Hava kirliliğinin ve soba kullanımının arttığı Kadıköy’de, sağlık ve çevre için baca temizliği büyük önem taşıyor
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi kış mevsimi dolayısıyla işyeri ve konut bacalarının uygunluğuna yönelik çalışmalarına ağırlık verdi. Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada; özellikle işletmelerde pişirme sonucu baca içerisine yayılan yağ buharının belli bir süre sonunda katranlaşarak birikim yaptığı, biriken atık yağın çok yanıcı olup temizlenmediği takdirde yangın riski oluşturduğu belirtildi.
Açıklamada, belli periyotlar halinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler ya da yetki verdiği kurumlar tarafından da bacaların denetlendiği ifade edildi.
NASIL DENETLENİYOR?
Pişirme sistemi odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığında borular ayda bir, bacalar 2 ayda bir denetleniyor. Doğalgaz, elektrik, tüp gibi diğer yakıtlar kullanıldığında borular 2 ayda bir, bacalar 3 ayda bir temizleniyor. Binalarda ise baca temizliğinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca yetkilendirilmiş firmalara senede bir yaptırılması gerekiyor.
BELEDİYE DENETİMDE
Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü uzmanları yakıt kalitesinin, ilçenin hava kalitesini de etkilediğini, kalitesiz yakıtların hava kalitesini düşürdüğünü de belirtiliyor. Bu nedenle Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ilçede hava kalitesi değerlerini kış aylarında düzenli olarak takip ediyor.
Bir zabıta memuru 2 çevre mühendisi rutin ve belediyenin 444 55 22 çağrı merkezine gelen şikâyetler doğrultusunda katı yakıt denetimlerini sürdürüyor. Denetim ekibi tespit tutanağı tutup, katı yakıttan numune alıyor. Alınan numune katı yakıt analiz laboratuarına gönderiliyor. Teste göre uygunsuz çıkarsa ilgili firmaya cezai işlem uygulanıyor.
Kadıköy Belediyesi’nin açıklamasında; denetimler neticesinde baca temizliğinin yaptırılmadığının tespiti halinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına 26.7.2002 tarih ve 24822 sayılı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli yasal işlemlerin uygulanması veya (bina, işletme) denetimlerin yapılması amacıyla bilgi verildiği de ifade edildi.
SOBA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT
Soba zehirlenmesine odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan karbonmonoksit gazı neden oluyor. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtiler baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlar. Ciddi zehirlenmeler baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüme neden olabiliyor.
Eğer karbonmonoksit zehirlenmesinden şüpheleniliyorsa; hemen camlar açılmalı, ortam havalandırılmalı, hızla ortamdan uzaklaşıp açık havaya çıkılmalı ve 112 Acil Yardım Servisi aranmalı.
YAKIT VE BACA ÖNEMLİ
Herhangi bir olumsuzla karşılaşmamak için; kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmesi, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması konusunda yetkililer uyarıyor. Ayrıca bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olması ile düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmesi de önemli.
Soba yakılırken aşırı doldurulmamalı, sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalı. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalı. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.