Avrupalı engelliler işaret dili öğreniyor !

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi, ‘Sessizliğe Bir Ses Ver’ projesi kapsamında, Avrupalı işitme engellilere giriş seviyesinde uluslararası işaret dili eğitimi verecek.

04 Aralık 2013 - 10:53

Gökçe UYGUN
Fotoğraf: Gürbüz ENGİN

Engellilerle ilgili çalışmalara özel önem veren Kadıköy Belediyesi bunlara bir yenisini daha ekledi. AB Ulusal Ajansı’na engellilerle ilgili proje sunan Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi’nin projesi kabul gördü. “Sessizliğe Bir Ses Ver” adını taşıyan proje kapsamında Kadıköy Belediyesi, Avrupalı işitme engellilere giriş seviyesinde uluslararası işaret dili eğitimi verecek. Malta, İtalya, Letonya, Litvanya, Polonyave Yunanistan’dan gelen 8 işitme engelli ve 8 işaret dili eğitmeni, 1-9 Aralık tarihleri arasında Kadıköy’de kalacaklar. Caddebostan Kültür Merkezi’ndki eğitimlere katılacak olan Avrupalı ekibe, Türkiye’de bu alanda çalışmalar yapan 5 Türk de eşlik edecek.
Avrupalı 16 misafir, Türkiye’ye gelir gelmez Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ü ziyaret ettiler. Başkan Öztürk, “Biz engellilere yönelik ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Hatta engellilere özel bir merkezimiz bile var. Bizim belediye binamızda da duyma engelli 2 arkadaşımız çalışıyor. Aynı zamanda evli bir çift olan bu arkadaşlarımızla iş yaparken, ben onların işitme engelli olduklarını farketmiyorum bile... Çünkü engelliler de gerekli ve yeterli eğitim aldıklarında diğer bireylerle eşit şartlara sahip olabilirler” dedi. Öztürk, Kadıköy Belediyesi’nde çalışan işitme engelli çifti konuklarla da tanıştırdı.
Uluslararası İşaret Dili (“International Sign Language”) olarak da bilinen “Gestuno” 1951’de ilk defa “Dünya İşitme Engelliler Federasyonu”nun (“World Federation of the Deaf”) dünya çapındaki kongresi çerçevesinde ele alınan yapay bir işaret dilidir. “Gestuno” ismi İtalyanca’dan gelen bu kelime, “işaretlerden birisi” anlamını taşıyor.
Birçok işitme engelli insan dört yılda bir düzenlenen duyma engellileri olimpiyatlarında ve “Dünya İşitme Engelliler Federasyonu” (World Federation of the Deaf) gibi birçok uluslararası konferanslarda uluslararası işaret dilini kullanmaktadır.
 

ARŞİV