Bahar alerjisi mi? Covid-19 mu?

Havaların ısınmasıyla artan polen ve akarların duyarlı kişilerde ortaya çıkardığı semptomlar korona virüsü belirtileri ile karıştırılabiliyor. Alerji ile Covid 19 arasındaki farkı nasıl anlayacak ve alerjilerle nasıl başa çıkacağız?

27 Mayıs 2022 - 15:11

Baharın gelmesi, ağaçların yeşillenmesi ve çiçeklerin açması ile polenlerin yaygınlaşıp havada uçuşması özellikle alerjik bünyeli kişilerde birçok soruna yol açıyor. Gözlerde kızarma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, geniz akıntısı, boğazda gıcık hissi, öksürük hatta nefes darlığı ile kendini gösteren şikâyetler çoğu zaman üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabiliyor. Bu şikâyetlerin son iki yıldır yaşadığımız Covid-19 hastalığı benzerlik göstermesi de daha derin endişeye neden oluyor.

Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Alerjik Rinit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Figen Gülen, alerjik rinitin dünya nüfusunun yüzde 20-40’ını etkilediğini belirterek “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alerjik hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Veriler toplumumuzda her dört kişiden birininin alerjik hastalıklardan etkilendiğini göstermektedir. Alerjik rinit, enfeksiyon dışı en sık karşılaştığımız rinit nedenidir” dedi.

ALERJİK RİNİT VE SOĞUK ALGINLIĞI FARKI NEDİR?

Prof. Dr. Figen Gülen, alerjik rinit ve soğuk algınlığı farkını şöyle sıraladı:

•    Alerjik rinit bulaşıcı değilken, korona virüs dahil viral enfeksiyonlar, öksürük, hapşırık ve yakın kişisel temas ile bulaşmaktadır.

•    Alerjik rinit, kalıtsal özellik gösterir, yani ebeveynlerde de genelde alerjik şikayetler mevcuttur.

•    Alerjik rinit, ev tozu akarı, polenler gibi alerjenlerle karşılaşınca gelişirken, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar, virüs veya bakteri gibi mikroorganizmaların solunması sonucu gelişir.

•    Alerjik rinit belirtileri, on beş günden uzun sürebilir ve her yıl tekrarlarken, enfeksiyon belirtileri, genellikle 7 günden daha kısa sürer ve her yıl aynı zamanda tekrarlamaz.

Yakın zamanda Covid-19 teşhisi almış kişiyle yakın teması olan alerjik rinitli hastanın enfekte olabileceğine dikkat çeken Gülen, “Alerjik rinitli hastanın her zamanki alerji şikayetlerinden farklı olarak gelişen ateş, öksürük, baş ağrısı, geniz akıntısı, halsizlik gibi şikayetlerinin olması enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu tarz belirtilerde alerjik rinit hastaları en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı, soğuk algınlığı, grip ve korona virüs enfeksiyonu açısından tetkik edilmelidir” dedi.

BAHAR ALERJİSİNE KARŞI ETKİLİ YÖNTEMLER

Acıbadem Fulya Hastanesi Uzmanı Dr. Aynur Ketene bahar alerjisine karşı alınabilecek etkili yöntemleri şöyle sıraladı:

Yeterli su tüketin

Yeterli su tüketimi vücudun işleyişi ve toksinlerin atılımında, bağışıklık sisteminin dengelenmesinde önemlidir. Vücut kilonuza göre, kilogram başına ortalama 40 ml su içmeye dikkat edilmelidir.

Bağırsak dostu besinler tüketin

Alerjiden sorumlu olan bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin yüzde 80’inden bağırsaklarımız sorumludur. Bağırsak mikrobiyotasının bozulmasına yol açan hazır, katkı maddeli endüstriyel beslenmeden uzak durun. Bağırsak sisteminin güçlenmesini sağlayan bol lifli ve probiyotik besinler tüketin.

Yeterli ve kaliteli uyuyun

Kaliteli ve yeterli uyku bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle gece boyunca vücudu toksinlerden uzaklaştırıp, kişiyi ertesi güne hazırlayan en güçlü antioksidanlardan olan melatonin hormonu 23.00-03.00 saatleri arasında salgılanır. Bu nedenle bu saatlerde mutlaka uykuda olun.

Toksinlerden uzaklaşın

Sigara, alkol, parfüm, sprey, egzoz dumanı gibi toksinlerden uzak durmak vücutta toksin birikimini, karaciğerin yükünü azaltarak bağışıklık sistemine katkıda bulunur.

Bulunduğunuz odada ve dışarıda çamaşır kurutmayın

Alerjiyi tetiklediğinden çamaşırları bulunduğunuz odada ve dışarıda kurutmayın. Aksi taktirde bulunduğunuz odada çamaşır kurutmak deterjan kokusuna maruz kalmanıza ve alerjinin tetiklenmesine yol açacaktır.

Polenlere karşı maske takın

Polenler sabah 05:00-10:00 arası yayıldığından bu saatlerde gerekmedikçe dışarı çıkmayın. Polenlerin yoğun olduğu zamanlarda evi havalandırmayın. Dışarı çıkarken ağzınıza ve burnunuzu kapatmak için polen maskesi takabilir, güneş gözlüğüyle de gözlerinizi koruyabilirsiniz.

Odada fazla eşyadan kaçının

Özellikle de yattığınız odada fazla eşya bulundurmayın. Peluş oyuncak, halı ve battaniye gibi toz tutabilen eşyalar da alerjiyi tetikleyerek alerjik rahatsızlıkların artmasına yol açar. Evinizde kedi, köpek varsa yattığınız odaya girmemesine dikkat edin. Evinizi sık sık süpürüp nemli bezle toz alın.

 

 


ARŞİV