Bayır ailesinin en yeni üyesi: Genco

Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi’nden dokuz aylık Genco’yu sahiplenen Oğuzhan Bayır, “Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra bu duygu bizim için ateşlendi. Olabildiğince hızlı bir şekilde bir canı kurtarmak istedik”diyor

05 Eylül 2024 - 12:19

Oğuzhan Bayır ile Genco’nun hikâyesi Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi’nde başlamış. Eşiyle köpek sahiplenmek isteyen Bayır, kendilerine en yakın hayvan barınağına gitmiş ve dokuz aylık Genco tanışmış. Daha sonra da onu sahiplenmişler.  Biz de Oğuzhan Bayır ve ailesinin en yeni üyesi yakışıklı dostumuz Genco ile bir araya geldik. Genco’nun bir sürü lezzetli ödül maması yediği ve oyun oynadığı sohbet eşliğinde barınaktan başlayan öykülerini konuştuk.

  • Genco’yu ilk gördüğünüzde ne hissettiniz, onu gördüğünüz anda aranızda bir bağ oluştu mu?

Mutlaka, zaten oraya iki gün gitmemizin amacı hangi arkadaşımızla aramızın daha iyi olacağıydı. İlk gittiğimizde hoplaya zıplaya sevgi dolu bir çocuk bizi karşıladı. Onunla biraz oyun oynadıktan sonra ertesi gün tekrar gitme ihtiyacı hissettik, enerjisini çok sevmiştik. Barınakta biraz gezdik onunla, öyle bir imkânımız da varmış. Böylece iletişimimizin tuttuğunu gördük. O bizi seçti, bizim için de önemli olan oydu. 

  • Daha önce köpek sahiplendiniz mi?

Daha önce hiç köpek sahiplenmedik, bu bizim ilk tecrübemiz. ‘Nasıl yaparız, nasıl ederiz’ diye baya endişemiz vardı. Benim çok yakın arkadaşım pet kuaförü, aynı zamanda eğitimcilik yapıyor, kendisinden destek alabileceğimizi biliyorduk. Şu an bir problemle karşılaştığımızda hemen onunla temas halinde olup durumu çözmeye çalışıyoruz. 

“ENDİŞELERİN HEPSİ KENARDA KALIYOR”

  • Köpek sahiplenmek isteyenlere bir tavsiyeniz var mı?

Bizim en büyük endişemiz, ‘bu arkadaşı eve getirdiğimizde ortam yeterli olacak mı, bakabilir miyiz, zaman ayırabilir miyiz, tuvalet eğitimi sırasında yeterli enerjiyi verebilir miyiz’ gibi düşüncelerdi. Sahiplendikten onu kucağımıza alıp eve götürüp ilk defa öpüp sarıldıktan sonra bu endişelerin hepsi kenarda kalıyor. Bir yerden sonra otomatik olarak bir çocukla hatta bir bebekle birlikte yaşıyormuş hissi verdiği için karşılaşacağınız sorunlar da üstesinden gelinebilir şeyler. 

  • Genco’nun eve ilk gelişi nasıldı?

Eve ilk girdiği an çok meraklıydı. Bütün odalara bakmak istedi ama biz onun için bir kötülük yaptık, bütün odaların kapılarını kapattık. Sahiplenirken önemli olan şeylerden bir tanesi, köpeğin alanını biraz daraltıp ardından açmaktı. Eve girdiğinde bir sürü oyuncağı, kafesi ve yeri hazırdı. Onlarla biraz koklaştı sonra L koltuğun üzerine uzandı ve o nokta Genco’nun oldu. Artık biz de oraya oturamıyoruz, kendi yerini buldu. 

  • Genco ile ilk kez baş başa dışarıya çıktığınızda ne hissettiniz?

Mükemmel bir duyguydu. Size eşlik edip, duygularınıza karşılık veren bir canlıyla birlikte yürüyebilmek gerçekten çok hoş bir şey. Bunu bir insanla değil de bir hayvanla yapıyor olabilmek gerçekten çok güzel. İnsana aidiyet duygusu yaşatıyor, sizden uzağa gitmeyeceğini biliyorsunuz, duygusal bir bağın oluştuğunu biliyorsunuz. Açıkçası onunla baş başa yaptığım yürüyüşlerde çok keyif alıyorum. Burnunun peşinde bir yerlere gider koklar, ‘hadi oğlum gel şunu yapalım’ derim ya da o beni çeker ben onu çekerim. Uzaktan yorucu olduğu görülse de çok eğlenceli. 

  • Genco’yu sahiplendiğiniz sırada Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ile denk geldiniz bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

İki gün Genco’yu görmeye ve pazartesi sahiplenmeye gittik. Barınağa gittiğimizde bir sürü takım elbiseli kişiler vardı. Ne olduğunu ve bir olay olup olmadığını merak ettik. Sonra içerde telaşlı telaşlı koşturan personelleri görünce önemli birinin geldiğini düşündük. Sahiplendirme işlemleri başlatılırken, gelenin belediye başkanı olduğunu öğrendik. Başkanla tanıştıktan sonra güzel bir şey yaptığımızı anladık. Kendisi gerçekten ilgili bir insan olabildiğince hayvanlara yardım etmeye çalışıyor. Bizim için güzel bir tecrübe oldu.

YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN SONRA

  • Köpek sahiplenmeye yeni Sokak Hayvanları Yasası’ndan sonra mı karar verdiniz?

