Balbay'dan Kadıköylülere:'NEREDE KALMIŞTIK?'

Kadıköylülerle bir araya gelen CHP İzmir milletvekili, gazeteci-yazar Mustafa Balbay, CKM Büyük Salonu dolduran bini aşkın kişiye “Nerede kalmıştık?” diye seslendi.

04 Şubat 2014 - 10:25
 
Semra ÇELEBİ
 
Kadıköy Belediyesi, beş yıllık tutukluluğunun ardından özgürlüğüne kavuşan CHP İzmir Milletvekili ve gazeteci-yazar Mustafa Balbay’ın konuk olduğu “Özgürlükte Buluşalım” etkinliği düzenledi. 1 Şubat Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Kadıköylülerin ilgisi yoğundu. Büyük Salonun, merdivenlerinden sahnesine kadar her köşesini dolduran kalabalık salona sığmayınca dışarıya barkovizyon kuruldu. Salona giremeyenler, fuaye salonundaki barkovizyon aracılığıyla Balbay’ı dinledi.
Eregenekon davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteci yazar Tuncay Özkan için düzenlenen etkinliğekatılanların bir bölümü Özkan maskeleri takarken, sık sık “Vatan namus ahde vefa” sloganlarını attı. Başka bir grup ise “Tüm kader mahkûmlarına özgürlük istiyoruz” yazılı pankart açtı.
Etkinlik, Tuncay Özkan’ı anlatan bir sinevizyon gösterimiyle başladı. Özkan’ın filmin sonunda Kadıköylülere “özgürlükte buluşalım” şeklinde yolladığı mesaj uzun süre alkışlandı, sık sık “Mustafa Kemalin askerleriyiz” sloganları atıldı.
Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan da bir konuşma yaptı. Nazlıcan Özkan, “6 yıldır sesi nefesi hapis bir adamın kızıyım. Mustafa ağabeyi tahliye olduktan sonra ilk kez burada görüyorum, babamı görmüş gibi oldum. Bunca yıldır her hafta görüşe gidiyorum; artık söz bitti, bakışlarımızla konuşuyoruz. Ama bu hafta konuşacağımız çok şey olacak. Ona Kadıköylülerin sevgisi ve desteğini anlatacağım” dedi.
 
NAZLICAN ÖZKAN: “AYAĞINIZA TAŞ DEĞMESİN
Özgürlüğün dayanışmayla geleceğine inandığını söyleyen Nazlıcan Özkan, konuşması sırasında bir anısını anlatarak,”Babam babaannemden öğrendiği bir duayı söyledi Silivri’de bana. Dedi ki; ‘Ayağına taş değmesin’. Ben de size söylüyorum; ayağınıza taş değmesin” dedi ve babası Tuncay Özkan’ın Kadıköylülere yazdığı mektubu okudu.
Etkinlikte ev sahibi Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de bir konuşma yaptı. Önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı Silivri Cezaevi ziyaretini anlatan Öztürk, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve Tuncay Özkan’ın kendisine aktardıklarını paylaştı. Öztürk, Kemal Alemdaroğlu’nu da kaldırıldığı hastanede ziyaret ettiğini belirterek, hasta tutukluların acilen serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Başkan Öztürk “Ergenekon davası boyunca 17 kişi yaşamını yitirdi. Bunların hepsinin hesabı sorulacak buna eminim” dedi.
Önümüzdeki yerel seçimlerin çok önemli olduğunu belirten Selami Öztürk, yerel seçimlerdeki zaferin genel seçimlere ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine de yansıyacağını ifade etti, “Gücünüzü sandıkta gösterin” çağrısında bulundu.
 
