Balık boyuna denetim

Yetkililer Kadıköy'de ideal boyutlarından daha küçük balıkların satılmasını önlemek için balıkçı tezgahlarını denetliyor

12 Kasım 2015 - 14:00
Balık avı yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle balık piyasası canlandı. Tezgahlar birbirinden farklı balık çeşitleriyle doldu. Sofralarda da balık yerini aldı.
Kadıköy'de başta Tarihi Çarşı olmak üzere semt pazarlarındaki balıkçı tezgahları denetlenmeye başlandı.
Denetimler Kadıköy Belediyesi Veteriner Müdürlüğü uzman ekibi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne bağlı uzman ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

BOYLARINI ÖLÇTÜLER
Geçtiğimiz Cuma günü denetim ekipleri Kozyatağı semt pazarındaki balık tezgahlarını denetledi. Denetimlerde satışa sunulan balıkların türlerine göre ideal boyutlarda olup olmadıkları, tazelikleri, balık tezgahlarının hijyen durumu kontrol edildi. Sekiz adet balık tezgahının bulunduğu pazardaki denetimler sırasında ceza gerektirecek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmayan denetim uzmanları ayrıca balıkçı esnafına bilgilendirmede de bulundu. Denetimlerde Kadıköy Belediyesi Zabıta ekibi de hazır bulundu. Olumsuzlukla karşılaşılmamasında daha önceki denetimlerin etkisi olduğunu ifade eden yetkililer, denetimlerin süreceğini belirttiler.

TAZE BALIK
Denetim uzmanlarının önem verdiği konulardan biri de balıkların tazelik durumuydu. En basit şekilde taze balığın özelliklerini anlatan uzmanlar balık alırken, balığın gözlerinin parlak ve canlı, gövdesinin parlak ve diri, solungaçlarının kırmızı görünümde olmasına dikkat edilmesini de hatırlattı.

BALIK BOYU NASIL OLMALI?
Deniz balıklarının yasal avlanabilir asgari ölçüleri türüne göre değişiyor.
Hamsi 9 cm,
Tekir 11cm, İstavrit 13 cm, Barbunya 13 cm, Lüfer 20 cm, Kalkan 45 cm, Lagos 45 cm.
Tatlısu balıklarında ise şöyle:
Tatlısu levreği 18 cm, Alabalık 25 cm, Kadife 26 cm, Sazan 40 cm.

Belirlenen bu boylardan daha küçüğünü avlayanlar ve satanlar hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği ürünlerine el koyuluyor ve para cezası uygulanıyor.

ARŞİV