Her çocuk gibi bizim de çocukluktan kalma bir köpek aşkımız vardı. Köpek sahiplenme hevesimiz vardı. Ama nasıl yapabileceğimiz bilmiyorduk. Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra bu duygu bizim için ateşlendi. Olabildiğince hızlı bir şekilde bir canı kurtarmak istedik. 

  • Sahiplenme süreci nasıl geçti? Kadıköy Belediyesi'nin Geçici Hayvan Bakım Merkezi’yle iletişime geçme süreciniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Barınağa gittiğimizde bizden yaşam şartlarımızı anlatmamız istendi. Gönüllüler, yaşam şartlarımıza ve alanımıza dair tavsiyelerde bulundu. Oradaki bütün köpek arkadaşlarla tanıştık. İki günlük ziyaret sürecinden sonra barınak gönüllüsü ile tekrardan iletişime geçip kendi hayat şartlarımızı anlattık ‘sahiplenebilirsiniz’ kararı çıktı.
 

“ONUNLA YÜZMEYİ ÇOK İSTİYORUM”

  • Genco ile birlikte yapmayı planladığınız aktiviteler var mı?

Onunla yüzmeyi çok istiyorum, kendisi zaten barınakta gördüğü ilk su kitlesinin içerisine ayaklarını çırpa çırpa oyun oynadı. Ondan sonra bizde bir merak uyandı. İlk fırsatta denize girip Genco’yla birlikte yüzmeye çalışacağız, bakalım neler olacak?

  • Kadıköy Belediyesi'nin sahiplenme programı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tür programların toplum üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sahiplenmeye karar verdiğimiz aralıkta Sahiplen Kadıköy uygulamasını öğrendik. Oraya girdikten sonra barınakta gördüğümüz arkadaşlarının hepsini orada gördük. Sonra öğrendik ki Genco’muzun bir kardeşi varmış. O da hala barınakta ve tedavilerine devam ediliyor. Güzel bir uygulama gerekli bilgilerin hepsi yazıyor. Ama sadece fotoğraflara bakılarak hayvan sahiplenilmiyor, herkese tavsiyem barınağa gidip bir iki gün boyunca vakit geçirmeleri olacak. 

  • Bizimle paylaşmak istediğiniz Genco’yla bir anınız var mı?

Genco’yu sahiplendikten sonra veterinere götürdük, takiplerinin devam edilebilmesi için. Yol üzerinde üst geçitten geçmemiz gerekiyordu. Herhalde Genco’nun ya araçlardan ya da yükseklik korkusu vardı. Yürümeyi reddetti ve yere yattı. ‘Gel gel’ diye uğraştık ama hiç hareket etmedi. Artık tek çare Genco’yu kucağıma almaktı, bebek gibi kucağıma alıp 5 dakika boyunca yürüdüm. Onu an o sıcakta hissettiğim zaman ‘mükemmel bir duyguymuş’ dedim. 

“MERAK EDEN GÖZLER GÖRÜYORSUNUZ”

  • Genco size baktığında ne hissediyorsunuz?

Kendimi çocuk gibi hissediyorum. Sürekli oyun oynamaya çağıran bir yüz ya da sürekli duygularınızı anlamaya çalışan sizi merak eden gözler görüyorsunuz. Bakışlar çok derin kesinlikle bir insandan çok daha fazla farklı bakışları var. Eve gittiğim zaman yaptığım şeylerden bir tanesi yanaklarını sevip gözlerinin içine bakmak oluyor. 

  • İş dönüşü eve geldiğinizde Genco’nun sizi kapıda karşılaması nasıl bir his?

Eşimle bir çocuğumuz yok ama onu sahiplendikten sonra fark ettim ki kapıyı eşim ve köpeğim birlikte açtığında çok mutlu bir manzarayla karşılaşıyorum. Eşim güler yüzlü, Genco zaten yerinde duramıyor iki ayak üzerinde, zıplıyor sarılmaya çalışıyor. Eve her girdiğimde 5 dakikalık bir sevgi süreci yaşıyorum. Bu beni çok mutlu ediyor, eve gitmek için motivasyonum da oluyor. 

 

SAHİPLEN KADIKÖY İLE AİLENİZE YENİ BİR PATİLİ ÜYE

Kadıköy Belediyesi, sorumsuzca sokağa terk edilen ve sokaklardaki yaşam koşullarına kolay bir şekilde uyum sağlayamayan hayvanları koruma altına alıyor, bakımını üstleniyor ve hayvanları mutlu olabilecekleri yuvalarına kavuşturuyor. ‘Sahiplen Kadıköy’ barınakta kalan tedavileri yapılan ve bakımevi gönüllüleri tarafından temel eğitimi verilmiş hayvanların sahiplendirilmesini sağlayan bir uygulama.

Kadıköy Belediyesi’nin web sitesinden giriş yapabileceğiniz uygulamada belediye barınağında yeni mutlu yuvasını bekleyen kedi ile köpeklerin fotoğrafları ve dostumuzun tür, ırk, renk, yaş ve cinsiyet bilgileri bulunuyor. 

Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi: Turgut Özal Bulvarı, TEM Otoyolu Sonu Ümraniye (0216) 415 67 61

Merdivenköy Rehabilitasyon Merkezi: Merdivenköy Caddesi No:22/1 Kadıköy 

(0216) 629 85 35

 


ARŞİV