ÖZGÜRLÜĞÜNÜN 53. GÜNÜNDE 94. KONUŞMA   
Selami Öztürk, yaptığı konuşmasında Mustafa Balbay gibi bir gün Tuncay Özkan’ın da bu salonlarda konuşacağını belirterek, “Özkan’a destek için buradayız, yakında onunla da özgürlükte buluşup kucaklaşacağız, hep birlikte zafer şarkıları söyleyeceğiz” dedi.
Mustafa Balbay salona girdiğinde iki eli havada, yumruk yaparak herkesi selamladı ve dakikalarca ayakta alkışlandı.
Balbay konuşmasına, “Sevgili dostlar 2009’da yine bu salonda Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümünde sizlere seslenmiştim. O günden çok kısa bir süre sonra tutuklandım. Beş yıllık ayrılıktan sonra şimdi size soruyorum: Nerede kalmıştık?” diye başladı.
Özgürlüğünün 53. Gününde 94. Konuşmasını yapmak üzere Kadıköy’e geldiğini söyleyen Balbay’ın , “Kendimi hiçbir zaman yalnız hissetmedim. Yüzyüze değildik ama gönül gönüleydik. Gezi’nin sloganıyla ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ diyorum” sözleri sloganlarla karşılandı.
 
BALBAY: ‘ACIYI İKTİDAR EYLEYELİM’
Mustafa Balbay, konuşmasını iki ana başlıkta topladı. Yargı bağımsızlığı ve cezaevi sürecini anlattığı ilk bölümün ardından siyaset üzerine konuştu. Balbay yargı ve cezaevi süreciyle ilgili şunları söyledi: “Kamuoyu vicdanında yer etmemiş hiçbir davada tek bir tutuklu sanık kalmayıncaya kadar kendimi özgür hissetmeyeceğim. Öncelikli hedefimiz, cezaevlerindeki yurtseverlerin özgürlüğüne kavuşmasını sağlamaktır. Bizler salonlara sığmayacak kadar büyüdük ama onlar ayakkabı kutularına sığacak kadar küçüldüler.”
31 Ocak’ta öldürülen Muammer Aksoy’u ve 24 Ocak’ta kaybettiğimiz Uğur Mumcu’yu da anan Balbay “Gazetecileri yazarları öldürdüler ama ruhlarını yok etmeyi başaramadılar. Bu yüzden öldürmekten vazgeçtiler ama bu sefer de tutsak almaya çalıştılar. Mücadelemizden vazgeçeriz sandılar ama başaramadılar, başaramayacaklar. Bizler acıyı bal eyledik ama yetmez. Acıyı iktidar eylemeliyiz. Artık direnmenin ucunda bir zafer, iktidar olsun” dedi.
Silivri’deki tutukluluk günlerini anlatan Mustafa Balbay, neyle suçlandığını bilmeden hâkim karşısında 3 bin saat kaldığını belirterek, “Bu mahkemeler bağımsız ama adalet ve hukuktan bağımsız. Bugün Filistin askısı da Çin işkencesi de mahkeme salonlarında” diye konuştu.
 
‘SİYASETİ ÇOK SEVDİM’  
İlk kez siyasete girme fikrinin Bülent Ecevit’ten geldiğini ama o dönem gazetecilikten başka bir şey düşünmediği için bu teklifi reddettiğini belirten Balbay, koşulların kendisini siyaset yapmaya ittiğini ifade etti. “Siyaseti çok sevdim” diyen Balbay, “Uğur Mumcu’ların, Ahmet Taner Kışlalı’ların düşüncelerini ülke yönetimine taşımaktan başka bir hedef tanımıyorum” dedi. Mustafa Balbay, tüm iktidarların halka bir umut vaat ederek kazandıklarını hatırlatarak, “Bir umut yaratmak zorundayız. Bir iktidar seçeneği olamazsak yuh olsun bize” şeklinde konuştu. “Ayakta kalmak için değil, iktidar olmak için direneceğiz” diyen Balbay “ Biliyorum ki çılgın Türkler yılgın Türklerden çoktur” diye konuştu. 
Konuşmanın ardından Mustafa Balbay, gazeteci Uğur Dündar, Ali Sirmen ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, Zeynep Altıok Akatlı ile birlikte Tuncay Özkan’ın son kitabı “Ötekiler”i imzaladı.

ARŞİV