Bağdat Caddesi'nde ilk ‘kadın' eylemi

Göztepe Parkı ve Özgürlük Parkı forumu, Bağdat Caddesi’nde “Kadınız Özgürüz İsyandayız” başlığı altında bir kadın eylemi düzenledi.

22 Ağustos 2013 - 11:48
 
Göztepe Parkı ve Özgürlük Parkı forumu, Bağdat Caddesi’nde “Kadınız Özgürüz İsyandayız” başlığı altında bir kadın eylemi düzenledi.
 
Geçtiğimiz hafta düzenleneneyleme diğer forumlar, sivil toplum örgütleri ve bağımsız katılımcılar destek verdiler. Müzikler, sloganlar ve çağrı metninin okunması ile başlayan eylem forum tiyatrosu ile devam etti. “Kadına yönelik baskının katlanarak arttığı ve devlet politikası haline geldiği şu günlerde gelin bu gidişe ‘DUR’ diyelim” denilerek çağrı yapılan eyleme, ‘Çocuk Bedenime Dokunma Platformu’ kısmi katılımları ile destek verdiler.
Forum tiyatrosunun keyifli interaktif çalışmasının ardından, hazırlanan kadın hikâyeleri okundu ve kadın düşmanları deşifre edildi. Güldünya’nın, Münevver’in ve daha nicelerinin ağzından dinlemiş olduğumuz hikâyeler, bu olayların ardından yapılan kadın düşmanı ve aslında politik olan söylemler tekrar hatırlatıldı.
Eylemde ‘Savaşlarınız sizin dayanışma bizimdir”, “Devlet politikalarınızın esiri olmayacağız”, “Emperyalist savaşlarınızın hedefi olmayacağız” ve “Adalet kadına yok, tecavüzcüye var” dövizleri dikkat çekti.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ne zaman sokağa çıkıp ne zaman çıkmayacağımıza karar verme cüretlerine ‘DUR’ demek için; İşyerlerinde maruz kaldığımız düşük ücrete, esnek, güvencesiz çalışma şartlarına ‘DUR’ demek için; Ev işlerinin ve her türlü bakım işinin üzerimize yıkılmasına ve bu emeğin görmezden gelinmesine ‘DUR’ demek için;
Kürtaj ve sezaryen yasaklarına, 5 çocuk doğurun fetvalarına, üzerimizde uygulanmaya çalışılan nüfus politikalarına ‘DUR’ demek için; Her gün 5 kadının öldürülmesine ve katilleri ‘denetimli serbestlik’ bahanesi ile koruyan yargıya ‘DUR’ demek için; Tecavüz davalarında mağdur olan kadının yanında olmak yerine ‘tahrik indirimi’ adı altında suçluyu serbest bırakan yargıya ve sapık zihniyete ‘DUR’ demek için; Tüm bunları görmezden gelen cinsiyetçi medyaya ‘DUR’ demek için; Özgürlüğümüz ve kararlarımız hakkında tek söz sahibi olan ‘Biz Kadınlarız’ demek için eylemdeyiz.”
Daha sonra Göztepe Parkı’na doğru yürüyüşe geçildi. 21.30’da başlayacak olan foruma kadar kadınlar, müzik eşliğinde halay çektiler. Forumun gündemi ise ‘kadın’ oldu. Yapılan eylemin, Bağdat Caddesi’nde yapılan ilk ‘kadın eylemi’ olması ve Gezi direnişinin kazanımlarından biri olduğu vurgulanarak forum son buldu.

ARŞİV