Atıklar Marmara Denizi'ni kirletiyor

Marmara Denizi’nde son yıllarda artan kirliliğin denizlerdeki canlı yaşamını tehdit ettiği ifade ediliyor

14 Temmuz 2016 - 15:54
Marmara Denizi’nde son yıllarda artan kirliliğin denizlerdeki canlı yaşamını tehdit ettiği ifade ediliyor
 
Dolgular ve denize izinli-izinsiz katı atık dökümleri, Adalar’ın çevresindeki emsalsiz mercan, gorgon, sünger, deniz kalemi gibi canlıların büyük bölümünü yok etti. 4 yıl önce görüntülenmiş, kayda alınmış olağanüstü renklere sahip mercan ve gorgonların şimdilerde ya iskeletleri kaldı ya da tümden yok oldu. Deniz tabanındaki çölleşme, 18 Haziran Cumartesi saat 17.00’de, Büyükada’da açılan “Marmara’da Hayat Var: Şimdilik-2” sergisinin temasını oluşturuyor. Sualtı fotoğrafçısı Ateş Evirgen’in fotoğrafları,  Serço Ekşiyan’ın video görüntüleri, yaşamımızın kaynağı denizlerimizde neler olup bittiğini tüm canlılığı ve çarpıcılığı ile gözler önüne seriyor.

“DERELER ETKİLEMİŞ OLABİLİR”
2015 yılı yaz aylarına kadar Prens Adaları etrafındaki birçok mercan türünü tüm olumsuzluklara rağmen yoğun topluluklar şeklinde görebilmenin mümkün olduğunu ifade eden sergi küratörlerinden ve mercanlar üzerine araştırmalarıyla bilinen İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nur Eda Topçu, “Ancak ne yazık ki son dönemde ardarda yaşanan bazı olumsuzluklar, mercanların ve başka birçok canlının direncini kırdı. Gitgide azalarak da olsa 2015’e kadar bir şekilde gelmiş bu zarif canlılar, yaz aylarında su kolonunda aşırı derecede artan askıda katı maddenin çökmesiyle birlikte ölmeye başladı. Bu çökeltinin kaynağı, Kurbağalıdere ve Kemiklidere ıslah çalışmaları sırasında Adalar çevresine bırakılan dip çamurları, 2015 bahar aylarında kızıl akın (red-tide) artışlarının çökmesi, Yassıada kıyılarının yeniden düzenlenmesi sırasında patlatılan kayaların denize dökülmesi ve genel olarak İstanbul kıyılarında artış gösteren kıyı dolgu çalışmaları olabilir. Çökelti arttıkça mercanlar, süngerler, pina denilen çift kabuklu yumuşakçalar gibi suda askıda bulunan organik maddeleri tüketerek beslenen canlılar tıkanıp ölmüştür. Bazıları da düşen oksijen değerleri ile birlikte hastalanmış, bakteri ve mantarlarla kaplanmıştır. Şimdilerde ne Adalar’ın kumlarında, ne deniz kalemi, ne de kayalarda yumuşak mercan görmek mümkün. Gorgonların bazılarının iskeletleri hala görülebilmektedir” yorumunda bulunuyor.

“ATIK SU ARITILMALI”
Topçu, Marmara Denizi genelinde karasal ve endüstriyel atık suların arıtılarak, denize derin deşarj ile bırakılmasını ve bunun daha iyi planlanıp uygulanmasını öneriyor.
Adalar Müzesi tarafından, Adalar Belediyesi ve Adalar Kent Konseyi ortaklığı,  Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) ile Heybeliada Gönüllüleri Derneği işbirliği ile açılan sergi bir yıl boyunca açık kalacak.


ARŞİV