Aykurt Nuhoğlu: Vatandaş ve yönetim mağdur

Kentsel dönüşümle birlikte ilçede yaşanan değişim ve son dönemde yaşanan ölümlü kazalarla ilgili Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile görüştük.

23 Haziran 2016 - 16:31
Kentsel dönüşümle birlikte ilçede yaşanan değişim ve son dönemde yaşanan ölümlü kazalarla ilgili Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile görüştük. Nuhoğlu “Kentsel Dönüşüm Yasası’yla vatandaşlar ve yerel yönetimler mağdur edildi” diyor

Kadıköy’de düzensiz bir şekilde ilerleyen ve son zamanlarda can kaybına da yol açan kentsel dönüşüm, yerel yönetimi de zora sokuyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

  Kadıköy’de hızlı bir kentsel dönüşüm süreci yaşanıyor. Son zamanlarda da üzücü olaylar yaşandı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kadıköy’de inşaatların artmasına neden olan ve “Kentsel Dönüşüm Projesi” olarak bilinen, 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” 31.05.2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yasayla özellikle İstanbul’da deprem riskine karşı gerekli önlemlerin alınması ve riskli yapıların yenilenmesinin amaçlandığı belirtiliyordu oysa bugün yaşananlardan da görülüyor ki vatandaş ve yerel yönetim mağdur edildi.

“RANT DEĞERİ YÜKSEK İLÇE”

●  Nasıl bir mağduriyet söz konusu?
Riskli alanın tespitinde maliklerin birinin başvurusunun yeterli olması, bina çoğunluğunun gözetilmemesi, aynı adada yer alan riskli yapıların yıkımı ve yapımı ile ilgili herhangi bir düzenlememenin olmaması bu sorunlardan sadece birkaçı.
Bununla birlikte 6306 sayılı yasa ile “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” yerine rant değeri yüksek olan yerler tercih edildi, yıkım ve yapılaşma buralarda yoğunlaşmıştı. Kadıköy ilçesi de emlak değeri en yüksek olan ilçelerden biri olarak bu yoğunluktan en fazla payını alan ilçelerden biri oldu. Kısaca yıkım tehlikesi olan yerler değil. Emlak değeri yüksek olan yerler tercih edildi. Kadıköy de emlak değeri yüksek olan bir ilçe olduğu için yıkım ve inşaatın en çok yaşandığı ilçelerden biri haline geldi.

Amaç afete karşı hazırlıktan çok inşaat sektörünü kalkındırmak mı?
Bütün bunlar mevcut iktidarın ekonomi politikasının sonuçları. Geleceği düşünmeden, gerekli analizler yapılmadan, yerel yönetimlerin görüşü alınmadan yapılan her proje geri dönüşü mümkün olmayan kayıpları beraberinde getiriyor. İktidar ekonomik krizin önüne geçmek için inşaat sektörüne güçlü verdi. Ve bu desteğin sonuçlarının en ağırını Kadıköy yaşıyor.

“BELEDİYE DE MAĞDUR”

Kadıköy Belediyesi daha az yıkım ruhsatı veremez mi?
Bakanlık tarafından riskli olduğu onaylanan yapıların 60+30 gün içinde yıkılma zorunluluğu var. Bu nedenle belediye olarak Bakanlık tarafından riskli olduğu onaylanan yapılara yıkım ruhsatı verme zorunluluğumuz bulunuyor.
Kentsel dönüşümün yarattığı tüm mağduriyeti vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz Kadıköylü yurttaşlarımız gibi Kadıköy Belediyesi de söz konusu yasanın mağdurudur.

“İDARİ YETKİ İSTİYORUZ”

●  Belediye, inşaat çalışmalarına bir sınırlama getirdi bildiğimiz kadarıyla ama bunun denetimini yapabiliyor musunuz? Belediyenin bu kurallara uymayanlara ceza verme yetkisi var mı?
Kadıköy ilçesinde inşaat çalışmalarını Belediye Meclisi tarafından alınan kararla belli saatlerle sınırlandırdık. Buna göre hafta içi sabah 08.00 - 19.00 arası cumartesi günleri 10.00 - 19.00 arası inşaat çalışması yapılabilmektedir. Ayrıca cumartesi günleri trafik yoğunluğunu engellemek, trafiğe çıkışlarda hafriyat kamyonları, beton ve pompa makinelerinin yarattığı sıkışıklığı azaltmak için hafriyat yasağı getirildi. Pazar günleri ve resmi bayramlarda ise hiçbir inşaat faaliyetine izin vermiyoruz.
Tüm bu kuralların uygulayıcısı olmamıza karşın, hafriyat kamyonları, beton ve pompa makinelerinin uygun trafiğe çıkma sorumluluğu trafik denetleme şube müdürlüğü görevi kapsamında. Kadıköy Belediyesi olarak artık yetki istiyoruz. Artık neredeyse Kadıköy’ün her bir sokağında gördüğümüz iş makinelerini, hafriyat kamyonlarını denetleme yetkisi istiyoruz. Ceza yazamadığımız, caydırıcı yaptırım uygulayamadığımız, önleyici müdahaleler yapamadığımız bu sürecin vicdani sorumluluğunu üstlendiğimiz kadar idari sorumluluğunu da talep ediyoruz.

 
Belediyenin çalışmaları
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “tüm idari yetkisizlik sürecine” rağmen belediye olarak yaptıklarını şu şekilde anlattı:
● Türkiye’de ilk defa bir belediye, iş güvenliğinin sağlanmasından sonra yıkım ruhsatının verilmesi için OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) raporu alma şartı koştu. OSGB raporunu belediyemize ibraz etmeyen firmalara yıkım ruhsatı verilmiyor.
● Ekolojik dengeyi korumak ve yağmur sularının toprakla buluşmasını kentsel dönüşüm ve yenilemenin yarattığı tahribatları çok küçük de olsa azaltmak için yine Türkiye’de ilk defa bir belediye yer altı yapılanmasında komşu parsellerle araya 1-1,5 metre toprak zemin bırakma zorunluluğunu meclis kararıyla getirdi.
● Peyzaj Mimarları Odası ile imzalanan protokol gereğince 1500 metrekareden büyük olan parsellerde, bahçeye ait peyzaj projesinin yapılarak belediye tarafından yapı ruhsatı verilmeden onaylanması şartı getirildi. Bu, kent doğasının korunmasına yönelik Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafından hayata geçirilen bir uygulama.
● Türkiye’de ilk kez Kadıköy’de hayata geçirilen bir başka uygulama da binalara getirilen asbest şartı. Belediye eski binaların yıkımı sırasında halk sağlığını tehlikeye atabilecek asbest gibi kanserojen maddelerin temizlenmesini 21 Ağustos 2015 tarihli meclis kararıyla zorunlu hale getirdi. Uygulama başladığından bugüne kadar 653 şantiye alanı denetlendi. 183 binada asbestli malzemeye rastlandı ve toplam 142 ton asbest atığının bertarafı sağlandı.

 

ARŞİV