Bayram ile bitsin bütün acılar

Müslüman coğrafyada sancılar, çatışmalar devam etse de geleceğe yönelik tek bir temennimiz var: ‘Bu Bayram bitsin artık bu acılar”

01 Ağustos 2013 - 13:31
İslam âlemi bir Ramazan Bayramı’na daha kavuştu. Müslüman coğrafyada sancılar, çatışmalar devam etse de geleceğe yönelik tek bir temennimiz var: ‘Bu Bayram bitsin artık bu acılar”
 
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Müftüsü İlyas Öztürk, Ramazan ayı kapsamında yaptığımız söyleşinin ikinci bölümünde; içinde bulunduğumuz önemli günlere ve bilhassa bu ayda yapılması gerekenlere dikkat çekti. İslam’ın kelime anlamının barış ve esenlik olduğunu, öyle ise Müslüman’ın sürekli barış ve esenlikten yana olması gerektiğini vurgulayan İlyas Öztürk, fitre, fidye ve zekât kavramlarına ilişkin bilgi verirken, önümüzün Ramazan bayramı olması dolayısıyla önemli mesajlar da verdi. 1000 aydan hayırlı bir gece olan Kadir Gecesi’nin bulunduğu Ramazan ayında akraba, eş dost ve ihtiyaç sahiplerinin gözetilmesi, geçici bir yer olan bu dünyada iyi ve güzel işler yaparak, insanlara faydalı olmak gerektiğini söyleyen Öztürk, bu ayda sergilediğimiz iyi ve güzel davranışları tüm yaşamımız boyunca uygulamamızı tavsiye etti.
 
FİTRE MİKTARI BELLİ OLDU
Bu yıl fitrenin kişi başına düşen en düşük limitinin yaklaşık 10 Lira olarak belirlendiğini söyleyen Kadıköy Müftüsü İlyas Öztürk, bunun üst limitinin olmadığını, dileyenlerin daha fazla miktarda fitre verebileceğini söyledi.
“Ramazan’a, bayrama ulaşmamızın bir şükranı olarak fitrelerimizi veriyoruz. ‘Az sadaka çok belayı defeder’ çok yaygın bir anlayıştır bizde. Bu yüzden insanımız buna önem verir, fitrelerini verir. Dileyen 10 Lira değil de 20, 50 Lira, 100 Lira veya istediği kadar verebilir” diyen Öztürk, fidye ve zekât ile ilgili bilgi verdi.
 
ZEKÂTLARINIZI DA UNUTMAYINIZ
Müftü Öztürk, borcundan arınmış, din ölçülerine göre zengin sayılan Müslümanların yılda bir defa malının kırkta birini, başka bir ifadeyle yüzde iki buçukluk bölümünü fakirlere veya zekât verilmesi gereken yerlere vermesine de Zekât denildiğini söyledi. Zekât konusunun hassas olduğunu, zekâtın rastgele verilmediğini anlatan Öztürk, bunun bazı kaidelerinin olduğunu belirtti. Zekât ve fitrenin fakirin hakkı olduğunu ifade eden Öztürk, fakir içerisinde akraba varsa önceliğin akrabaya verilebileceğini de sözlerine ekledi.
 
FİDYE KONUSU İYİ ANLAŞILMALI
Fidyenin, tutulamayan veya tutulma imkânı olmayan oruçlar için verilmesi gereken bedel olduğunu söyleyen Öztürk, fidyenin de bir fitre miktarına denk geldiğini belirtti. Kronik hasta olup, iyileşme imkânı olmayanlar, çok yaşlı olanların fidye verebildiğini anlatan Öztürk, oruç tutma imkânı olup da tutmayıp fidye vererek oruç ibadetinin yerine getirilemeyeceğini de vurguladı. Zira bu konuda yanlış anlaşılmaların zaman zaman görüldüğünü söyleyen Öztürk, dinimizin kolaylık dini olduğunu, örneğin emzikli kadınların da bebeğinin sağlığını tehlikeye atmamak için oruç tutmayabileceğini belirterek, emzikli kadınların ve hastaların da iyileştiği zaman tutamadığı gün sayısınca oruç tutabileceğini anlattı.
 
