İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranları yağışların azalmasıyla alarm vermeye başladı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) 18 Ocak itibariyle barajların genel doluluk oranını yüzde 30,68 olarak ölçtü. İSKİ’nin verilerine göre 5 Ocak’ta bu oran yüzde 32,34 olarak ölçülmüştü. Buna göre son 15 günde yüzde 2’ye yakın bir düşüş yaşandı.
SON BİR YILIN EN DÜŞÜĞÜ
İSKİ’nin günlük olarak güncellediği tabloda barajların son bir yıldaki doluluk oranları da görülebiliyor. Barajların son bir yıldaki doluluk oranlarına bakıldığında ise mart ayı yüzde 89,05 ile zirvede yer aldı. Ancak mart ayından itibaren doluluk oranlarında düşüş yaşandı. Nisanda 87,8’e, mayısta 79,71’e, haziranda 73,9’a, temmuzda 66,53’e, ağustosta 58,19’a gerileyen doluluk oranları eylülde ise 48,76 olarak ölçüldü. 2022’nin Ocak ayında barajların doluluk oranı yüzde 55,25 iken 2023’ün ilk ayı ise yüzde 30,68 ile en düşük seviyeye indi.
“SU TASARRUFUNUN ÖNEMİ BÜYÜK”
Su tasarrufu hakkında açıklamalarda bulunan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, “Bir numaralı yaşam kaynağımız suyu kaynağında da musluktan akarken de korumak durumundayız. Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık seviyesini barajların doluluk oranları ya da regülatörlerden aldığımız su ile kıyaslamak doğru bir yaklaşım değil. İSKİ olarak muhtemel tüm senaryolara karşı hazırlıklıyız. Ancak barajlarımız tamamen dolu dahi olsa, suyu tasarruflu kullanmak, su kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmek göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçek” şeklinde konuştu.
KAYIP-KAÇAK ORANINI DÜŞÜRÜYORUZ
Başa, “İSKİ olarak sadece su tasarrufu çağrısı yapmıyor aynı zamanda teknolojinin imkanlarından da istifade ederek su israfını önlemek için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2019 yılında yüzde 22,31 olan kayıp-kaçak oranını 2022 yılında yüzde 19,45’e indirdik. Bu sayede sadece 2022 yılında kurtardığımız suyun miktarı 10 milyon metreküpü buldu. Ayrıca atık suları geri kazanıp, sanayide ve park bahçe sulamalarında kullanıyoruz. Böylelikle su kaynaklarımızın üzerindeki baskıyı azaltmış oluyoruz” dedi.
İSKİ'DEN TASARRUF İÇİN 21 MADDE
İSKİ'nin hem su sarfiyatını azaltacak hem de İstanbulluların aile bütçesine katkı sağlayacak tasarruf önerileri ise şu maddelerden oluşuyor:
-Evdeki su sarfiyatının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda gerçekleştiğini unutmayın.
-Damlatan musluklarınızı tamir ettirin. Yılda ortalama 6 ton suyun boşa akmasını önleyin.
-Musluklarınızın altında bulunan vanaları bir miktar kısın veya musluk başlıklarınıza perlatör takın. Akan suda yüzde 50 tasarruf sağlayın.
-Sızdıran bir tuvalet rezervuarının günde 700 litreye kadar su sarfiyatına sebep olabileceğini unutmayın.
-Mümkünse tuvalet rezervuarlarınızı daha küçük hacimlilerle değiştirin.
-Banyoda geçirdiğiniz süreyi 1 dakika kısaltın. Yılda ortalama 16 ton suyu kurtarın.
-Duş esnasında sabun kullanırken suyu açık bırakmayın.
-El, yüz yıkarken ya da tıraş olurken musluğu açık bırakmayın. Musluk açık bir şekilde elinizi yıkarsanız suyun 75'ini boşa harcadığınızı unutmayın.
-Kombinin suyu ısıtmasını beklerden akan suyu bir kapta biriktirerek başka ihtiyaçlarınız için kullanın.
-Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayın.
-Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın. Her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanmasına engel olun.
-Çamaşırlarınızı elde değil makinede yıkayın. Yılda ortalama 9 ton su tasarrufu sağlayın.
-Sebze ve meyveleri akan suda değil bir kap içerisinde yıkayın.
-Ev tipi arıtma cihazları ürettikleri suyun birkaç katını harcar. Eğer arıtma kullanıyorsanız çıkış suyunu biriktirerek temizlikte kullanın.
-Sulama yapıyorsanız bunu sabah ya da akşam saatlerinde gerçekleştirin. Buharlaşma kaynaklı kayıpları önleyin. Tarımsal kuraklığa karşı en güçlü yöntemin, damla sulama uygulaması olduğunu unutmayın.
-Arabalarınızı akan su ile değil kova ve fırça yardımı ile yıkayın.
-Halıları yıkamak yerine mümkünse silmeyi tercih edin.
-Sokakta gördüğünüz su kaçaklarını İSKİ'ye bildirin.
-Tükettiğimiz her bir malzemenin üretiminde su kullanıldığını unutmayın. İsraf edilen her şeyin su kaybına neden olduğunu hatırlayın.
-İSKİ faturanızın kâğıt yerinde sms ya da e-posta ile tarafınıza ulaştırılmasını sağlayan Dijital Fatura uygulamasına geçin. https://www.iski.istanbul/dijital-fatura-talep web sitesinden kolayca başvuru yapın. Fatura kâğıdı için harcanan suyu kurtarın.
-Tasarruf amacıyla yaptığınız her şeyi alışkanlık haline getirin. Böylece hayat boyu tasarruf edin.