Bahariye'de Lice için film gösterimi

Kadıköy Forumları’nın çağrısıyla Bahariye Caddesi’nde biraraya gelenler Lice’de yaşananları anlamak için forum düzenledi, film izledi.

03 Temmuz 2014 - 15:27
 
Kadıköy Forumları’nın çağrısıyla Bahariye Caddesi’nde biraraya gelenler Lice’de yaşananları anlamak için forum düzenledi, film izledi.
 
Semra ÇELEBİ
 
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bir köyde yapımı devam eden kalekol inşaatını protesto eden gruba askerler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın ölüm yıldönümünde Kadıköy’de forum ve belgesel gösterimi yapıldı.
Medeni Yıldırım’ın ölümünden tam bir yıl sonra, 28 Haziran Cumartesi akşamı Bahariye Caddesi’nde düzenlenen etkinlikte, 1993 yılındaki Lice katliamından günümüzdeki karakol-kalekol protestolarına kadar neler yaşandığı konuşuldu.
Gösterimi yapılacak olan “Lice’nin Yakarışı” belgeselinin yönetmeni Veysi Polat da etkinliğe katılanlar arasındaydı. Polat film gösterimi öncesi yaptığı konuşmada, Medeni Yıldırım’ın akrabası olduğunu belirterek bölgede yaşanan acılara tanıklığını anlattı. Polat, 1970’lerde meydana gelen depremde yapılan geçici konteynerlerin yerine halen kalıcı konut yapılmadığını belirterek, devletin bölge halkını vatandaş olarak görmediğini belirtti. 1993 yılında 18 kişinin yaşamını yitirdiği Lice katliamından da bahseden Veysi Polat, kalıcı bir barış için tüm katliamların aydınlatılması gerektiğini vurguladı.
Polat’ın ardından 1994 yılında PKK tarafından esir alındıktan sonra vicdani retçi olan eski asker İbrahim Yaylalı ve 20 yıl yurt dışında yaşadıktan sonra ülkeye dönen Meral Geylani konuştu. Uludere’de yaşamaya başlayan barış aktivistleri Yaylalı ve Geylani deneyimlerini aktardılar.
Daha sonra Lice’nin Yakarışı belgeselinin gösterimine geçildi. Film gösterimine çevreden geçenler de ilgi gösterdi.
 

ARŞİV