Belediye Meclisi STK'larla elele!

Kadıköy Belediye Meclisi, eğitimlerine ve ilgi alanlarına göre belirlenen üyelerden oluşan 15 ihtisas komisyonuyla çalışmalarına başladı. Kadın kotasının yüksek olduğu, katılımcı demokrasinin uygulandığı komisyonlarda Sivil Toplum Örgütlerinden temsilciler de yer alacak. Meclis 1. Başkan Vekili Yener Kazak ve 2. Başkan Vekili Feray Sevil Tos ile meclisin önümüzdeki dönem yapmayı planladığı çalışmalardan ve komisyon faaliyetlerinden konuştuk  

24 Nisan 2014 - 11:35

Semra ÇELEBİ

 
39 CHP, 6 AKP’li üyeden oluşan Kadıköy Belediye Meclisi, pek çok farklı alanda faaliyet gösterecek komisyonlarıyla işe başladı. Bu dönem 15 ihtisas komisyonu bulunuyor. Her biri konusunda uzman ya da o alana ilgi duyan 5 üyeden oluşan komisyonlar şöyle; Tarife ve Ekonomi Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Gençlik ve Spor Komisyonu, İmar Komisyonu, Mesken ve Kentsel Yenileme Komisyonu, Çevre ve Enerji Verimliliği Komisyonu, Hukuk Komisyonu, Kültür Turizm Sanat Komisyonu, Sağlık Komisyonu, Doğal Afetler Öncesi ve Sonrası Önlemler Komisyonu, Engelliler Komisyonu, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu, İletişim Sorunları Komisyonu, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Eğitim Komisyonu.
Komisyonların çoğu başkanlarını seçip çalışmalarına başladı. Kadıköy’ün sorunlarını belirleyip kendi alanlarında daha aktif ve çözüm odaklı çalışmalar yapmak üzere sık sık toplantılar yapıyorlar.
Kadıköy’ün yeni Belediye Meclis üyeleriyle tanışmak ve çalışmalarıyla ilgili bilgi almak için Kozyatağı’nda bulunan meclis binasını ziyaret ettik. Meclis 1. Başkan Vekili Yener Kazak ve 2. Başkan Vekili Feray Sevil Tos ile meclisin önümüzdeki dönem yapmayı planladığı çalışmalardan ve komisyon faaliyetlerinden konuştuk.
İki başkan vekili de Meclis’teki ve komisyonlardaki kadın ağırlığının yarattığı heyecana ve katılımcı demokrasiyle çalışmalarının sorun çözücü olmasına vurgu yaptı.
Ama biz önce Başkan vekillerini tanımak istedik.
 
EĞİTİMCİ BAŞKAN VEKİLLERİ
Başkan vekillerinin her ikisi de eğitimci kimlikleriyle öne çıkıyor. Aslen edebiyat öğretmeni olan ve şimdiye kadar lise müdürlüğü, dershane yöneticiliği ve kültür ateşeliği yapan Meclis 1. Başkan Vekili Yener Kazak politikayla ilişkisini şöyle anlatıyor:
“Liseyi bitirdikten sonra CHP’ye üye oldum. Uzun bir süreden sonra Erzurum’da il gençlik kollarını oluşturduk. Üniversiteye başladıktan sonra edebiyat fakültesinde sosyal demokrasi derneklerinin kuruculuğunu yaptım. 17-18li yaşlardan bu yana sosyal demokrat görüş açım çerçevesinde CHP’de ve SHP’de politika yaptım. Her zaman seçimle bir yerlere geldim.
Eğitim ve kültürle uğraşırken partiyle ilişkimi de hep sürdürdüm. İl delegesi oldum. Belediye Meclis Üyeliğine başvurdum. Seçime katıldım. Oldukça iyi bir oyla üst sıralardan meclis üyeliğine seçildim. Meclisteki arkadaşlarımın büyük desteğiyle Meclis Başkan 1. Vekilliği görevine getirildim.”
2. Başkan Vekili Feray Sevil Tos da 1. Vekil Kazak gibi eğitimci kimliğiyle öne çıkıyor.
İngilizce öğretmeni olan Tos, 12 yıl Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde aktif olarak gönüllü eğitmenlik yapmış. Parti geçmişi çok eskiye dayanmasa da o gözünü CHP’li bir aileye açtığını söylüyor: “Benim çok eski bir parti geçmişim yok ancak bu sonradan kazanılan bir şey değil. Aileden gelen bir şey. Gözümü açtığımdan beri sosyal demokrat bir ailenin içinde büyüdüm. 2009’da partiye girdim. Çevre komisyonuyla işe başladım. Daha sonra ile atandım, il kadın kolları sekreteri oldum. Yener beyin de dediği gibi gurur duyarak söylüyorum her yere seçilerek geldim. Belediye Meclis üyeliği için de eğilim yoklaması yapıldı. Yüksek bir oyla seçildim. Arkadaşlarımın desteğiyle burada da seçilerek 2. Başkan Vekili oldum. Aynı zamanda parti okulunda eğitmen ve danışman olarak çalışıyorum.” 
 
