Başkan Nuhoğlu: 'Şimdi söz Kadıköy'de'

Geçen seneyi Kadıköylülerin ihtiyaçlarını karşılayacak projeler hazırlayarak geçiren Kadıköy Belediyesi’nin yeni yönetimi, önümüzdeki 2 yılı yepyeni açılışlar, merkezler, etkinliklerle geçirecek. Başkan Nuhoğlu, “2019’a kadar aklımızdaki Kadıköy’ü gerçekleştireceğiz. Yani “Bu daha başlangıç…” diyor

10 Nisan 2015 - 10:14

Gökçe UYGUN
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve ekibi, bundan tam 1 yıl önce, 3 Nisan 2014 günü göreve geldi. Biz de göreve gelişinin ilk yılı, Kadıköy Belediyesi’nin de 31. yaşı vesilesiyle Nuhoğlu ile bir yılın bilançosunu çıkarttık, geleceği konuştuk.

Siz ve ekibiniz için geçen yıl nasıl geçti?
Geçtiğimiz yıla belediyemizi tanıma ve katılımcı bir belediye için yepyeni bir yapı kurma çabasıyla başladık. Aklımızda bir Kadıköy vardı. Bunu gerçekleştirmek için de gerekli maddi koşulları sağlamamız gerekirdi. İşe önce kendimize çeki düzen vererek başladık.

Nasıl bir bütçe politikası izlediniz?
Geçmişteki kaliteden ödün vermeden tasarruf ederek yeni kaynak yaratılmalıydı.  Biz de bunu yaptık. Bu tasarrufları, projelerimiz için kaynağa dönüştürdük.  Bir kuruşumuzu da bir dakikamızı da dikkatle kullandık.

“KADIKÖYLÜNÜN GÖRÜŞÜ ÖNEMLİ’’

Belediye yönetiminin katılımcı olması gerektiğini sıklıkla söylüyorsunuz. 1 yıllık sürede Kadıköylülerin kendilerini yönetime ortak/destek hissetmeleri için neler yaptınız?
Farklı bir belediyeciliği yaratmak ve geliştirmek için öncelikle ortak akla güvenmek, Kadıköy’ün sorunlarına birlikte çözüm üretmeyi sağlamak gerekiyordu. Bu doğrultuda belediyelerin anayasası ve icraat planı olan Stratejik Plan’ın hazırlanmasında farklı bir yöntem denedik. Kadıköy’e kimliğini kazandıran farklı bileşenlerle oluşturduğumuz iletişim ve toplantılarla beklentileri öğrendik, ortak hareket platformları oluşturmaya çalıştık. Ayrıca 1 yıllık süre içinde Kadıköy’de mahalle ziyaretleriyle doğrudan Kadıköylülerin istek, beklenti ve önerilerini dinledik. Sorunları yerinde tespit ettik, çözümlemek için adımlar attık. Muhtarlarımızla her ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz toplantılarla da her mahallenin nabzını tuttuk. Atacağımız her adımdan önce Kadıköylülerin görüşlerini alıyoruz.

Bu yöntem, sorunlu bölgelerde nasıl işledi?
Yaz aylarında Moda İhsan Ünlüer Sokak’ta yaşanan sorunları sokak sakinlerinin doğrudan katılımı ve inisiyatifi ile çözdük. Bu tecrübe, katılımcı demokrasi açısından çok çarpıcı bir örnek olarak ufkumuzu zenginleştirdi.

“HEP YAKININIZDAYDIK’’

Günümüzde belediyecilik tanım ve içerik olarak büyük bir değişim geçirdi. Bu değişime Kadıköy Belediyesi nasıl ayak uyduruyor?
Evet, artık büyük kentlerde belediye aynı zamanda kimsesizlerin kimsesi, dayanışma ve kimi zaman şefkatin de adresi olmak zorunda. Biz, belediyesi ile bir aile gibi olan yurttaşların Kadıköyü’nü amaçlıyoruz. Nerede ihtiyaç varsa orada olmanın, bu yeni belediyecilik anlayışının bir gereği olduğu inancındayız. Artık belediyecilik sadece çöp toplamak, yol yapmanın ötesine geçti. Metropollerde yurttaş ihtiyaçlarının karşılanmasını belediyelerden bekliyor. Biz de her yaşa, her ihtiyaca dönük projeler hayata geçiriyoruz.

