Evlatlarını 30 yıllık savaşta kaybeden aileler “Acının İki Yüzü” sergisiyle Caferağa Mahalle Evi’ne geldi.
Evlatlarını 30 yıllık savaşta kaybeden aileler “Acının İki Yüzü” sergisiyle Caferağa Mahalle Evi’ne geldi. Asker ailelerinin son süreçte yaşananlar nedeniyle gelmediği sergi açılışında aileler “her şeye rağmen barış” dedi.
Semra ÇELEBİ
“Acımız aynıdır, dilimiz farklı” diyen asker, polis, korucu, gerilla ailelerinin fotoğraf, eşya ve video-röportajlarından oluşan “Acının İki Yüzü” sergisi, 27 Ekim Pazartesi günü Caferağa Mahalleevi’nde açıldı. Açılışa 7 ayda 70’e yakın il ve 100’e yakın ilçede dolaşarak topladığı hikayeleri, sergiye dönüştüren genç fotoğrafçı Kamuran Erkaçmaz, serginin küratörlüğünü yapan yönetmen Hüseyin Karabey, serginin tasarımcısı Sera Dink ile birlikte, evlatlarını savaşta yitiren aileler ve çok sayıda mahalleli katıldı. Son ana kadar gelmeleri beklenen asker aileleri ise son süreçte yaşanan çatışmaların artması nedeniyle açılışa katılmadı.
Açılışta ilk sözü serginin küratörü Hüseyin Karabey aldı. Sergiyi daha önce Tütün Deposu’nda açtıklarını hatırlatan Karabey, Caferağa Mahalleevi’nde çıkan işten çok etkilendiğini söyledi. Karabey “Türkiye’de 30 yıldır devam eden savaşın tüm ülkeye nasıl yansıdığını anlamak için çok önemli bir sergi bu. Kamuran ofise ilk geldiğinde ve yaptığı çalışmaları gösterdiğinde çok etkilendim ve bu işin iki tarafın acılarını anlamak için önemli bir fırsat olduğuna inandım. Birbirimizi anladığımız gün barış gelecek” dedi.
Daha sonra sözü alan fotoğrafçı Kamuran Erkaçmaz ise bu sergiyi hazırlarken dinlediği hikayelerden dolayı çok yıprandığını ancak bu acılarla herkesin yüzleşmesi gerektiğini belirtti. Erkaçmaz “Ülkede barış deyince bunun siyasetçilerin öncülüğünde olacağına inanmışız. Oysaki sanat veya sinema da barış için çok önemli. Herkesin bir şeyler yapması gerektiğine inanıyorum. Sergi de kolektif bir aklın ürünü” diye konuştu.
“SON ANDA VAZGEÇTİLER”
Eryılmaz, çocuklarını 30 yıllık çatışmalı dönemde kaybeden ve sergide de pek çok fotoğrafları ve eşyaları bulunan asker ailelerinin açılışa katılmamalarından dolayı üzüntüsünü dile getirdi. Eryılmaz “Keşke burada asker aileleri de olsaydı. Aslında kendileri gelmeyi çok istiyordu. Biletleri de hazırdı ancak son dönemde artan çatışmalar nedeniyle çevrelerinden baskı gördüklerini belirttiler. Bu nedenle son anda gelmekten vazgeçtiler. İnşallah bir sonraki sergide onları da burada göreceğiz” dedi.
“BARIŞ ACIYI HİSSEDENLERLE OLUR”
Serginin açılışına katılan aileler de birer konuşma yaptı. Bir evladını dağdaki çatışmada kaybeden “Barış Anneleri İnisiyatifi”nden Türk kökenli Döndü Ana, “Biz 30 yıldır bu acıların dinmesi için yollardayız. Bu savatça ne asker annelerinin ne de bizim suçumuz var. Asker anneleri gelseydi burada kucaklaşmak isterdim. Sizler bu acıyı yeni hissediyorsunuz ama biz bu acıyla yaşıyoruz. Barış ancak acıyı hissedenlerle olur” dedi.
Açılışa 13 yaşında 14 kurşunla yaşamını yitiren Uğur Kaymaz’ın annesi ve kardeşleri de gelmişti. Ağabeyi ve babası öldürüldüğünde henüz 6 yaşında olan Uğur Kaymaz’ın kardeşi şunları söyledi: “Kamuran ağabeye bu sergiden dolayı çok teşekkür ediyorum. Sayesinde, bizim gibi acılı ailelilerle tanıştım. Keşke asker aileleri de burada olsaydı. Biz birlikte mücadele edersek barışı getirebiliriz.” Ağabeyi Uğur öldürüldüğünde çok küçük olduğunu belirten Kaymaz’ın kardeşi “Ağabeyimi çok çabuk kaybettim. Mutlu olmamızı istemediler. Ama biz yine de mücadele ediyoruz ve mutlu olmaya çalışıyoruz. Ağabeyimin ve babamın hakkını savunmaya devam edeceğiz. Nereye gidersek gidelim barışı savunmaya devam edeceğiz.” dedi.
70 ilden asker ve gerilla ailelerinin fotoğrafları, kişisel eşyaları, ses kayıtları ve video-röportajlarından oluşan “Acının İki Yüzü” sergisi 30 Kasım’a kadar Caferağa Mahalleevi’nde görülebilecek. Sergi kapsamında iki de söyleşi yapılacak. 2 Kasım Pazar saat 18.00’de Gazeteci Rojin Akın ve Avukat Ramazan Demir’in katılacağı söyleşiden sonra 9 Kasım Pazar 18.00’de yazar Karin Karakaşlı’nın katılacağı bir söyleşi olacak.
Adres: Hacı Şükrü Sokak, No:24, Caferağa Kadıköy