Bağdat Caddesi'nde kaldırımlar toz duman!

İstanbul’un göz bebeklerinden biri olan, Kadıköy’ün en güzel, en canlı, en uzun caddesi Bağdat Caddesi’nde son aylarda kaldırım sıkıntısı yaşanıyor.

08 Ağustos 2012 - 13:54

Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Mustafa SÜRMELİ
 
İstanbul’un en gözde yerlerinden Bağdat Caddesi’nin Feneryolu ve Göztepe mevkiinde yürüyüş yapmak artık bir zevkten öte eziyet haline geldi. Yer yer kaldırım taşlarının söküldüğü caddede yürümek için, bir olimpiyat koşucusu kadar çevik olmak gerekiyor. Toz toprak içinde olan kaldırımlarda yürürken, kırık kaldırım taşları üzerinden zıplamak, dışarı çıkan elektrik kabloları ve doğalgaz boruları üzerinden uzun atlama yapmak gerekiyor! Ayrıca ayaklarınız yağmurda çamur, kuru havada toz içinde kalabilir…
Aslında her şey, bölgede oturan bazı apartmanların, kendi sınırları içine giren kaldırımların işgal edildiği düşüncesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dava açmasıyla başladı. 1985 yılında yapılan imar değişikliğiyle, apartman arsası içinde görülen bir alan, kaldırım olarak kullanılıyordu. Dava açıp bedelini almak istediler ama bir sabah kalktıklarında apartmanlarının önündeki kaldırım taşlarının söküldüğünü gördüler.

8 AYDIR MAĞDURİYET SÜRÜYOR
Kaldırım taşları Ocak ayında söküldü yani apartman sakinlerinin ve esnafın mağduriyeti tam 8 aydır devam ediyor. Özellikle Cadde’de dükkânı olan esnaf, insanların tozlu ve çamurlu kaldırımlardan geçerek alışveriş yapmaktan hoşlanmadıkları için satışların düşmesinden şikâyetçi. Kendi imkânlarıyla düzenlemek istediklerinde de mahkeme süreci devam ettiği için, hiçbir yere dokunamayacakları ifade edilmiş. Şimdi çaresiz bir bekleyiş içerisindeler ve haklarını aradıkları için cezalandırıldıklarını düşünüyorlar.
Biz de Gazete Kadıköy olarak, Kadıköy’ün incisi Bağdat Caddesi’ne gittik, halkın yaşadıklarını kendilerinden dinledik.

“DAVA AÇTIĞIMIZ İÇİN GÖZDAĞI VERİLİYOR”
Feneryolu’nda, kaldırımları sökülen apartmanlardan biri de Bursa Apartmanı. Bağdat Caddesi’nde ağaçlar içindeki apartmanın girişinde üç dükkân bulunuyor. Yönetici tatilde olduğu için apartman görevlisi Ekrem Adar’la görüşüyoruz. Adar 8 aydır bu meseleyle uğraştıkları için yıprandıklarını söylüyor ve kaldırımları göstererek anlatıyor: “Görüyorsunuz apartmanımızın önü rezalet bir durumda. Bilirkişi gelip baktı. İnceledikten sonra, burasının artık özel şahıs mülkünden çıktığını, bugüne kadar olduğu gibi kamu yararına kullanılması gerektiğini söyledi. İBB diyor ki ‘Alın malınızı, vermeyiz paranızı’. Biz bunu nasıl alalım nasıl bahçe yapalım bilmiyoruz. Ocak ayından beri böyle bir durumdayız. Gözdağı veriliyor. Burası yıllardır kaldırım olarak kullanılıyor. Şimdi taşları sökülmüş, toz toprak içinde her yer. Düzeltilmesi için Büyükşehir Belediyesi’ni arıyoruz, bizi Elektrik İdaresi’ne yönlendiriyorlar, ya da İGDAŞ’a… Çünkü bütün kablolar, doğalgaz boruları dışarıda. İGDAŞ’ı arıyoruz, doğalgaz borularını kendi imkânlarınızla aşağıya indirmezseniz, gazınızı keseriz diyorlar. Biz apartman olarak boruları indirdik ama elektrik kabloları hala dışarıda. Çirkin bir görüntü var ayrıca tehlikeli… İnsanlar kırık kaldırım taşlarının üstünden zıplayarak geçiyor. Şimdi yaz, peki kışın ne yapacağız?”

ECZACI SAYI: “İŞİMİZİ ÇOK ETKİLİYOR”
Apartman girişindeki üç dükkândan biri Yardımcı Eczanesi’ne ait. Henüz iki ay önce buraya taşındıklarını söyleyen Eczacı Sayı, Bağdat Caddesi’nde esnaf olmanın keyfini yaşayamamış.
Ben daha yeni taşındım. 2 aydır buradayım. Bizim şu anda bile işimizi etkiliyor. Haliyle kimse o toza kuma basıp, kırık kaldırım taşlarının üzerinden atlayarak içeriye girmek istemiyor. Önümüz kış, daha da kötü olacak. Bağdat Caddesi gibi bir yerde eczane açtık ama memnun değiliz. Bir an önce düzenlenmesini istiyoruz. Hızlı bir şekilde çözülmesi için elimden geleni yapmaya hazırım ama henüz mahkeme aşaması sürdüğü için hiçbir şey yapamıyoruz. Elimiz kolumuz bağlı. Önümüzdeki aylarda daha ciddi sıkıntılar yaşayacağız.”

