Balık sezonu açılıyor

Av yasağının Eylül’de sona ermesiyle Marmara Denizi'nin balıkları tezgahları dolduracak. Tarihi çarşıda da balıklarla şenlenecek yeni sezonun heyecanı yaşanıyor

27 Ağustos 2015 - 16:51
Av yasağının Eylül’de sona ermesiyle Marmara Denizi'nin balıkları tezgahları dolduracak. Tarihi çarşıda da balıklarla şenlenecek yeni sezonun heyecanı yaşanıyor

Mustafa SÜRMELİ
Marmara Denizi’nde ve İstanbul Boğazı’nda balık avlayan balıkçılar denizdeki kirlilikten yakınıyor. Balıkçılar, Kurbağalıdere gibi muhtelif yerlerden akan kirliliğin balıkları da olumsuz etkilediğini belirtiyor. Kadıköylü balıkçılara, Marmara’dan çıkan balıkların durumunu sorduk:
Ali Yener: Doğma büyüme Kadıköylüyüm ve Marmara Denizi’nde 45 yıllık balıkçıyım. Denizlerimiz kirlendi. Çocukluğumuzda Kurbağalıdere’nin ağzında 20 çeşit balık tutardık. Şu anda 2 çeşit bile yok. Tekir ve istavrit bulursunuz. Kurbağalıdere etrafından da zaten balık tutmuyoruz. Açıkta tutuyoruz. Kimyasallar, deterjanlar karışıyor. Sadece Marmara değil, Tuna’dan da gelen kirlilik sözkonusu. Sağlıklı balık olması için bir defa denizlerin temiz olması lazım. Deniz de kendini temizleyemez oldu.
SON ALARM!
Mehmet Göker: Hayatımız Marmara’da geçti. Şimdiki hal felaket. Son alarm bu. Dere diye bir şey kalmadı. Lağım, foseptik oldu. Ne balık kaldı ne insan kaldı yüzen. Eskiden burada yüzülüyordu. Elini soksa binlerce mikrop kapar insan. Burada ne balık tutar ne de yeriz, ne de yenir. Karnını açtığınız zaman simsiyah çıkıyor. Bu gidişle çocuklarımız, torunlarımız balıkları ansiklopediden görecek.
İsmet Gökalp: Çeşit çok azaldı, bir an önce balık sezonunun açılmasını bekliyoruz. Marmara Denizi’nde ne kadar sağlıklı balık bulunuyor bilmiyoruz. Balıkların sağlıklı olup olmadığı aklımıza gelmiyor değil ama balık yemeden de olmuyor. Aksi halde balık almamak lazım.

TEZGÂHLAR ŞENLENECEK
Balık avı yasağının Eylül ayında sona ermesiyle birlikte tezgâhlarda balık bolluğunun yaşanması bekleniyor. Av yasağının sonlarına gelindiğini söyleyen balıkçı esnafı şu sıralarda tezgâhlarda olta balıkları olan istavrit, sardalye, tekir, mezgit, çupra, levrek ve somon gibi çiftlik balıklarının bulunduğunu belirttiler. Balık sezonunun palamutla başlayacağını söyleyen balıkçı esnafı İrfan Şahin, hamsi, istavrit, çinekop, lüfer, mezgit, tekir, dil balığı, kalkan gibi deniz ürünlerinin sırasıyla tezgâhlarda yerini alacağını söyledi.
Tezgâhta balık bolluğu olursa balık fiyatları düşebilir. Balık avı yasağının kalkmasıyla tezgâhlardaki balık bolluğuna göre şimdiki fiyatların aşağı yukarı 5 lira altında balık satışının olacağı belirtildi.

Çarşıda fiyatlar şöyle:
Somon 35 TL.
Çupra 25-30 TL.
Levrek 25-30TL.
Mezgit 20TL.
Sardalye 15 TL.
Karides 15 TL.
Hamsi 15 TL.
Palamut (tane) 2 buçuk TL.
Uskumru 2 buçuk TL.


ARŞİV