apartman, site yöneticileri ve Erenköy gönüllüleri ile Belediye Meclisi Çevre Komisyonu Üyeleri katıldı.
“FİZİKSEL OLARAK UYGUN”
Moderatörlüğünü Akademi Kadıköy’ün üstlendiği atık yönetimi projesinin detaylarının anlatıldığı toplantı sunumunu Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü A.Şule Sümer yaptı. Sümer, pilot bölge olarak neden Erenköy bölgesinin seçildiğini şöyle açıkladı: “Erenköy Mahallesi bu proje için fiziksel olarak uygun şartlara sahip ve kumbaraların yerleştirilmesi için yollar yeterli genişlikte. Bunun dışında; mahalle halkı ve gönülleri de çevre ve atık dönüşümü konusunda oldukça duyarlı”
Sümer, geri dönüşüm konusunda mevcut sistemin belirli sorunları barındırdığını ifade ederek, sorunları şu şekilde sıraladı: “Mevcut sistemde toplama ve işletme maliyetleri oldukça yüksek. Toplanan malzemelere sokak toplayıcıları kolaylıkla ulaşıyor. Toplama sistemindeki aksaklıklar yüzünden istenilen verimlilik sağlanamıyor” Ambalaj ve cam atıkların kumbaralarda toplanması ile daha fazla verim sağlanacağını vurgulayan Sümer, Erenköy sakinlerinin duyarlılığı sayesinde projenin amacına ulaşacağını söyledi.
ÖNERİDE BULUNDULAR
A.Şule Sümer’in sunumundan sonra toplantıya katılanların önerileri dinlendi. Öneriler arasında Erenköy’deki apartmanların büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre kumbara sayısının belirlenmesi, yöneticiler ve apartman görevlilerinin bilinçlendirilmesi, okulların içine ambalaj ve diğer atık kutularının konumlandırılması ve atık toplayıcılarının rehabilite edilmesi talepleri iletildi. Toplantıda söz alan Zihni Paşa İlkokulu müdürü Sezai Berberoğlu da öğrencilerin atık dönüşümü konusunda eğitilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim okulumuzun öğrencileri bu konuda oldukça bilinçli. Kadıköy Belediyesi ile de ortak çalışmalar yürütüyoruz. Biriktirdiğimiz atıklar belediye ekiplerince alınıyor. He yıl 2 ton kadar kullanılmış defter ve kitap topluyoruz ve bunları geri dönüşüme kazandırıyoruz” diye konuştu.
MECLİS KARAR ALDI
Atık dönüşümü projesiyle ilgili yasal alt yapı da hazırlandı. Kadıköy Belediyesi Meclisi’nde alınan karara göre; yeni ruhsat başvuruları aşamasında atık toplama sistemine kayıt işlemlerinin yapıldığına dair belgeler istenecek ayrıca yeni inşa edilen binaların İskân aşamasında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden yazılı görüş istenecek. Yeteri miktarda geri dönüşüm konteyneri ve yerinin müteahhitler tarafından önceden hazırlanması zorunlu olacak. Fen İşleri ve Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün yeni yol ve meydan çalışmalarının tasarımları aşamasında atık toplama kumbaralarının yerlerinin belirlenmesi gerekecek.