Başkan Öztürk: ‘Her şey Kadıköylüler için'

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en ciddi yerel yönetimler ödülü olarak kabul edilen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nden ikisini Kadıköy Belediyesi aldı.

03 Ekim 2012 - 09:56

Geleneksel olarak düzenlenen ve Türkiye’nin en ciddi yerel yönetimler ödülü olarak kabul edilen Marmara Belediyeler Birliği Örnek Belediyecilik Altın Karınca ödüllerini kazanan belediyeler törenle ödüllerini aldı. Bu yıl Turkcell’in desteğiyle beşincisi düzenlenen ve altı ayrı kategoride toplam 512 katılımla rekor kırılan Altın Karınca yarışması kapsamında, 203 seçkin proje arasında finale kalan Kadıköy Belediyesi iki ödül kazandı.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Prof. Dr. Rafet Bozdoğan'ın bilim kurulu başkanlığını yaptığı, 12 akademisyen ve uygulayıcının da jüri üyesi olduğu Altın Karınca yarışmasının sonuçları Taksim Martı Hotel'de gerçekleştirilen ödül töreniyle sahiplerini buldu.
Ödül töreninde konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belediyecilikte özgün projelerin desteklenmesi ve yapılan çalışmaların tüm belediyelere örnek olacak şekilde tanıtılarak yaygınlaştırılması amacıyla düzenledikleri yarışmaya büyük önem verdiklerini belirtti. Türkiye’nin yerel yönetimler alanında en seçkin ve konusunda uzman akademisyenlerinden oluşan bilim kurulunun tercihleriyle sonuçların belirlendiğini kaydeden Altepe, Altın Karınca Ödüllerinin, Türkiye’nin en saygın yerel yönetimler ödülü olarak kabul edildiğini belirterek, ödül kazanan belediyeleri kutladı.

İKİ AYRI MÜDÜRLÜK, İKİ AYRI ÖDÜL
İlçe belediyeleri kategorisinde de kıyasıya bir rekabet yaşandığı yarışmada, Kadıköy Belediyesi de iki ayrı ödül kazandı. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün beraberinde Çevre ve Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü proje ekipleriyle katıldığı ödül töreninde ilk olarak Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün öğretmen ve öğrencilerde organik atık bilincinin oluşması amacıyla pilot okullarda uyguladığı “Muhteşem Dönüşüm Esencan ile Kompast” projesi “jüri özel ödülüne” layık görüldü. Ödülü Belediyeler Birliği başkanı Altepe’nin elinden alan Başkan Öztürk, Çevre Müdürü Şule Sümer, Perihan Giray, Binnazlı Saka objektiflere birlikte poz verdiler.
Kadıköy Belediyesi ikinci ödülünü Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü’nün Engelliler konusunda toplumu bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak için uyguladığı “Engelli Farkındalık Eğitim Projesi” ile kazandı. Ödülü Başkan Öztürk ile Kültür Sosyal İşler Müdürü Tülin Ergüner, Kevser Can ve Meyse Yılmaz aldı.
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk alınan iki ödül üzerine yaptığı açıklamada, "Ekibimle gurur duyuyorum, Kadıköy Belediyesi örnek projeler için öncü olmaya devam edecektir, her şey Kadıköylüler için" dedi.
 
LİSELERE YÖNELİK ENGELLİ FARKINDALIĞI ÇALIŞMASI
Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin toplumumuzda engelliler için duyarlılık yaratmak, engellilere karşı var olan bakış açısını değiştirmek ve gençlerin engelli bireylerin de farkında olmalarını sağlamak için lise ve ilköğretim okullarında yürüttüğü Farkındalık Çalışması” ile toplam 3 bin 108 orta ve 4 bin 730 ilköğretim öğrencisine ulaşıldı.
“Farkına Varmak İçin Engelli Olmak Gerekmiyor” sloganıyla yola çıkılan proje ile öğrenciler engelliliğin ne demek olduğu, nasıl davranılması ve engelliliğe bakış açımızın nasıl olması gerektiği ve engelliliğe yol açan sebepler hakkında bilgilendirildi. 
Engelli Farkındalık Eğitim Projesi” kapsamında; sokaklara kurulan empati sahnesi ile sokaktan geçen insanların engelliler konusunda farkındalıklarını arttırılması hedefleniyor. Proje kapsamında Kadıköy’deki ilköğretim okulları gezilerek, engellilik konusunda seminerler düzenlendi. Yine bu kapsamda gönüllü evleri de gezilerek seminerler düzenlendi.

ÇOCUKLAR, ESENCAN İLE KOMPOST YAPIYOR!
Çocuklar, Kadıköy Belediyesi'nin “Muhteşem Dönüşüm Esencan İle Kompast” projesi kapsamında organik atıkları solucanlar aracılığıyla gübreye çevirmeyi öğreniyor. Çevre bilincinin erken yaşlardan itibaren gelişmesi gerektiği düşüncesiyle hareket eden Kadıköy Belediyesi, çocuklara yönelik çevre projelerine bir yenisini ekledi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce, yürütülen ‘organik atıkların solucanlarla kompostlaştılması’ projesinin pilot uygulamaları kapsamında, seçilen okullara eğitimler veriliyor. Proje kapsamında Kadıköy’de ilköğretim okulu öğrencilerine ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar, atık piller, elektronik atıklar, organik atık yönetimi konularında bilgilendirme yapılıyor. Kompost Eğitim ve Uygulama Birimi’ne gelen öğrenciler, önce ziraat mühendisi Binnazlı Saka'dan organik atıklar, solucanlar ve kompostlaştırma konusunda bilgi alıyorlar. Daha sonra uygulama aşamasına geçen öğrenciler, solucanların kutusunu ve yiyeceklerini kendi elleriyle hazırlama deneyimini yaşıyorlar.

ESENCAN'IN HEDEFLERİ
-Öğretmen ve öğrencilerde organik atık yönetimi bilincinin oluşması ve kullanılan tekniklerin tanınmasına katkı sağlamak.
-Organik atıkların geri dönüşümünü öğrencilere uygulamalı olarak göstermek, organik atıkların geri dönüşümünün doğaya, çevreye ve ekonomiye katkısını anlatmak.
-Öğretmen ve öğrencileri organik atıkların geri dönüşümü ile elde kompostu ev ve okul yeşil alanlarında kullanmaya yöneltmek.

ARŞİV