Bakımevi gerçeğini anlamak

Herhangi bir nedenle yaşamını kendi başına sürdüremeyen yakınlarımıza ilklerin yaşandığı MEVA huzurevi ve bakımevinde vermekteyiz.

21 Mart 2014 - 08:50
Herhangi bir nedenle yaşamını kendi başına sürdüremeyen profesyonel bir destek ya da yardıma, bakıma ihtiyaç duyan yakınlarınızın bakımını kaliteli, nezih, bakımda birçok yeni stardartın oluşmasında sektöre yenilikler getiren, ilklerin yaşandığı MEVA huzurevi ve bakımevinde vermekteyiz. Bakım alan yaşlının ya da hastanın yaşam kalitesinin ve konforunun arttırılması, en iyi bakım hizmetini vermedeki çabamız ve tıbbi bakım işinin tam kadro profesyonel bir sağlık ve bakım ekibi ile yapılması başlıca ilkemizdir.
Evde yaşlı ya da hastaya bakım verebilmek için, bakım alan/alacak kişinin hastalıklarına/hastalığına, bakımında özellik gerektiren durumlarına göre çok farklı bilgi birikimlerinizin olması gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle bakım alacak kişinin ihtiyaçlarını iyi belirleyip bakım ve tıbbi tedavinin devamı için bir plan oluşturulmalıdır. Bakıma muhtaç kişinin sürekli ve düzenli olarak gözetim altında kesintisiz bir bakıma, tıbbi desteğe, muayeneye, tahlillere ve sağlık profesyonellerinden oluşan bir ekibe (konsültan hekimler, hemşire, yaşlı bakıcı-psikolog, fizyoterapist v.b.) ihtiyacı vardır. Bakım alacak kişinin fiziki ortamı (ısısı-nemi-hijyeni-havalandırması-bakıma uygunluğu) mutlaka ona uygun olmalıdır. Tıbbi bakım ve tıbbi tedavinin devamı esas alınacağı durumlarda başta uygun ve hareketli yataklar/hastane yatakları olmak üzere, sarf malzemeler, tıbbi donanım ve medikal aletler(solunum cihazları, aspiratörler, oksijen sistemleri, monitör v.b.), çeşitli ilaçlar, pansuman malzemeleri her zaman gerekli olacaktır/olmalıdır.
Ülkemizde son yıllarda profesyonelleşmeye başlayan bakım hizmetleri (Tıbbi Bakım ve Tıbbi Tedavinin Devamlılığı), çok defa hastane ya da evlerde çeşitli şekilde yapılmaya çalışılsa da “BAKIMEVİ”, “YAŞLI BAKIM MERKEZİ” v.b isimler altında 10-15 yıldır yapılmaya çalışılmaktadır.B akımevleri çeşitli hastalıklar sonucu evde bakılan bir yaşlının ya da hastanın maliyetlerini azaltarak güvenli ve donanımlı bir ortamı 24 saat bu kişilerin bakılması için açılan kuruluşlardır. En iyi ve en kaliteli bakımı almak, bakıma ihtiyaç duyan her yaşlının/hastanın hakkı olduğuna göre onun bu hizmeti kesintisiz ve sürekli alması gerekmektedir. Bu süreçte aile ya da tek bir bireyin bu sorumluluğu üstlenmesi bazen zor, bazen yıpratıcı bazen de maddi olarak sıkıntılı olabilir. Bakım verilecek kişiye evde bakımda oluşacak istek ve problemlerle başa çıkmak ailenin ve yakınlarının yaşam kalitesini düşürür. Bu istek ve problemler; sürekli personel temini ve takibi, ilaç ve malzeme temini ve takibi, tahlil ve tetkik için bazen gerekli-gereksiz planlama yapma,doktor bulma ve getirme, acil durumlarda saat mevhumu olmaksızın hastaya refakat etme, eve değişerek gelip-giden bazen sürekliliği olmayan hemşire ve bakıcılar, evde bulunan çocukların kişilik gelişimlerinin olumsuz etkilenmesi, bireylerin psikolojilerinin bozulması v.b. olarak sayılabilir.
Bakıma ihtiyaç duyan kişi Alzheimer, Demans, Felçli Hastalıklar başta olmak üzere, hastalığın evresine göre evde aralıklı olarak düzeninin değiştirilmesi ve bazen tadilat gerektirecek değişliklerin olması gerekebilir. Evin güvenliğinin gözden geçirilmesi, merdivenlerin kullanılamaması, banyo ve tuvaletin uygunsuzluğu, hareket edilecek odanın küçük olması, boş alanın yetersizliği,yanıcı ve delici aletler için sürekli önlem alınması bir zaman ve para kaybıdır. Oysa ki kurumlarda sadece ailenin hastası için istedikleri yada gerekenler direk uygulamaya sokulacaktır.Bu gibi sorunlar ailenin hayatında olmayacaktır. MEVA konum ve mimari yapısı ile bu iş için inşaa edilmiştir.
