Avrupa neyi tartışıyor?

Paris’te Fransız siyasetçilerle yerel yönetimler üzerine bir dizi toplantı yapan Başkan Öztürk, ‘selamiozturk.wordpress.com’ adresli resmi blogunda geziyi değerlendirdi.

07 Şubat 2013 - 13:30
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 21-23 Ocak tarihleri arasında Fransa’daydı. Paris’te Fransız siyasetçilerle yerel yönetimler üzerine bir dizi toplantı yapan Başkan Öztürk, ‘selamiozturk.wordpress.com’ adresli resmi blogunda geziyi değerlendirdi.
 
Geçtiğimiz yıl Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) olarak Avrupalı Sosyalistleri Kadıköy’de ağırlamış ve bir dizi toplantı yapmıştık. Toplantıya AB Sosyalist Çalışma Grubu üyeleri ile İstanbul’daki sosyal demokrat belediyeler katılmıştı. O toplantıda Anayasa’da yerel yönetimlere daha çok yetki ve mali kaynak verilmesi gerektiği vurgulanmıştı. Ayrıca Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin de tartışıldığı toplantıda, Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu Başkanı Fransız Bernard SOULAGE, Türkiye’nin AB’ye katılmasını istediğini net bir şekilde ifade etmişti. Soulage, “Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacı var’ diye düşünenlerden değilim. Oysa Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. AB, bir Hristiyan kulübü olamaz. Ama neticede karar verecek olan sizsiniz…” demişti. Bu bakış açısı bizim açımızdan samimi bir çıkış.
Biz kendimizi Avrupalılara iyi ifade etmezsek küsme hakkımız da olmaz.
AB ile ilişkilerde karşılıklı ön yargıların kırılması bizim açımızdan önemli. Biz kendi cephemizden bu sürece, duyarlılıklarımızı ve hassasiyetlerimizi şimdiye kadar Birliğe üye ülkelerin politikacılarına ve yöneticilerine yeterince aktaramamanın özeleştirisini yaparak başladık. AB ile olan temaslarımızda gördük ki Avrupa’ya bambaşka bir Türkiye tablosu sunuluyor. Avrupalı sosyalistler, siyasi parti temsilcilerinden ziyade o ülkedeki STK’larla temas kurmak istiyorlar. Biz de bu yüzden SODEM’i kurduk. SODEM, Avrupa ve Türkiye’deki yerel yönetimler arasında bilgi, deneyim paylaşımını ve işbirliğini hedefledi. Biz kendimizi Avrupalılara iyi ifade etmezsek küsme hakkımız da olmaz. SODEM bu karşılıklı diyaloğun sağlıklı bir zeminde ilerlemesi için ortaya konulan çabanın ürünüdür. Bu vesileyle Kadıköy’de yaptığımız ve bizim açımızdan verimli geçen toplantının ardından geçen hafta Fransa’ya bir gezi düzenledik.
Paris’e CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın başkanlığındaki CHP’li belediye başkanlarından oluşan heyetle gittik. Burada Fransız siyasetçilerle yerel yönetimler üzerine bir dizi toplantılar gerçekleştirdik. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın,  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen,  Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve SODEM sekretaryasından oluşan heyet ile beraber Fransa’nın önemli siyasetçileri arasında toplantılar gerçekleştirerek, iki ülke içinde yerel yönetimlerin yetki, sorumluluk ve hizmet yöntemleri ve uygulamaları konusunda bilgi alışverişinde bulunduk.
Çalışma kapsamındaki ziyarette ayrıca Fransa Devlet Reformu, Yerelleşme ve Kamu Hizmeti Bakanı Marylise Lebranchu ile yapılan toplantıda, Sayın Bakan, genel olarak Fransa’daki yerel yönetimlerin işleyişi, adem-i merkeziyetçilik çalışmaları ve yetki ikamesi konusundaki reformlar hakkında bir sunum gerçekleştirdi, heyetimiz de, Bakan Lebranchu’ya Türkiye’deki yerelleşme-merkeziyetçileşme durumu hakkında bilgi verdi ve yeni Büyükşehir Belediye Yasası’nı ve getireceği etkileri aktardı.
Heyetimiz, Fransız Parlamentosu Milletvekili ve d’Annonay Belediye Başkanı Olivier Dussopt ile yaptığı görüşmede, Fransa’da Meclis’in gündeminde olan ve Dussopt’un raportörlüğünü üstlendiği yerelleşmeye yönelik yasa tasarısı hakkında bilgi aldı. Paris Belediye Başkan Vekili Pierre Schapira ile yaptığımız toplantıda ise, Paris Belediyesi’nin işleyişi, diğer belediyeler ve kurumlar ile ilişkileri, yaşanılan temel zorluklar ve çözüm metotları hakkında bilgi aldık. Ayrıca heyetimiz, Başkan Schapira’ya Türkiye’deki belediyelerin işleyişi ve yerel yönetimler ekseninde yaşanan güncel gelişmeler hakkında bazı yorumlarda bulundu.
Ziyaretimizde ayrıca, Fransa Parlamentosu Milletvekili Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi Christophe Bouillon, Fransa Departmanlar Asamblesi (ADF) Başkanı Claudy Lebreton, Rhone Alpes Bölgesi Başkan Yardımcısı, Bölgeler Komitesi Sosyalist Grup  üyesi ve Türkiye Çalışma Grubu Eski Başkanı Bernard Soulage,  siyaset bilimci Stephan Rozes ve Fransız Sosyalist Partisi’nin (PS) kampanya sorumluları ile de biraraya geldik ve görüş alışverişinde bulunduk.
 
AVRUPA’NIN GÜNDEMİ YERELLEŞME VE KATILIM
AB Sosyalist Grubu ile yaptığımız toplantılarının gittikçe daha verimli bir hale geldiğini gözlemledik. Hem biz bu toplantılarda kendimizi daha açık ve net olarak ifade etme şansı bulduk, hem de Avrupa Birliği’nin içinde farklı görüş ve yaklaşımılar barındıran bir birlik olduğuna şahit olduk. Birlik bünyesindeki temel tartışma konusunun da “yerelleşme ve katılım” olduğunu belirtmek isterim. SODEM karşılıklı diyalog kurma çalışmalarına ara vermeden devam edecek. Bu toplantılardaki görüş ve tartışma konularını zaman zaman sizinle blogumdan paylaşacağım.

ARŞİV