Bağdat Çıkmazı'na hayat gelecek

Kadıköy Belediyesi, “Aklımdaki Kadıköy” projesi ile Bağdat Çıkmazı Sokak’ının yeni tasarımının nasıl olması gerektiğini Kadıköylülere sordu.

06 Ağustos 2015 - 15:38
Kadıköy Belediyesi, “Aklımdaki Kadıköy” projesi ile Bağdat Çıkmazı Sokak’ının yeni tasarımının nasıl olması gerektiğini Kadıköylülere sordu. Kadıköylüler kullandıkları oylarla sokağın yeni haline karar verdi

Erhan DEMİRTAŞ


Kadıköy Belediyesi, yerel yönetim anlayışına dair örnekler sunan “Aklımdaki Kadıköy” projesi ile yeni çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor.
Bağdat Caddesi’nden Caddebostan Kültür Merkezi’ne çıkan Bağdat Çıkmazı Sokak’a yeni bir görünüm kazandırmak isteyen Kadıköy Belediyesi, sokağın yeni hali için Kadıköylülerin fikirlerini aldı. Vatandaşlar, sokağın yeni görünümü ve fonksiyonları için fikirlerini aklımdakikadikoy.org adresinden paylaştı.
Kadıköylülerin fikir ve önerileriyle Kadıköy Belediyesi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy(TAK) Bağdat Çıkmazı Sokak için 5 projeyi şekillendirdi.

OY KULLANDILAR
Tasarım Atölyesi Kadıköy(TAK) tasarımcılarının çizdiği beş projeden birini seçmek için 2 Ağustos Pazar Günü Bağdat Çıkmazı Sokak’ın girişinde tasarım çalışmaları  Kadıköylülere tanıtıldı.
Pazar günü gerçekleşen sokak buluşmasında, Kadıköylülerin paylaştığı fikirler doğrultusunda yapılan tasarım çalışmaları, gün boyu Kadıköylülere anlatıldı ve vatandaşlardan yeniden görüş alındı.
Sokağı ve tasarımları inceleyen Kadıköylüler, uygun gördükleri projeleri fikir kartlarına yazarak oylarını fikir sandığına attılar.

KADIKÖYLÜLER KARAR VERDİ
Kadıköylülerin görüş ve oylarını belirttiği seçimin sonucunda  Bağdat Çıkmazı Sokak için 3 numaralı projenin uygulanmasına karar verildi. Birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Caddebostan Kültür Merkezi’ni Bağdat Caddesi’ne bağlayan Bağdat Çıkmazı Sokak'ın yeniden tasarlanacağı projede, farklı kullanıcıların istekleri göz önüne alındı. Dinamik ahşap iskelet ile kullanışlı, merak uyandırıcı ve keyifli bir koridor haline geleceği sokakta, şehirdeki ve CKM’deki etkinliklerin duyurulabilmesi için afişlerin ve broşürlerin asılabileceği bir alan olacak.
Yeni projede, ahşap iskelete bağlı farklı sokak oturma elemanlarını barındıran, hem gölge hem de açık alanların olacağı bir oturma planı yapılacak. Bağdat Çıkmazı Sokak için yapılan projede ayrıca sergi ve gösterimlerin yapımına imkan verecek kapalı bir alanın da yapılması planlanıyor.
TAK'ta gönüllü olarak çalışan Ege Döşemeci, Melisa Başar, Özlem Şahin, Mustafa Saim Binicioğlu ve İrem Koç'un tasarladığı proje önümüzdeki süreçte Kadıköylülerin yorumları ve önerileri alınarak uygulamaya konulacak.

Bağdat Çıkmazı Sokak’ın yenilenmesinden memnun olan Kadıköylüler, vatandaşların fikir ve önerilerinin dikkate alınmasının da önemli olduğunu söylüyor
Atilla Özer:
Aklımdaki Kadıköy projesini takip ediyorum. Kadıköylülerin fikirlerini almaları bence çok önemli. Ben buranın sinema afişleri ile süslenmesini istiyorum. Çünkü burada eskiden Budak Sineması vardı.  Burada yetişen gençler olarak o zamanlar açık hava sinemasına gelirdik. Gökyüzüyle beraber çok güzel olurdu. Açık Hava Sinemasını anımsatan eski Türk Film afişleriyle ve banklarla beraber hoş olabilir.
Garo Alaca:
Bu sokağın yeniden şenlendirilmesi ve canlandırılması  çok güzel. Kadıköy Belediyesi’nin bu çalışmayla çok güzel bir projeye imza atacağını düşünüyorum. Bu sokak harabe durumda. Yeni tasarımla Caddebostan’a yakışır bir hale gelecek.
Ertuğrul Gündüz:
Proje mimari açıdan etkileyici.Sağolsun arkadaşlar birden çok alternatif ortaya koymuş. İşin içinde Kadıköy Belediyesi olduğu için de ayrıca farklı önem kazanıyor. Cadde ile Caddebostan Kültür Merkezi arasında kopukluk var yeni proje ile bu kopukluğun giderileceğini düşünüyorum.  Aklımdaki Kadıköy projesi de iletişim ve sosyal medya çağında en gerekli uygulamalardan biri. Yeni projelerin bize sunulması ve vatandaşların da fikirlerinin ön plana alınması çok önemli bir şey. Küçücük bir sokak için ortak bir karar verebilirsek bu bütün Türkiye için örnek bir davranış olabilir.
Eliza Ersoy:
Projeyi sosyal medyadan görmüştüm. Aklımdaki Kadıköy sitesine fikirlerimi yazmıştım ama bugün buraya gelip oy kullanmak istedim. Ben kitapların olduğu projeyi seçtim. İnsanlar buradan geçerken diledikleri gibi kitap okuyabilirler. Çünkü kitap okumaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
Emre Çotuksöken:
Yeni tasarım Kadıköy’ün özgünlüğü korunarak yapılmalı. Caddebostan’ın  dokusunu bozmadan ve orjinalliğine uygun şekilde yapılmalı.  En azından insana hitap eden güzel bir proje olmasını istiyorum. 3 numaralı projeyi seçtim. Çünkü diğer projelere göre 3 numaralı proje daha dekoratif görünüyor. Buradaki yeni yapılaşmaya daha uygun.






ARŞİV