BAK Kadıköy acil durumlara karşı eğitiyor

Kadıköy Belediyesi tarafından oluşturulan Belediye Arama Kurtarma-Kadıköy Timi acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için belediye personeli ve halkı eğitiyor.

14 Mart 2011 - 10:08

Kadıköy Belediyesi tarafından oluşturulan Belediye Arama Kurtarma-Kadıköy Timi acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için belediye personeli ve halkı eğitiyor.


Her yer karanlık, kesif bir yanık kokusu ve toz ortalığı kaplamıştı. Göz gözü görmüyor, feryatlar ortalığı inletiyordu: “Yardım edin!.. Lütfen yardım edin!..”
Ekipler olarak aldığımız teorik eğitimlere güvenerek, ihtiyacı olanlara yardım edeceğimiz konusunda güvenimiz tüm tim olarak tamdı. 3’er kişilik timler halinde afet nedeniyle yıkılan bir binaya girecek ve mümkün olan en kısa sürede ilk yardım öncesi gerekli kurtarma işlemlerini yerine getirecektik. Kendimize o kadar güveniyorduk ki, gerektiğinde kurtarma timi olarak, birbirimize yardım edeceğimiz konusunda da telkinde bulunuyorduk.
İçeriye giriş talimatı verilir verilmez hızla içeri daldık: “Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Timi’nden geliyoruz. Durumu iyi olanlar sesimize doğru gelsin…” Durum vahimdi… İlk yardım öncesi yapılması gereken triaj uygulamasını kısa sürede gerçekleştirip, bizden sonra gelebilecek ilkyardım uzmanlarına verilmek üzere hasta ve yaralılar hakkında bilgi notlarını bir an önce tutmamız gerekiyordu. Zaman çok dar, kaybedilen saniyeler dahi birini yaşama döndürmek için hayati değerdeydi. Enkaz ve eşyalar altında kalanların feryatları mı, yakınları için yardım isteyenler mi, korku ve panikle psikolojisi bozulmuş insanlar mı!... Üstüne üstlük dayanılmaz bir koku ve toz bulutu…
Neyse ki tüm bunlar bir afet anı değil, bir eğitimden ibaretti. Yani hataların telafisi için önümüzde büyük bir fırsat vardı. O zaman kendi kendime şöyle dedim: “İyi ki bu eğitime katılmışım. İyi ki tüm bunlar bir tatbikat.”


BAK-KADIKÖY İŞİNİ İYİ BİLİYOR
17 Ağustos’ta yaşadığımız büyük depremin ardından Başkan Av. Selami Öztürk’ün “Kesin bu ekip kurulacak!” talimatıyla belediye bünyesinde bir arama kurtarma ekibinin kurulması çalışması başladı. Kadıköy Belediyesi Acil Durum Ekipleri (BAK-Kadıköy) adıyla Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı bir ekip oluşturuldu. BAK-Kadıköy Takımı için Yumurtacı Abdi Bey Caddesinde bir Eğitim Birimi oluşturuldu. İlk dönemlerde bu ekibin elemanları işin uzmanlarından eğitimler aldılar. Şimdi o ekibin elemanları işinin uzmanı birer arama kurtarma hocası olarak gerek belediye personeline gerekse Kadıköy halkına düzenli programlar çerçevesinde acil durum eğitimleri veriyor. Hem de uygulamalı olarak. Eğitmenler Hakan Özdemir, Mustafa Coşkun, Binnazlı Saka, Özge Özdemir, Leyla Özkan, Bayram Ergül, Seyfullah Deniz, Ali Asgar Sivrikaya arama kurtarma, hayatta kalmayı öğretme anlamında Kadıköy çapında büyük bir misyon üstleniyorlar. Talep geldiğinde kurum ve kuruluşlara da bu konuda eğitim veriyorlar.


MUSTAFA SÜRMELİ


ARŞİV