“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ TEMEL ALINDI”
Kadıköy Belediye Meclisi’ne bir kadın bir erkek vekilin başkanlık ettiğini görünce “Eşbaşkanlık” sistemi aklımıza geliyor. Belediye Meclisi’nde böyle bir uygulama olup olmadığını sorduğumuzda 1. Başkan Vekili Yener Kazak’ın cevabı şöyle oluyor:
“Meclisin başkanı doğal olarak Belediye Başkanıdır. Belediye Başkanının olmadığı durumda 1. Başkan ve 2. Başkan diye bir meclis oluşumu var. Ayrıca 2 katip üye 2 de yedek katip üyeden divan oluşur. Eşbaşkanlık sistemi değil. Kimi zaman 1. Başkan kimi zaman 2. Başkan divana başkanlık eder. Ama bizim belediyecilik anlayışımızda kadın erkek eşitliği temel alındığı için şu anda 4 belediye başkan yardımcısının 2’si kadındır. Katip üyeliklerinin ikisi de yine kadınlarındır. Kadın-erkek eşitliğini her alanda yaşama geçirmek amacında olan bir anlayışın temsilcisi olduğumuz için böyle bir düzenleme yapıldı.”
 
13 KADIN MECLİS ÜYESİ VAR
Meclis 2. Başkan Vekili Feray Sevil Tos da meclisteki ve komisyonlardaki kadın ağırlığına dikkat çekiyor:Gerek siyasette gerekse toplumun her alanında kadınların olmadığı yerde demokrasinin varlığından ve işleyişinden bahsetmeniz mümkün değil. CHP, kadın erkek eşitliğine, kadınların her alanda ve özgür olması gerektiğine inanan bir parti olarak buna imkan sağladı. Kadıköy’de 13 kadın meclis üyemiz var. Komisyonlarda da kadınlarımız çok aktif olarak görev yapıyor. Komisyonlardaki arkadaşlarımızın hepsi eğitim durumlarına uzmanlık alanlarına göre seçildiler ancak profesyonel eğitim almadığı halde bir konuda ilgisi ve becerisi olanlar da bu komisyonlarda yer aldı. Bizim hedefimiz bu komisyonları daha aktif hale getirmek ve çalışmalarını yaygınlaştırmak.”
 
“KADIKÖY’E LAYIK BİR TABLO”
Meclis Komisyonlarının çok daha aktif ve çözüm odaklı olacağını belirten Kazak da şunları söylüyor:“30 Mart yerel seçimlerinde CHP oylarını arttırarak Kadıköy’de yeniden kazandı. Nisan ayının ilk toplantısında divan oluştu, görevler dağıtıldı. 39 meclis üyemizin hepsi son derece zengin, nitelikli insanlardan oluşuyor. Kadıköy’e layık bir tabloyla karşı karşıyayız. Her komisyonda çok değerli arkadaşlarımız kendi ihtisas ve ilgi alanlarına, derinliklerine göre komisyonlarda görev aldılar.”
 
STK’LAR DA KOMİSYONDA OLACAK
Yeni dönemde kurulan komisyonların en önemli özelliği ise Sivil Toplum Örgütleri’nin temsilcilerinin katılımına açık olması. Bu konuda Meclis 1. Başkan Vekili Kazak şunları söylüyor: “Bu dönemde komisyon çalışmaları göstermelik ve kâğıt üzerinde olmaktan çıkacak. Kadıköy halkı yararına belediyenin yapması gereken hizmetlere komisyonlar en büyük katkıyı sağlayacaktır. Yasada olmasına rağmen bugüne kadar çok hayata geçmeyen bir çalışmayı başlatmış olduk Belediye Başkanımızın da talimatıyla. Her komisyona ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarından katılım sağlamak. Diyelim ki çevre ve enerji konusunda bir komisyonumuz var. Çevreyle, enerjiyle ilgili STK’ları bu komisyon çalışmalarımız içine mutlaka katacağız. Belediye’nin meclisin çalışmalarına ışık tutacak bir vizyon sahibi olacaktır komisyonlar.”
Kazak “İcrai bir makamla, seçilmiş ve yetkileri olan bir organla birarada çalışmaktan, düşüncelerinin önerilerinin ete kemiğe bürünmesinden, somut bir durum haline gelip hayata geçmesini görmekten mutluluk duyacaklardır” dediği STK’larla bu hafta içinde iletişime geçeceklerini belirtiyor. Çalışma alanlarına göre belirlenen STK’lara Belediye tarafından resmi bir yazı gönderilecek ve komisyonlarda görev almaları için çağrıda
bulunulacak. 

ARŞİV