Bazen evde tek bir kişinin bakım vermesinde, bakım alan kişinin hastalığı kişiyi ajite ve hırçın yapabilir.Bu da istemeyerek bakan kişiye zarar vermeye kadar gidebilir.Ya da bakan kişinin sürekli aynı kişi olması tahammül ve sabır gücünü zayıflatabilir.Aile bireylerini ya da bakım vereni tükenmişlik sendromuna sürükleyebilir.Kurumlarda sürekli bir eğitim ve motivasyon personeli daha pozitif tutar.
Bakım alan kişinin evde kişisel temizliği, hayati bulgu takipleri ve herhangi bir olumsuz genel durum bozukluğu için belirti veren bulguların takibi yetersiz olabilir. Evde farkına varılmayabilir. Hareket eden ya da ettirilmesi gereken bir yaşlıyı ya da hastayı bakım veren kötü niyetli kişiler hareket ettirmeyebilir, yürütmeyebilir, ilaçlarını kafasına göre takip ederek, sürekli uyutabilir.Bazen de durum olacağı varsa olur hali alır. Kurumlar kayıt altına aldıkları bilgilerle bunların sürekli takibini yapar.
Evde acil bir durumda profesyonel bir ekip ve her türlü malzeme her an hazır olmayabilir.Sadece ambulansa haber verilir ve beklenir. Kurumlarda 24 saat acil duruma müdahele için gerekli ekip ve malzeme hazırdır. Sorumluluk alacak düzeyde tecrübeleri olan kurum sağlık personelleri ilk müdahaleyi yerinde yapar.
Evde eğer bir bakıcı ya da hemşireye ya da kendi kurduğunuz bir ekibe bu hizmeti verdiriyorsanız kafanızda soru işaretleri olabilir. Mesela vücudundaki oluşan bir yara, morluk ya da kırığı anlatılanlar kadar bilir ve sorgularsınız.Kurumda sürekli aktif ve kayıt eden kamera sistemleri mevcuttur.Devamlı muhatap bir yönetici vardır.
Bakım alan ya da alacak kişinin beslenmesi her an değişiklik gösterebilir. Beslenme için diyet uygulanması gerekebileceği gibi, enteral (Burundan-Mideden)ve parenteral beslenme (damardan) uygulanabilir. Bu malzemelerin temini, uygulanması, pansumanı ve malzemenin vücudun doğru yerinde takılı olmasının sürekli takibi önemlidir. Yanlış bir işlem ya da malzemenin yerinden çıkması, akciğerlere besin/mama kaçması saniyeler içinde müdahele gerektirir. Evde siz ya da bakıcı varsa ortaya çıkacak bir olumsuzluk sizi vicdani olarak sorgulamaya itebilir.
Yaşlılar ve kişiler çok farklı nedenlerle bakıma ihtiyaç duyabilirler. Mesela yalnızlıktan sıkılan ya da evinde bir takım işleri yapmakta zorlanan sevimli ihtiyarlarımız, Demans, Alzheimer, Paralizi (İnme/felç), Parkinson, Multiple Skleroz, ALS, Ameliyat Öncesi ve Sonrası (Post op ve Pre op), Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Hizmeti (yatarak ve Ayaktan), Kronik Yatağa Bağımlı Hastalar, Yoğun Bakım Sonrası Bakım hastaları, Ev Tipi Solunum Cihazına Bağımlı Hastalar, Onkoloji Bakım ve Terminal Dönem Hastaları, NGS (burnundan beslenen) ve PEG (midesinden beslenen) Hastaları, kısa dönem ve aralıklı olarak (tatil-aylık-haftalık) yaşlısını ya da hastasını güvenilir bir yere bırakmak isteyenler için artık MEVA var.
Tıbbi bakım ve tedavinin devamlılığı profesyonellik gerektirir. Donanımlı, sürekli eğitim alan bir ekip ve hazır tıbbi araç-gereç bu işin olmazsa olmazıdır.Kişiler bakım alacakları ya da bakım verecek mekânı seçmekte özgürdür. Bakım işi sağlıkla paralel ve iç içe olduğundan sağlık altyapısı ve donanımlı personelin çalıştığı, yöneticilerini sağlık personelinden seçmiş kurumlar çözüm ortağınız olsun...
 
Vildan KANDEMİR BÜTÜN
(Uzman Geriatri Hemşiresi/MEVA Huzurevi-Bakımevi Danışmanı)

ARŞİV