“Ayda ortalama 500 kedi kısırlaştırıyoruz”

Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, “Ayda ortalama 400 ila 500 kedi kısırlaştırıyoruz. Kısır olmayan köpek yok denecek kadar az, olduğunda ise hemen tespitini yapıyoruz” diyor

12 Eylül 2024 - 14:52

Kadıköy Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanlarının tedavisi ve rehabilitasyonunda olduğu gibi kısırlaştırılmalarına da büyük önem veriyor. Kedilerin kısırlaştırılması için online randevu sistemiyle çalışan Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'nde dostlarımız için Kadıköy Belediyesi’nin web sitesinden randevu alabilirsiniz. Pazartesi saat 09.15’te açılan randevu sisteminde her başvuruda bir kedi geçerli. 15 günde bir kişi üzerinden iki kedi randevusu alınıyor, ek ihtiyaç dahilinde (bir sokakta, alanda çok sayıda kedi varsa veya kediler oraya bırakılmışsa) ekipler belirtilen adrese gidip kontrol sağlıyor. 

Randevu saatinde randevu yerinde bulunulmaması halinde randevu iptal ediliyor. Ayrıca sahipli hayvan veya bölge dışından hayvan getirenler idari yaptırım cezasına tabi tutuluyor. Operasyon sonrası kedilerin kulaklarına çentik atılıyor. Yoğunluk olduğu dönemlerde Geçici Hayvan Bakım Evi’nden destek sağlanıyor. 

“KADIKÖY DIŞINDAN SAHİPSİZ SOKAK HAYVANI GETİRMEYİN”

Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, sahipsiz sokak hayvanları için “Ayda ortalama 400 ila 500 kedi kısırlaştırıyoruz. Kısır olmayan köpek yok denecek kadar az, olduğunda ise hemen tespitini yapıyoruz” diyor. İşaretsiz yani küpesiz köpek ve kulağında çentik olmayan kedi görüldüğünde hemen bildirilmesini rica eden Mete, “Lütfen Kadıköy dışından sahipsiz sokak hayvanı getirmeyin, bölgedeki hizmetlerden yararlanın” diye uyarıyor. Mete, diğer ilçelere göre önde olduklarını ve bir nevi çekim merkezine dönüştüklerini söylüyor. 

 

KISIRLAŞTIRMA İÇİN ŞARTLAR

Sahipsiz sokak kedisinin kısırlaştırılması için öncelikle daha önce kısırlaştırılmadığından emin olunmalıdır. Kedinin son doğumu üzerinden 60 gün geçmiş olup, hamile kedi operasyona alınmayacaktır. Ameliyat olacak kediyi başvuru yapan kişi kimliği ile kediyi merkeze getirmelidir. Operasyona girecek kedi bir gün önce yakalanıp saat 24:00'ten sonra getirilene kadar yemek ve su verilmemeli, sabah saat 9:00 da getirilmeli ve öğleden sonra 14:00 da getiren kişi tarafından teslim alınmalıdır. Operasyon sonrası kedi 7 (yedi) gün evde bakılmalıdır. 

SON BİR YILDA 4 BİN 797 KEDİ KISIRLAŞTIRILDI

Kadıköy Belediyesi Merdivenköy Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Hayvan Bakımevi’nde 14 veteriner hekim, 12 tekniker ve 39 yardımcı personeli olmak üzere 65 kişilik kadrosuyla sahipsiz sokak hayvanlarının tedavisini üstleniyor. Son bir yılda iki merkezde 4 bin 797 kedi ile 76 köpek kısırlaştırılırken 3 bin 445 kedi ile 417 köpek aşılandı. Bir yıl boyunca toplamda 56 bin 423 sahipsiz sokak hayvanının tedavisi yapıldı. 

EV HAYVANLARINA ZORUNLU ÇİP SÜRESİ UZATILDI

Kanun gereğince kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31.12.2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda. Kayıt işlemleri için Kadıköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerek.

Adres: Merdivenköy Mah. Merdivenköy Cad. No:22/1 (Merdivenköy Poliklinikleri Arkası) 

Ayrıntılı Bilgi için Tel: 0 216 325 17 32, 0 216 629 85 35-36

 


ARŞİV