Kadıköy bir kültür-sanat ilçesi olarak öne çıkıyor. Bu alanda neler yapıldığından bahseder misiniz?
Son 1 yılda sanat Kadıköy sokaklarındaydı... Yaz döneminde parklarda açık hava sinema ve tiyatro festivali gerçekleştirildi. Yarıyıl tatilinde çocuklarımızı kitapla buluşturduk.  5 kültür merkezimizde ülkenin önde gelen sanatçı, yazar ve akademisyenlerini ağırladık. Bir yılda kültür merkezlerimizde yüzlerce oyun sahnelendi,  seminer ve konferanslar verildi, konserler düzenlendi.

Yeni dönemde yeni kültür sanat etkinlikleri, projeleri olacak mı?
Yeni dönemde belediyemizde Kültür Müdürlüğü altında yepyeni bir yapı kurduk. İlçemizin kültür sanat camiasıyla yakın iletişim içindeyiz. Kültür merkezlerimizde salonlarımızın genç profesyonel sanatçılara daha çok kullandırılması için salonlarımızın modernizasyonunu gerçekleştirdik.  Genç tiyatro sanatçıları için Kadıköy’ü bir çekim merkezi haline getirmek amacındayız.

Eğitim ve sosyal alanlarda neler yapıldı?
78 okulumuzun boya, badana ve onarımını yaptık. Üniversite sınavlarına ilçemiz dâhilinde giren çocuklarımızın ailelerinin heyecanlı bekleyişinde oradaydık. Kuzey Irak’ta yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmadık, yardımlarımızı Suruç’a ulaştırdık.  Kardeş şehirlerimizi arttırdık. Bu çerçevede kardeş şehrimiz olan Bingöl/Yayladereli çocuklarımızla İstanbul’da buluştuk. Somalı çocuklarımızın çektikleri fotoğrafları bir sergiyle, İstanbul basını ve kamuoyu ile paylaştık.  Şimdi de kardeş şehir Bolu/Mengen Kültür Merkezi’nin mimari çizim ve tasarımını tamamladık.

“YAĞMAYA GEÇİT YOK’’

Bir de ters yönden bir soru sorayım; Kadıköy Belediyesi’nin asla yapmayacakları neler?
Yağmacı politikalara izin vermeyeceğiz. Kenti yağmalayan zihniyetinin Kadıköy’de vücut bulmasına engel olacağız. Örneğin; Kadıköy’ü doğrudan ilgilendiren Haydarpaşa Garı konusunda hukuk ve kamusal haklar açısından tarafız. Haydarpaşa ve Kadıköy’ün doğal, tarihi yapısını değiştirecek hiç bir olasılığı kabul etmeyeceğiz. Metoroloji arsası ve Çocuk Esirgeme arazisi de keyfi biçimde imara açıldı. Kadıköy’ün son nefes boruları arasında olan bu arazilerin rant ve kar hırsına yenilmemesi için belediye olarak tarafız. Kadıköylülerin ihtiyaç ve fikirleri dikkate alınmadan sürdürülen bu “ben yaptım oldu” anlayışına izin vermeyeceğiz.


 “DÜĞMEYE BASIYORUZ’’

Geçmiş 1 yılı ana hatlarıyla konuşmuş olduk. Önümüzdeki yıllara yönelik neler söylemek istersiniz?
Kadıköy için gözümüzü geleceğe çeviriyoruz. Projelerimizle, yatırım ve uygulamalarımızla Kadıköy’e çağdaş, katılımcı bir yerel yönetim anlayışının imzasını atmaya hazırlanıyoruz. 1 senelik yoğun hazırlık ve çabalarımızı artık projelerimizle taçlandıracağız.

