Belediye, Yeldeğirmeni halkına sordu:‘ PARKINIZI NASIL İSTERSİNİZ?’              

Kadıköy Belediyesi’nin ÇEKÜL Vakfı’yla yürüttüğü ‘Yeldeğirmeni Projesi’ kapsamında, İskele Sokak’ta yapılacak oyun ve yaşam parkı için mahallelinin fikirleri alındı.

27 Aralık 2012 - 16:18
 
Semra ÇELEBİ
 
Kadıköy’ün tarihi semti Yeldeğirmeni, resmi adıyla Rasimpaşa Mahallesi’nde yenileme ve düzenleme çalışmaları tam hız devam ediyor. Sokaklar düzenleniyor, bina cepheleri rengârenk boyanıyor, tabelalar değişiyor, atıl binalar kamulaştırılarak kültür merkezlerine dönüştürülüyor. Kısacası Yeldeğirmeni, özünden bir şey kaybetmeden, tarihi kimliğine sahip çıkılarak yenileniyor. Kadıköy Belediyesi’nni ÇEKÜL Vakfı’yla yürüttüğü projenin en önemli ayaklarından biri ise, Yeldeğirmeni’nin en büyük eksiği olan oyun ve yaşam alanları yani parklar… Bu konuda harekete geçen Belediye, İskele Sokak’ta bulunan ve yine Kadıköy Belediyesi tarafından satın alınarak ibadet yeri özelliğini kaybetmeden kültür merkezine dönüştürülecek olan eski Fransız Kilisesi’nin karşısındaki boş alanı satın aldı. 643 m2 alanı, mahalle halkının talebi doğrultusunda bir yaşam ve oyun parkına dönüştürecek olan belediye, parkı nasıl istediklerini de mahalleliye sordu. 25 Aralık Salı akşamı Rasimpaşa Mahalleevi’nde bir toplantı düzenlendi. Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Şule Onur’un sunum yaptığı toplantıya Fen İşleri Müdürü Murat Arslan, Park ve Bahçeler Müdürü Güleser Orhan, Rasimpaşa Mahalle Muhtarı Okan Allüşoğlu ile gönüllüler ve mahalle halkı katıldı.
 
‘GÜÇLÜ BİR PEYZAJI OLACAK’
Yapımına 2013 yılı içinde başlanacak park ile ilgili bilgi veren Plan ve Proje Müdürü Şule Onur, müdürlük olarak iki ayrı projenin üzerinde durduklarını belirtti. 643 m2 alanın 413 m2’sini yeşil alan olarak düzenlemeyi düşündüklerini belirten Onur, 82 m2 oyun alanı, 17 m2 fitnes alanı, 52 m2 gösteri meydanı, 22m2 de oturma alanı olarak planladıkları birinci öneriye karşılık içinde basketbol sahasının da olduğu ikinci proje üzerinde de durduklarını söyledi. Parkın güçlü bir peyzajının olacağını ifade eden Onur, internet sitesi üzerinden bir forum düzenlediklerini ve bu iki projenin de yine mahallelinin isteklerinin göz önünde bulundurularak çizildiğini belirtti.  Toplantıya katılan mahallelinin sorularını yanıtlayan Şule Onur, parkın yanındaki otopark alanını kamulaştıramadıkları için parka dâhil edemediklerini ve buranın otopark olarak kalacağını söyledi. Parktaki güvenliğin nasıl sağlanacağı yönündeki soruları ise “Güçlü bir aydınlatmayla doğal güvenliği sağlayacağız” şeklinde cevaplayan Onur şunları söyledi: “Hiçbir parkta güvenlik görevlisi olmuyor. Maalesef sizin de belirttiğiniz gibi geceleri parklarda içki içiliyor, gençler bu parkları farklı amaçlarla kullanabiliyor. Ama siz parkı yoğun olarak kullanırsanız bunlar yaşanmaz.”

ÇOCUKLAR OYUN SAHASI, BÜYÜKLER OTOPARK İSTİYOR
Parka en çok ihtiyaç duyan çocuklar da toplantıya katılanlar arasındaydı. Sokaklarda trafik yüzünden oyun oynayamadıklarını söyleyen çocuklar, parkta mutlaka bir basketbol ve futbol sahası istediklerini ifade etti. Mahalleli ise binaların arkasındaki bahçelerin atıl olduğunu, belediyenin bunları da düzenlemesini istedi. Plan ve Proje Müdürü Şule Onur ise zaten kent bahçeleri adı altında talep edilen binalarda düzenlemeler yaptıklarını hatta parkın çevresindeki binaların bahçelerinden de parka geçiş sağlanabileceğini belirtti. Mahallelinin en önemli sıkıntılarından biri de otopark sorunuydu. Yeldeğirmeni’nde araçları için park yeri bulamadıklarını belirten mahalle halkı bu soruna da biran önce çözüm bulunmasını istediler. Fen İşleri Müdürü Murat Arslan da Yeldeğirmeni’nin çok eski bir yerleşim yeri olduğu için yapılaşmada otoparklara yer ayrılmadığını ancak bu sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Arslan, Söğütlüçeşme Camii’nin yanındaki alanı otoparka dönüştürmek için çalışma yaptıklarını ancak kazı sonucu çıkan tarihi çömleklerin incelemeye gönderildiği için bu çalışmanın durdurulduğunu ifade etti.
 
ESKİ BUZHANE DE KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK
Plan ve Proje Müdürü Şule Onur, mahalleliye bir de müjde verdi. Onur, şu an atıl olan eski buzhane binasının da Kadıköy Belediyesi tarafından satın alındığını, burasının da kültür merkezine dönüştürüleceğini ve çevresinin de yine bir oyun ve yaşam parkı olacağını belirtti.
 

ARŞİV