“OLAN ESNAFA OLUYOR”
Apartman girişinde güzel kedileriyle dikkat çeken Feneryolu Evcil Hayvan Ürünleri dükkânının sahibi Mustafa Cemer de en çok esnafın mağdur edildiğini düşünüyor:
6-7 aydır bu mağduriyeti yaşıyoruz. En çok biz üç dükkân etkileniyoruz, günde 3-4 kere paspas yapıyoruz. Bir de yaz dönemindeyiz şu anda. Bunun bir de kışı var, yağmurda çamurda ne yapacağız bilmiyorum. İşlerimiz düştü. İnsanlar toz toprağa girip gelmek istemiyor. Bizim de yaptırmamıza izin vermiyorlar. Olan esnafa oluyor. Her gelene dert anlatmak da cabası!

“TÜM SEMT MAĞDUR EDİLİYOR”
Kaldırımda yürürken zorlanan semt sakini Sebahat Hanım’a “Şikâyetçi misiniz?” diye soruyoruz, hemen yanıtlıyor:Gayet tabi şikâyetçiyiz. Kadıköy’ün en güzel caddesi ama bakımı yapılmıyor. Kadıköy’e bağlı ama ana cadde olduğu için Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanı içindeymiş. Kadıköy’ümüz ihmal ediliyor. Bu kaldırım uzun süredir böyle. Merak ettim sordum, mahkemeliklermiş. Biz de zamanında vermişiz imarda ama geri istemedik. Gerek görmedik. Ama isteyenlere de böyle muamele reva değil. Sadece onlar değil, bütün semt sakinleri ve buradan geçenler mağdur ediliyor.”

“HASTALARIMIZ GELİRKEN ZORLANIYOR”
Büyükşehir Belediyesi ile mahkemelik olan bir başka apartman da Köşemiz Apartmanı. Büyük oranda işyerlerinin olduğu apartman sakinlerinden Diş Hekimi Bekir Bal da hastaların gelirken büyük sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekiyor: “Apartmanımızın önü işgal edildi hatta bir de gazete bayii konuldu. Biz de dava açtık Büyükşehir Belediyesi’ne. Daha mahkeme sürerken gelip kaldırım taşlarını söktüler. İşyerimiz burası. Hastalar gelirken zorlanıyor, toz toprağa girmek zorunda kalıyor. Hukuk neyi emrederse biz onu yapacağız, beklemekten başka bir çaremiz yok.”
  
MUHTAR AKTAŞ: “İMZA KAMPANYASI BAŞLATACAĞIZ”
Feneryolu Muhtarı İbrahim Aktaş, Bağdat Caddesi’ne yakışmayan bir görüntü olduğunu, ancak bu sorunun biran önce çözülmesi için bir imza kampanyası başlatacakları bilgisini veriyor: “Kaldırımlarla ilgili vatandaşlardan şikâyet geliyordu. Bu şikâyetlerde de genelde Kadıköy Belediyesi suçlanıyordu. Birçok kişi hala ana arterlerin Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanı içinde olduğunu bilmiyor. Bağdat Caddesi ve Fahrettin Kerim Gökay Caddesi de İBB’nin alanına giriyor. Şu anda apartman sahipleriyle Büyükşehir Belediyesi arasında açılan davalar devam ediyor. Tabi kaldırımlar söküldüğü için Bağdat Caddesi’ne hiç yakışmayan bir görüntü var. Tabii ki biz de bununlar ilgili çalışma yürüteceğiz. Bir imza kampanyası başlatmayı düşünüyoruz. Feneryolu Muhtarlığı’nın internet sitesi açılınca bunu gündeme taşıyacağız. Vatandaşların şikâyetlerini alacağız ve bunları gerekli yerlere ileteceğiz.”
  
İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÖĞÜT’TEN SORU ÖNERGESİ
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Kadıköylülerin mağduriyetini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Öğüt, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle şu soruları sordu:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul'un Kadıköy İlçesi'ne bağlı Bağdat Caddesi'nde ve Acıbadem Mahallesi'nde bulunan birçok alanda kaldırım taşlarını söktüğü, gerekçe olarak ise kaldırım olarak kullanılan alanlarını dava yoluyla geri isteyen apartman sakinlerine misilleme yaptığı iddiaları kamuoyuna taşındı. Bu doğrultuda,
1) Acıbadem Mahallesi ve Bağdat Caddesi üzerindeki bazı binalara ait alanların yıllardır belediye tarafından kullanıldığı doğru mudur; doğru ise gerekçesi nedir ve belediye mülke özel alanları kullanırken mülk sahiplerine bildirimde bulunmuş mudur?
2) Söz konusu cadde ve mahalle üzerindeki kaldırım taşlarının sökülme gerekçesi nedir? Ocak ayından bu yana sökülen kaldırım taşları hangi gerekçeyle kapatılmamıştır? Kapatılmamasının gerekçesi olarak apartman sakinlerinin belediyeye açtığı davalar gerekçe gösterilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
3) Kaldırım taşlarının altından geçen elektrik ve doğalgaz kabloları neden aylardır açıkta tutulmaktadır? Belediyelerin işi hizmet vermek iken, İBB  yarattığı mağduriyet ile suç işlemekte değil midir?   
4) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, davacılardan birine yaptığı açıklamada kaldırımları sökme kararını, “Mahkeme kararı ile sökülmüş olup özel mülkiyete aittir. Kamu mülkiyetinde bulunmadığı için tüm sorumluluk mal sahiplerine aittir” şeklinde açıklamıştır. Kaldırım taşları sökülen onlarca bina ve apartman sakinlerinin açtığı neticelenmemiş davalar olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman  İBB dava sonuçlanmadan böyle bir uygulama yapma hakkına yasal olarak sahip midir?


ARŞİV