Seçimlerde Kadıköylülere “Sokaklarında özgürlüğün, sanatın soluk alacağı, genci yaşlısı, kadını erkeği ile hep birlikte yönettiğimiz; insanın çevrenin dayanışmanın her şeyden önemli olduğu bir Kadıköy hayal ediyorum...” diye seslenmiştiniz. Peki ya şimdi ne diyorsunuz?
Şimdi hayallerimizi gerçekleştirmenin zamanı! Mutlu, huzurlu, kaliteli bir Kadıköy için yeni projeler zamanı! Güvenle ve cesaretle karşınızdayız. Projelerimiz gerçekleşecek.

Yepyeni Kadıköy…
-       Hasanpaşa’daki Tarihi Özdemiroğlu mektebi binasını satın alan belediye, restore ettikten sonra burayı Gençlik Sanat Merkezi olarak Kadıköylülerin hizmetine sunmayı amaçlıyor.
-       Rasimpaşa Mahallesi’nde, Ahmet Haşim’in bir dönem eserlerini gerçekleştirdiği ev restore edilecek.  Proje Koruma Kurulu’nun onayının ardından hayata geçirilecek.
-       Hasanpaşa’da daha önce alınmış olan köşk, Karikatürevi’ne dönüştürülecek. Burada, medyanın ışıltılı karikatür serüveni, karikatüristlerin eser ve hatıraları yer alacak.
-       Suadiye Camii’nin bahçesi sınırları içinde yer alan 9 dükkanı kiralayan belediye, restorasyon başlattı. 106 yıllık bu tarihi zenginlik, camiinin atmosferine uygun bir çarşıya dönüştürülecek.
-       Kadıköy rıhtımda Mal Müdürlüğü olarak bilinen bina, belediyenin oldu. Bina müzeden sergi salonlarına, konferanslardan atölye çalışmalarına kadar farklı işlevlerle Kadıköylülere açılacak.


-       Her yaş için projeler!
-       Sürdürülebilir çevre ve ekoloji mimarı doğrultusunda hazırlanan Bahriye Üçok Yeşil Anaokulu, ekolojik kreş için tasarım ve mimari projesini tamamladı.
-       Nüfusunun yüzde 17’si 65 yaşın üzerinde olan Kadıköy’de, Alzheimer Merkezi açılacak.
-       Gençlerin sanat becerilerini geliştirmek için Gençlik Sanat Merkezi kurulacak.
-       Kadıköy’ün sembollerinden olan yelken ve deniz ile Kadıköylüleri buluşturmak için, su sporları ağı oluşturulacak.
-       İbrahimağa arazisi, bir spor ve yüzme havuzu kompleksi olarak hizmete girecek.  

Özgürlüğe Kadıköy’de pedalla!
-       İnönü Caddesi üzerinde 3265 metrelik yeni bir bisiklet yolu için çalışmalara başlandı.
-       Marmara Üniversitesi’ne, öğrencilerinin en önemli gereksinmelerinden biri olan çamaşırhane kurulacak.


İlham perisi Kadıköy
-       Kıyı Köşe Projeleri kapsamında, mahalleliler tarafından önerilen noktalarda geçici/kalıcı değişiklikler yapılacak.
-       Kadıköylülük kimliğinin pekişmesi, ilçeye dair hafızanın canlı tutulması amacıyla Kadıköylü ürünler tasarlandı. Bu ürünler, Kadıköy’ün farklı mekânlarında sunulacak.   
-       Bostancı ve Erenköy meydanları, ihtiyaçlara uygun ve çağdaş biçimde düzenlenecek. Her 2 meydan da örnek bir tasarımla Kadıköy’ün model meydanlarına dönüştürülecek.

ARŞİV