KADİR GECESİ 1000 AYDAN HAYIRLI BİR GECE
“Sevgili Peygamberimiz Ramazan ayının son 10 gününde ve tek günlerde Kadir Gecesi’ni arayın buyuruyor. Bundan dolayı âlimler eskiden beri Kadir Gecesi’ni, Ramazan ayının 27. gecesi olarak belirtmişler. Bunda çok az da olsa bir ihtimal var. Bu da şundan kaynaklanıyor: Bir Müslüman senenin bütün günlerini hatta Ramazan ayının bütün günlerini çok iyi değerlendirsin, gaflet içerisinde olmasın, daha uyanık olsun düşüncesiyle gizemi olan bir gece. Kur’an-ı Kerim’deki 114 sureden birisi de Kadir Suresi. Kadir Gecesi ile ilgili bir sure. Bu surede Kadir Gecesi’nin 1000 aydan hayırlı olduğu, o gece Rabbimizin rahmetinin, bereketinin adeta sağanak sağanak her tarafa yağdığı haber veriliyor ve o gece de inşallah bizim daha uyanık ve o geceyi iyi değerlendirmemiz isteniyor” diyen Müftü Öztürk, Gazete Kadıköy okurlarının ve tüm Kadıköylülerin Kadir Gecesini gönülden tebrik ettiğini söyledi.
Müftü Öztürk, “Alo Fetva 190” ücretsiz hattının vatandaşa hizmet verdiğini, dini bir konuda bir soru sormak ihtiyacı hisseden vatandaşların bu hattı arayarak sorularına cevap bulabileceklerini de sözlerine ekledi.
 
YEMEK FOTOĞRAFI İÇİN YAZI:
Ramazan ayında Osmanağa Camii bahçesinde her gün yüzlerce kişi, Kadıköy Müftülüğü’nün Aşevi’nde hazırlanan yemeklerle iftarını açıyor. Öğlen vakti de yine iftarlarını evde açmak isteyenler için yemek çıkarılıyor. Ramazan ayında günde 700 kişilik yemek ikram ediliyor.
 
 
KIZILAY HABERİ
 
Kızılay’dan yardım eli
 
250 aileye gıda yardımı yapacak olan Kızılay Kadıköy Şubesi çocukları da bayramda sevindirmeyi hedefliyor.
 
Türk Kızılayı Kadıköy Şubesi Ramazan ayında da vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeye gayret gösteriyor. Kızılay Kadıköy Şube Başkanı Numan Hocaoğlu, tespit ettikleri ve edecekleri ihtiyaç sahibi ailelere Kadıköy Kızılay Şubesi’nin gıda yardımlarının devam edeceğini söyledi. “Hedefimiz 250 aileye gıda yardımı ulaştırmak. Yaklaşık 80-90 Liralık gıda paketleri hazırladık. İçinde yaklaşık 20 kiloluk erzak var. Kurban bağışlarımızdan hazırladığımız et konservelerini de paketlere koyduk” diyen Numan Hocaoğlu, Kızılay şubesi olarak Kadıköy’deki bazı mağazalarla da işbirliğiyle giyim-kuşam yardımlarına ağırlık vereceklerini, özellikle çocuk giyim kuşamının bu kapsamda önem verdiklerini söyledi. “Malumunuz önümüz bayram. Çocuklarımızı sevindirmek istiyoruz” diyen Hocaoğlu, kendilerinin tespit etmelerinin yanı sıra muhtarlıklardan fakirlik kâğıdı getirenlere yardımları yapacaklarını belirtirken, giyim yardımlarının beklentiden fazla olması durumunda daha önceden tespit ettikleri vatandaşlara ve Anadolu’ya bu yardımları göndereceklerini de söyledi.
Kızılay çalışmalarıyla ilgili anlatılacak çok şey olduğunu belirten Hocaoğlu, hayırsever vatandaşların veya ihtiyaç sahibi vatandaşların 0216 336 05 66-336 99 07 - 0542 661 39 47 nolu telefonlardan kendilerine ulaşabileceklerini kaydetti.
 

ARŞİV