Barışın Üniversitesi'nde (UPEACE) okuyabilirsiniz…

Bugün dünyada her bireyin eyleminde ve düşüncesinde yer etmiş olan, lakin bu düşündüğü ortaya koymak adına çok zorlanılan bir konu BARIŞ’a ait bir sosyal tasarım başlığı ile buluşacağız.

17 Kasım 2011 - 09:36

Dünya, ilk kurulduğu zamanlardan beri bir mücadeleye sahne olmuş. Kuşakların arasında, bölgelerin arasında, insanların arasında, ülkelerin arasında ve en temelinde bireylerin arasında bir mücadele olagelmiş. Bir diğer taraftan doğanın içinde gerçekleşenler göze çarpmış, hayatta kalmak için bir döngüde kaynakları kullanan bitkiler, hayvanlar ve doğa olayları yaşanmaya devam etmiş. Hepsi karşımıza iki ucu temsil eder gibi çıkmış. Bunlar doğanın kuralı mı, yoksa gerçekten dengesi mi karşımıza çıkan zamanla anlaşılacak gibi görünüyor.

Denge ya da kurallar başlığına insan zekâsı ve bilim de devreye girdiğinde ise, dünyada yeni sosyal yapılar ve kuruluşlar oluşturulmaya başlanmış. Alman Edebiyatçı Goethe bu dünya yaşamı için şöyle diyor: “Düşünmek kolaydır, yapmak zordur. Dünyada en zor şey de düşündüğün gibi yapmaktır.”
Bugün dünyada her bireyin eyleminde ve düşüncesinde yer etmiş olan, lakin bu düşündüğü ortaya koymak adına çok zorlanılan bir konu BARIŞ’a ait bir sosyal tasarım başlığı ile buluşacağız.
 
Barış Üniversitesi…
 
Barış Üniversitesi 1980 yılının Aralık ayında, Birleşmiş Milletler tarafından Orta Amerika’nın ordusu olmayan ülkesi Kosta Rika’da kurulmuş. İnsanlık için anlayış, tolerans ve barışçıl bir varoluş amacını, akademik eğitim ile ortaya koymak üniversitenin birincil önceliği olarak seçilmiş. Üniversite bu kriterleri hayata geçirirkense, dünya barışı ve sürdürülebilirliği konularını 30 yılı aşkın süredir işliyor.
Barış Üniversitesi merkez yerleşkesi Kosta Rika ancak, dünyadaki herhangi bir üniversitesi Barış Üniversitesi için akredite olabiliyor. Bunun için bir üniversitenin dünyanın herhangi bir noktasından akreditasyon işlemlerini Kosta Rika merkez ile yürütmesi ve süreci tamamlaması yeterli. Akreditasyonun ardından Barış Üniversitesi’nin tanıdığı hocalar derslere geliyorlar ve bire bir yüz yüze eğitim veriyorlar. Akredite olmuş üniversitede UPEACE kriterlerine uygun akademisyenleri de derslere dahil olabiliyor, yeni departmanlar üniversite bünyesinde açabiliyor.
UPEACE Birleşmiş Milletler ’den bağımsız bir konseye sahip, bu konsey üniversitenin duruşunu ve işleyeceği konuları kendi dinamikleri çerçevesinde belirliyor. Bunun temelinde yenilikçi programlar, barış için anahtar başlıklarda eğitim ve araştırmalar geliyor. Konular ihtilaf önleme, halklar için güvenlik, insan hakları, çevre güvenliği ve ihtilaf sonrası iyileştirme olarak sıralanmış.
Akredite üniversite listesinde Kuzey-Güney ve Orta Amerika’dan ülkeler var. Bunun yanında Afrika, Uzak Doğu’dan ve Avrupa’dan da birçok üniversiteyi de listede bulabiliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nden henüz bir akreditasyon olmamış, konu yeni bir başlık olmamasına rağmen, bağımsız işleyen bir sisteme üye olmaya, üniversiteleri davet etmek bizim görevimiz olsun. Belki bir sonraki akademik yılda onları da UPEACE içinde görebiliriz.
UPEACE’de okumak için 4 yıllık üniversitelerin UPEACE’e akredite olmuşlarından birinde kayıtlı olmanız gerekiyor. Farklı eğitim, sosyal bilimler ve insan bilimi disiplinlerden birinde daha önce okumuş da olabilirsiniz. Yüksek lisans yapmış ya da yapıyor olmanızda kayıt için bir sorun teşkil etmiyor. Siz sadece akademik kariyerinize barış konusunda bir eğitim eklemeyi arzu edin ve hukuken UPEACE sisteminden akredite bir eğitim kurumuna dahil olun, bu yeterli. Programların tamamı İngilizce olduğundan sizden kabul edilebilir düzeyde bir IELTS sonucu alıyorlar. Okullar Ağustos’un 3. Haftası başlıyor. Önümüzdeki akademik yıl olan 2012-2013 için kayıtların son başvuru ise 31 Mart 2012.
UPEACE ailesine katılmak için doğrudan bir formül yok aslında, UPEACE sosyal dönüşüm için çalışan yüksek motivasyonda ve çalışkan bireylere kapılarını açıyor. Adayın eğitim gördüğü konularda bir iş deneyimi varsa, kabul edilmesi için bu artı bir puan. Bir de uluslararası çalışmalar ya da kültürler arası sosyal faaliyetlerde bulunmuş olması kabulde etkili oluyor. Özel bir üniversite programı olduğu için yıllık eğitim bedeli 27.000 Amerikan Doları civarında. Bunun yanında adayın yurt, kitap ve özel masraflarını da 1 yıl için hesaplaması ve eğitim masrafına eklemesi gerekiyor. Her üniversitede olduğu gibi UPEACE’de de tam ve yarı burs almak için bir çok imkan bulunmakta.
UPEACE içinden kurslara da katılabiliyor ve sertifikalı programlardan faydalanabiliyorsunuz. Bu seçimi yapmak için size uzun bir listede okullar ve profesörler detaylı olarak sıralanmış.
UPEACE’in Akademik programları 6 adet;
-MA Programı: Yüz yüze eğitim metoduyla yapılan yüksek lisans programında, barış ve barışın kurulmasına temel oluşturan konu başlıkları işleniyor.
-Ön Lisans Kredi Programı (UCP-UPEACE): UPEACE ileri akademik eğitim hedefleyen öğrenciler için, konu başlıklarını bağımız olarak seçebilecekleri kurslardan oluşuyor. Bu kursu başarıyla tamamlayanlar UPEACE tarafından ödüllendiriliyor.
-Sömestre Programı (SAP): Sömestre süresince, lisans öğrencileri için UPEACE kurslarını alma imkanı tanıyan program. Dünyanın birçok noktasından çok kültürlü katılımların olduğu bir eğitim süreci işletiliyor.
-Eğitim ve Atölye: Dünya genelinde çatışma çözümü için birçok organizasyonel eğitim ve atölye faaliyetlerini kapsıyor.
-Barış İçin Bilgi Paylaşımı (SKP): UPEACE’in Birleşmiş Milletlerin yönlendirdiği barış ve çatışma konularının işlenip dünya çağında geliştirilmesi başlığına dair bir program. Bu programda eğitim kitleri, e-eğitim (internet üzerinden eğitim) ve uzaktan yazılı eğitim ve bilgi paylaşım başlıkları işleniyor.
Fakülte: Son 5 yılda UPEACE kalıcı ve ziyaretçi akademisyenlerle yüz yüze eğitim faaliyeti yürütüyor. Bilgi ve deneyimin zenginliğini okullara taşıyan kültürlerarası paylaşımı hedefleyen bir eğitim aracı olarak karşımızda.

ARŞİV